کارمند بانک هستید یا سوپر مارکت دارید، شغلتان نانوایی است یا فروشندگی و یا جزو رانندگان وسایل نقلیه عمومی؛ فرقی ندارد نکاتی که خواهیم گفت را برای پیشگیری از ابتلا به کرونا باید بدانید.
ویروس کرونا که به آن بیماری کرونا 2019 (COVID-19) می گویند، اولین بار در ووهان چین شناسایی شد و سپس به کشورهای دیگری از جمله ایران منتقل شد . این ویروس که از طریق تماس مستقیم با قطره های تنفسی فرد آلوده (ازطریق سرفه و عطسه) و تماس با سطوح آلوده به ویروس منتقل می شود ، شیوع گسترده ای یافته است به طوری که برخی از مشاغل را تحت تاثیر خود قرار داده است . تمام کادر درمان بیمارستان ها ، آرایشگرها، بانکداران، کارگران ساختمانی و نگهبان های اماکن شلوغ، فروشندگان، رانندگان تاکسی ، کارمندان و... بیشتر از شغل های دیگر در معرض خطر کرونا هستند . صاحبان این مشاغل می توانند برای جلوگیری از انتقال و گسترش ویروس کرونا نکات ساده ای را رعایت کنند که در این بخش از فان شما را با این نکات ساده آشنا خواهیم کرد.
کارمندان باید از منزل تا محل کار اصولی را برای پیشگیری از بیماری کرونا رعایت کنند که این اصول را در زیر به شما ارائه می کنیم.
1. در مسیر تردد تا اداره اگر از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده می کنید از لمس وسایل و سطوح عمومی بپرهیزید و دستکش یکبار مصرف بپوشید.
2. بعد ازرسیدن به محل کار اگر از آسانسور استفاده می کنید، از انگشتان دست برای زدن دکمه آسانسور استفاده نکنید بلکه برای لمس دکمه های آسانسوراز دستمال کاغذی تمیز، سوآپ گوش پاک¬ کن و یا خلال دندان تمیز استفاده نمایید و سپس آنها را در سطل زباله بیاندازید.
3. هنگام ایستادن در آسانسور شما باید روبه درب آسانسور بایستید تا دم و بازدم شما و دیگران به یکدیگر برخورد نکند و روبروی یکدیگر نایستید.
4. بعد از رسیدن به اداره ، دستکش های خود را بیرون آورده و در سطل زباله عفونی بیاندازید.
5. مواظب باشید دستان خود را به چشم و بینی و دهان خود نمالید.
6. دستان خود را با آب و صابون بشویید و ضد عفونی کنید.
7. همه ما در زمان بودن در اداره نیاز به خوردن و آشامیدن داریم بنابراین بهتر است از خانه غذا به همراه خود بیاورید و از حضور در رستوران¬ و غذاخوری بپرهیزید یا غذا سفارش دهید و از رفتن به رستوران و سوپرمارکت ها بپرهیزید.
8. برای استفاده از چایی از لیوان¬های یکبار مصرف استفاده کنید و از قندها بسته¬ بندی شده استفاده نمایید .
9. بعد از استفاده از سرویس بهداشتی حتما دستان خود را بشویید و دستگیره در و شیر آب را با دستمال کاغذی باز کنید و سریع آن را کیسه زباله بیاندازید.
10. صفحه کلید کامپیوتر و لپ¬تاپ ، موس و صفحه زیر موس ، صفحه موبایل و گوشی تلفن ، ثبت اثر انگشت حضور پرسنل در دستگاه¬ های ورود و خروج ، مهر یا استامپ و خودکار از صفحات آلوده ای هستند که باید پس از تماس با آنها سریع دست¬ ها را با آب و صابون به مدت 30-20 ثانیه بشوئید.
11. صفحه کلید کامپیوتر و لپ¬تاپ ، موس و صفحه زیر موس ، صفحه موبایل و گوشی تلفن ،ریموت کنترل ها، دستگیره درها، سطوح میزها و … در کل اشیا و سطوحی را که در محل کار مرتب لمس می¬ کنید، را مرتبا تمیز و ضدعفونی کنید.
12. از استفاده ظروف مشترک با همکاران اجتناب کنید.
13. اگر به تب، سرفه، تنگی نفس و... دچار شدید ، سریع به مراکز درمانی مراجعه کنید و تا بهبودی کامل به اداره مراجعه نکنید.
14. هرگونه تردد غیرضروری و ماموریت اداری به استان های دیگر ممنوع است و باید مراودات اداری از طریق سیستم اتوماسیون و پیامک دنبال شود.
بانکداران نیز یکی دیگر از این صاحبان مشاغل هستند زیرا این قشر از جامعه با پول که افراد مختلفی به آن دست می زنند و با ارباب رجوع زیادی سر و کار دارند بنابراین در معرض خطر کرونا هستند. کارمندان بانک نیز مانند سایر کارمندان نکات بالا را رعایت کنند:
از دستکش و ماسک در محل کار استفاده نمایند .
میزها ، کامپیوتر ، موس ، صفحه کلید مدام ضدعفونی شود.
مردم نیز باید سعی کنند کمتر به بانک ها مراجعه نمایند و بیشتر کارهای خود را اینترنتی انجام دهند.
نانوا ها یکی از افرادی هستند که مستقیما با سلامت مردم در ارتباطند بنابراین برای جلوگیری از انتقال و گسترش ویروس باید نکات بهداشتی زیر را رعایت کنند:
1. فردی را فقط برای گرفتن و دادن پول به مردم استخدام کنند و این فرد باید دستکش به دست نماید و از دست زدن به جاهای دیگر اجتناب کند.
2. نکات بهداشتی را هنگام پخت نان رعایت کنند.
3. وسایلی را که مردم بیشتر لمس می کنند را ضد عفونی کنند.
4. نانوایان ضمن رعایت نکات بهداشتی، زدن ماسک، پس از پخت نان از دستکش برای دادن آن به مشتری استفاده کنند تا کمترین میزان خطر را به لحاظ آلایندگی احتمالی این ویروس داشته باشند.
دستکش به دست نمایید و برای خرید نان به نانوایی بروید.
در صف نانوایی از هم فاصله بگیرید و از عطسه و سرفه درون نانوایی بپرهیزید.
یک پارچه مخصوص با خود به نانوایی برید و نان را درون آن بپیچید.
نان ها را در تعداد زیاد خریداری کرده و در پارچه مخصوص پیچیده و درون یک کیسه تمیز بگذارید و به خانه منتقل نمایید.
نان ها را از پلاستیک خارج کنید و آنها را قطع کنید یا تا کنید و درون کیسه های نایلونی گذاشته و به درون فریزر منتقل کنید چرا که فریز کردن یکی از بهترین روش ها برای اطمینان از سلامت مواد غذایی در این شرایط است.
برای استفاده از نان ها ، آنها را روی شعله مستقیم گاز بگذارید و برای چند ثانیه نگه دارید تا آتش مستقیم آن را ضدعفونی کند.
با توجه به گسترش ویروس کرونا در کشور و با توجه به نزدیک بودن عید نوروز متاسفانه برخی از هموطنان ما برای خرید به بیرون از خانه و بازار مراجعه می کنند و توجه چندانی به سفارشات وزیر بهداشت و اینکه از تجمعات خودداری شود، نمی کنند. در این زمان فروشندگان لباس باید نکاتی را برای سلامت خود و مشتری رعایت کنند:
همه جا را ضد عفونی کنند.
از ماسک و دستکش استفاده کنند.
دستان خود را مرتب بشویند و یا از محلول ضد عفونی برای تمیز شدن دستها استفاده کنند.
آیا ویروس کرونا از طریق لباس منتقل می شود؟
اگر ویروس کرونا روی لباس باشد، امکان دارد به افراد دیگر منتقل شود، اما امکان انتقال این ویروس از سطح صاف بیشتر از البسه است.
این ویروس داخل ترشحات تنفسی وجود دارد و بعد از عطسه و سرفه در محیط پخش می شود ، این ویروس روی سطح صاف باقی می ماند اما بخشی از ترشحات به عمق لباس نفوذ پیدا می کند بنابراین امکان تماس با سطح دست کمتر می شود.
از دیگر صاحبان مشاغلی که ممکن است بیشترین مواجه با این ویروس را داشته باشند، رانندگان تاکسی هستند که باید برای حفظ سلامت خود و مسافران نکات زیر را باید رعایت کنند:
رانندگان باید برای گرفتن پول از مسافران از دستکش استفاده نمایند و برای حفظ سلامت خود از دادن و گرفتن پول بدون دستکش خودداری کنند.
خودرو و فرمان خودرو و سطوحی از خودرو که مرتبا با آن در ارتباط هستند را مرتب ضدعفونی نمایند.
در صورت نداشتن دستکش از دست زدن به اجزای صورت خود اجتناب کنند و در اولین فرصت با مواد ضد عفونی یا آب و صابون دستهای خود را بشویند.
مغازه دارهای سوپرمارکت از دیگر کسب و کارهایی که در معرض این ویروس قرار دارد و برای جلوگیری ابتلا به ویروس کرونا باید نکات بهداشتی زیر را رعایت کنند :
سطوحی که مشتریان و یا خودشان لمس می کنند را ضد عفونی کنند.
در هنگام عرضه مواد خوراکی و غذایی از دستکش و ماسک استفاده نمایند.
دستان خود را مرتب با آب و صابون بشویند.
میادین میوه و تره بار، شیرینی فروشی ها و قصابی ها نیز از گسترس این ویروس در امان نیستند و لازم است به جهت آنکه مستقیما با سلامت مردم در ارتباطند نکات بهداشتی و استفاده از تجهیزات بهداشتی را فراموش نکنند.
کارگران ساختمانی، صاحبان یکی از شغل هایی هستند که در معرض بیشترین خطر انتقال کرونا قرار دارند. این افراد زحمتکش و فعال جامعه برای حفظ سلامت خود باید از دستکش استفاده کنند و دستان خود را دائما بشویند و حدالمقدور در شهر خود کار کنند و به شهرهای مختلف رفت وآمد نکنند.
صاحب هر شغلی که هستید بهتر است پروتکل های بازگشت به خانه را رعایت کنید:
به دستگیره داخلی در دست نزنید.
اگر تنها هستید با مچ دست کلید برق را بزنید.
به اعضای خانواده نزدیک نشوید.
دمپایی روفرشی دم درب خانه داشته باشید.
کیف و وسایل خود را درون کمد یا مکانی از پیش تعیین شده ای بگذارید که جدا از محیط تردد خانواده و کودکان باشد.
به حمام وارد شوید و لباس های خود را تعویض نمایید.
در صورت امکان دوش بگیرید و یا دست و صورت خود را 20 ثانیه با صابون بشویید.
دستکش و ماسکی را که در بیرون استفاده کرده اید درون کیسه فریزر گذاشته و درون سطل زباله بیاندازید.
شستشوی هر وز لباس ها نیز از گسترش ویروس کرونا جلوگیری می کند.
پاسخ ها