برای بالا بردن تمرکز در کودکان باید به آنها غذای سالم بدهید و برایشان بازی های فکری فراهم کنید تا ذهنشان باز شود و همچنین محیط مناسبی را برای آنها فراهم کنید.
کودکان به طور طبیعی کنجکاو و با انرژی هستند و دلیل اصلی آنها با مسائل مربوط به تمرکز، این است که آنها متفاوت هستند. زمانی که وظیفه ای که برعهده آنها قرار می گیرد، سرگرم کننده نباشد، به سرعت خسته می شوند و به سرعت توجه خود را به چیز جالب تری جلب می کنند، بر خلاف ما بزرگسالان که چه بخواهیم چه نخواهیم باید آن وظایف را انجام دهیم!
روش هایی اصولی و صحیحی که برای بالا بردن تمرکز در کودکان موثر هستند مواردی را شامل می شوند که در 13 شماره و در بخش کودک فان به آنها خواهیم پرداخت.
بازی ها می توانند به طور موثر برای ساخت تمرکز استفاده شوند. از آنجا که کودکان با بازی بیشتر می آموزند، همیشه ایده خوبی است که سعی کنید فعالیت های خود را کمی سرگرم کننده تر کنید. ابزارهای کوچک، تبلت ها و رایانه ها را دور نگه دارید و اجازه دهید کودکان بازی های معمولی با اسباب بازی های معمولیشان را انجام دهند، فعالیت هایی که توجه و تمرکز را افزایش می دهند و تمرینات تمرکز انجام می دهند.
مطالعات نشان داده اند که ابزارها در واقع میزان توجه و قدرت حافظه کودکان را کاهش می دهند،پس آنها باید به اندازه کافی مورد استفاده قرار گیرند یا کلا ممنوع باشند.
شما می توانید توانایی کودکتان را برای تمرکز و توجه با بازی های تمرکزی که نیاز به تفکر، برنامه ریزی و استفاده از حافظه دارد، آموزش دهید و تقویت کنید.
پازل جدول کلمات متقاطع، پازل اره ای و بازی های کارت مانند باعث بهبود حافظه و در واقع بهبود توجه به کلمات، اعداد و تصاویر می شود، در حالی که پازل تصویری - پیدا کردن قطعه مناسب از میان قطعات اشتباه- پیدا کردن اشیا - باعث تقویت پیوند میان توجه و تمرکز می شود.
پیوند بین ترتیب گذاری های زیر و قرار دادن اشیا به ترتیب حروف الفبا، فعالیت های عالی برای بچه هایی است که مشکلات تمرکز دارند.
این بازی شامل چالش فرزندان برای نشستن روی صندلی بدون حرکت است و یا برای دیدن اینکه تا چه حد می تواند آن را انجام دهد.
یکی دیگر از بازی های بهبود دهنده توجه "مجسمه بازی" است! از طریق بازی کردن مکرر، مغز کودک به کار گرفته می شود و به چالش کشیده می شود و تقویت ارتباط ذهن و بدن و تمرکز را بهبود می بخشد.
بعضی از کودکان به خوبی در محیطی آرام بخش و ساکت پاسخ می دهند، اما ممکن است بچه های دیگری در محیطی زندگی کنند که دارای فشارهای شدید و شلوغی است.
فهمیدن اینکه کودک شما چه محیطی را ترجیح می دهد که مطالعه انجام شود، اولین گام برای افزایش میزان تمرکز در اوست.
ابزارات موسیقی نرم و نورپردازی ملایم به تنظیم خلق و خو برای مطالعه کودک کمک می کند. "مانوا ( مادر یک کودک 4 ساله) عادت داشت تا همیشه بسیار بیش از حد محیط ساکت باشد، اما بعد از اینکه من یک مخزن ماهی در اتاق او قرار دادم، متوجه شدم که او کاملا کمی آرام شده. فکر می کنن تماشای این ماهی ها و به آرامی شنا کردنشان در اطرافشان تاثیر شگفت انگیزی بر روی او داشته است!"
به طور ایده آل، تمام ابزارها از جمله تلویزیون، آیپدها، تلفن های همراه و غیره باید خاموش یا در جاهای مختلف نگهداری شوند تا از حواس پرتی کودکان اجتناب شود. اگر شما نیاز به استفاده از کامپیوتر برای مطالعه دارید، مطمئن شوید که فقط برای مطالعه می خواهید و نه چیز دیگری.
همه چیزهایی که مورد نیاز است را در دسترس نگه دارید، به طوری که کودک نیازی به گرفتن چیزی نداشته باشد. تمام کتاب های تمرینی، مداد رنگی، کتاب های درسی، مداد و حتی آب می تواند بر روی میز و یا نزدیک او نگهداری شود.
این کار همچنین کمک می کند تا بتوانید میزان کار باقی مانده کودکتان را ببینید و کمک می کند تا شما مدیریت زمان خود را بهتر انجام دهید. همه این ها به بچه ها کمک می کنند تمرکزشان را افزایش دهند و توجه بیشتری به خود جلب کنند!
خوردن غذای سالم به طور مستقیم ارتباط به این دارد که چگونه یک کودک متمرکز می شود. غذای سالم به طور مستقیم ارتباط خوبی با این دارد که یک کودک چقدر خوب توجه می کندو غذاهای مختلفی وجود دارند که توجه و تمرکز او را بالا می برند.
خوردن هله هوله و یا غذای پر قند، باعث می شود که کودک دچار کندی شود، در حالی که غذای حاوی پروتئین مانند بادام، تخم مرغ و گوشت، آگاهی و تمرکز کودک زا افزایش می دهد!
روند اخیر در امریکا نشان می دهد که مصرف قهوه و نوشیدنی های انرژی کافئین در کدکان افزایش یافته. این کار به آنها دوز ناسالمی از شکر می دهد که می تواند منجر به "انرژی اضطراری" شود.
یک مطالعه جالب در دانشگاه اولستر انگلستان، نشان می دهد که خوردن نان و لوبیای پخته شده برای صبحانه باعث افزایش درک شناختی می شود. کارشناسان می گویند که خوردن سبزی ها و میوه ها به بدن آنتی اکسیدان تزریق می کند که به نوبه خود باعث تقویت قدرت مغز می شود.
4. ترمیم یک روال برای پیگیری:
آنیتا، مادر رائول 4 ساله هرکاری را برای برنامه ریزی کرده است. " رائول ساعت 3:30 بعد از ظهر از مدرسه به خانه برمی گردد و یک میان وعده می خورد. در ساعت 4 بعد از ظهر من او را بیرون می برم تا با بچه های محله بازی کند".
"او ساعت 5 بعد از ظهر، به خانه برمی گردد، دستهایش را می شورد و میان وعده می خورد و تا ساعت 5.30 به محل مطالعه اش می رود. او درس می خواند یا تکالیفش را تا ساعت 7:30 انجام می دهد و بعد از آن شام می خورد و تا 8.30 می خوابد."
در حالی که ما نیازی به داشتن آنیتا نداریم، اما مهم است که یک برنامه برای فرزندتان داشته باشید حتی اگر آن را انعطاف پذیر تر کنید.
این نه تنها به مدیریت زمان کمک می کند، بلکه همچنین به یادگیری برنامه ریزی فرزندانتان نیز کمک می کند.
و این به نوبه خود کمک می کند تا تمرکز کودکان در مطالعاتشان افزایش یابد!
برای مثال، رائول می داند که پس از بازی، باید درس بخواند و به طور خودکار پس از بازی انجامش می دهد.
چرت زدن و استراحت کافی مغز را تازه می کند و تمرکز را تقویت می کند. بیشتر کودکان پس از استراحت خوب می توانند بهترین تمرکز را داشته باشند.
یک چرت قوی بیست دقیقه بعد از مدرسه است، یا در بعد از ظهر که باید ترفندهایی را برای افزایش تمرکز انجام داد.
تمام وقت حمام، درد گرسنگی و غیره باید قبل از زمان مطالعه شروع شود، زیرا در تمرکز دخالت می کنند.
6. وظایف بزرگتر را به وظایف کوچکتر تقسیم کنید:
مطالعه یک فصل کامل ،برای یک کودک بسیار مشکل است. این کار همیشه کمک می کند، صفحات را به پاراگراف تبدیل کنید تا کودک احساس تکلیف کمتری برای تکمیل کردن داشته باشد و این باعث می شود تا او همچنان ادامه دهد.
این نه فقط برای درس خواندن، بلکه برای کارهای خانگی نیز درست است.
نیتا، مادر کودک 8 ساله می گوید، " من به آنیتا غر می زدم که کابینت هایی که چند هفته بود تمیز نشده بودند را تمیر کند، اما او اصلا اینکار را نکرد."
" سپس من شروع به تقسیم کارها کردم، مثلا می گفتم 'امروز شما باید کل قفسه ها ی پایین را پاک کنید' و به اندازه کافی مطمئن شوید، تا زمانی که شب به خانه برگردم، این کار انجام شده باشد!
همه بچه ها طبق روش های مختلف، یاد می گیرند. بعضی از کودکان هنگامی که چیزی را می بینند، به راحتی اطلاعاتش را پردازش می کنند، بعضی ها وقتی آن را می شنوند و بعضی وقت ها از دانش عملی برخوردار هستند و می توانند آن را لمس کنند.
مهم است بدانیم که کدام دسته فرزند شما را تحت تاثیر قرار می دهد، عمدتا به این دلیل که این روش ها به آنها کمک می کند تا اطلاعات را بهتر درک کنند و یادگیریشان طولانی مدت خواهد بود.
تصویری
کودکان که اطلاعات بصری را درک می کنند، بهتر می ببینند. در این مورد، کودک قادر به تمرکز بهتر خواهد بود اگر او بتواند اطلاعات را بخواند و همچنین بتواند بنویسد.
اگر فرزند شما در حال یادگیری املا یا حتی مفاهیم است، نوشتن آنها روی کارت های کوچک و بارها نشان دادنش کمک خواهد کرد که او درک و یادگیری این مفاهیم را بسیار سریع تر انجام دهد.
در برخی کودکان نقاشی به درک بهتر مواد در آنها بیشتر کمک می کند.
از فرزند خود بخواهید که آنجه در حال مطالعه اش هست را بکشد، و این کار کمک به او تجسم بهتر مواد در لو نی شود. یکی دیگر از فوایدش این است که این کار همچنین کمک می کند تا مهارت های حرکتی او توسعه یابد.
اغلب ما کودکانمان را در هنگام مطالعه می بینیم و فکر می کنیم که آنها حواسشان پرت شده، اما واقعا اتفاقی که می افتد این است که آنها جمله ها را تکرار می کنند و این کار به آنها کمک می کند که آنچه را که خوانده اند را به خاطر بسپارند و از این پس به یاد آوردن آن در مرحله بعد برایشان ساده تر می شود.
شنوایی
کودکانی که در هنگام شنیدن اطلاعات، بهتر می آموزند طبیعت شنوایی دارند.
خواندن با صدای بلند
بچه هایی که شنوایی هستند، با خواندن مطالب با صدای بلند یا گوش دادن به خواندن دیگران، بهتر یاد می گیرند.
در این راستا، ممکن است کتاب های صوتی مفید تر از کتاب های کاغذی باشند.
موسیقی
گوش دادن به موسیقی نیز ممکن است به این کودکان کمک کند تا تمرکز در مطالعات برایشان افزایش یابد.
کیناستتیک
کودکان مبتلا به کیناستتیک باید بتوانند مطالب را لمس و احساس کنند تا بتوانتد آنها را درک و پردازش کنند.
برای این کودکان، یادگیری توسط برنامه های کاربردی عملی ممکن است مفید تر از خواندن با صدای بلند یا نوشتن باشد.
8. فرزندتان را برای کار بعدی آماده کنید:
هنگامی که فرزند شما مشغول است، به او بگویید که چه کاری باید انجام دهد، چند دقیقه اجازه دهید تا کارش را متوقف کند و فعالیت جدید را شروع کند.
این کار کمک می کند، به ویژه هنگامی که یک کودک مشغول انجام کاری است که دوستش دارد و از انجام آن لذت می برد، از این جهت که او باید کارش را متوقف کند و کار دیگری را شروع کند.
9. تعیین اهداف کوتاه مدت برای تمرکز بیشتر:
یک زمان محدود برای انجام یک هدف قرار دهید. اگر او در حال مطالعه است، می توانید بگویید که تعداد مشخصی از صفحات در عرض بیست دقیقه باید تمام شود.
به یاد داشته باشید که متوسط زمان برای افراد بالغ که به طور کامل تمرکز داشته باشند حدود 42 دقیقه است و بنابراین محدوده تمرکز یک کودک بسیار کمتر خواهد بود.
بنابراین، عاقلانه است که محدودیت زمانی کوتاهی مثل 15 تا 20 دقیقه را در نظر بگیرید.
چیز دیگری که باید در نظر داشته باشید این است که در حالی که بعضی از کودکان در زمان اهداف خود رشد می کنند، ممکن است بعضی کودکان تحت فشار قرار گیرند و احساس اضطراب داشته باشند، که خود این تمرکز را از دست می دهد.
10. سیستم پاداش بگذارید:
پاداش ها لزوما نباید چیزهایی مانند شکلات یا اسباب بازی باشند.
آنها همچنین می توانند مانند ستایش یا حتی بیشتر مطالعه کردن باشند!
آنوشکا، مادر 7 ساله مانسی می گوید، "دخترم دوست دارد مسئله ریاضی حل کند، به عنوان جایزه برای خواندن هندی که از آن متنفر است، اجازه می دهم یک صفحه حل کند."
این قطعا به ساخت تمرکز کمک می کند، درست است؟ !
11. اجازه زمان هایی را برای حواس پرتی بدهید:
اجازه دادن برای زمان های حواس پرتی (مثل زنگ تفریح) به طور طبیعی زمانی پر انرژی و فراوان می شود. زمانی که در محدودیت زمانی برای انجام کاری هستند، به آنها وقتی بدهید تا انرژی خود را خالی کنند، و این کار ممکن است در حقیقت به آنها کمک کند تا بهتر به کار بعدی برسند!
اگر فرزند شما در طول این مدت چیزی کاملا متفاوت انجام دهد، به او کمک خواهد کرد.
برای مثال، شانتا، مادربزرگ شریف 8 ساله می گوید:"هنگامی که من املای نوه ام را تدریس می کنم، 10 تا کلمه را می گویم، سپس او اجازه دارد که یک یا دو دقیقه در خانه بدود یا اسکیت بازی کند و من متوجه شدم که این کار به او کمک می کند تا به املای 10 کلمه بعدی بهتر تمرکز کند."
او فهمیده که ترکیب فعالیت بدنی با فعالیت ذهنی بسیار موثر است.
دادن وقت برای خالی کردن انرژی ممکن است به فرزندان کمک کند تا به کار بعدی خود برسند!
12. استفاده از انرژی به طور موثر:
وظایف را با توجه به زمان و انرژی کم کودک خود برنامه ریزی کنید. بعضی از کودکان انرژی بالایی در صبح دارند، در حالی که بعضی در شبها انرژی بالایی دارند.
درس خواندن و یا انجام فعالیت ها در این زمان ها کمک خواهد کرد که فرزندتان به سمت کار بر روی درس خود تمرکز کند.
همیشه در طول زمان انرژی بالا فرزندتان، او را در فعالیت های سخت تر وارد کنید.
همان طور که سطح انرژی پایین می آید، همیشه می توانید فعالیت های سبک تر مورد نظر بگیرید.
این به افزایش قدرت تمرکزش کمک می کند!
13. سعی کنید نفس عمیق بکشید و تصویر سازی کنید:
از روش های آرامش بخش ساده برای افزایش تمرکز در بچه ها استفاده کنید. ترکیبی از تکنیک های آرامش بخش ساده مانند تنفس عمیق با تصاویر بصری مثبت به مغز کمک می کند تا مهارت های جدید را بهبود بخشد یا یاد بگیرند.
به عنوان مثال، شما می توانید از یک کودک بخواهید که چشم هایش را ببندد و تصور کند که او در کلاس توجه می کند.
در تخیلش چه چیزی می تواند ببیند؟
چه چیزی می تواند بشنود؟ چه چیزی او را منحرف می کند؟
شما می توانید بیشتر از او بخواهید تصور کند که چگونه او از این حواس پرتی ها مراقبت می کند.
هنگامی که او قادر شود که به وضوح تصویر را ببیند، خواهید دید که رفتار او در مدرسه نیز تغییر می کند!
مانند هر مهارتی، تمرکز می تواند به صورت خودکار بهبود یافته و ساخته شود.این 13 نکته برای افزایش قدرت تمرکز آنهاست ، اینها نه تنها به بهبود تمرکز کمک می کنند، بلکه باعث تقویت روابط شما با فرزندتان نیز می شوند.
پاسخ ها