رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت گفت: ویروس کرونا وارد کشور ایران خواهد شد و آمادگی لازم را در کشور داریم.
باشگاه خبرنگاران: برنامه گفت وگوی ویژه خبری با موضوع ویروس کرونا با حضور دکتر گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت و مختاری آزاد استاد ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی تهران آغاز شد.
گویا رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت اظهار کرد:آنچه در فضای مجازی در خصوص ورود کرونا ویروس جدید به کشورهای همسایه منتشر شده با فضای واقعی، تفاوت های زیادی دارد و مرگ و میر کروناویروس جدید نسبت به سایر ویروس های کرونای مهم مانند مرس و سارس، کمتر است.
او افزود:آنچه امروز شایعه شده که ویروس کرونای جدید به همسایگی ایران رسیده، بر اساس گزارش های سازمان جهانی بهداشت، صحت ندارد.
ویروس کرونا در یک کشور اطراف ایران گزارش شده است
گویا اظهار کرد:ویروس کرونای جدید در عراق، کردستان عراق و پاکستان و هیچ یک از کشورهای همسایه که عنوان شده، وارد نشده تنها در یک کشور در منطقه، ابتلا به این ویروس تایید شده که آن هم امارات متحده عربی است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت با بیان اینکه ویروس کرونای جدید خیلی شبیه به آنفلوآنزا است، گفت:ممکن است پزشک نیز قادر به تشخیص آن نباشد
او افزود:اسم کرونا ویروس جدید، نگرانی زیادی ایجاد کرده است و تا وقتی آزمایشات پزشکی اثبات نکرده که ویروس کرونای جدید شناسایی نشده، بهتر است که در محافل علمی با احتیاط در مورد آن صحبت کنیم.
گویا بیان کرد:خیلی از فیلم هایی که در فضای مجازی در خصوص کرونا می بینیم، غیرمعقول است و صحت ندارد و مونتاژ است. ذات بیماری به این شکل است که دستگاه تنفسی را گرفتار می کند. در برخی افراد علائم شدید دیده می شود و افرادی مبتلا به ویروس که بیماری زمینه ای داشتند یا مسن بودند، جان خود را از دست داده اند. بهتر است به جای ایجاد نگرانی در مردم، اجازه دهیم مردم آن چیزی را که واقعی است ببینند تا نگران نشوند.
احتمال ورود ویروس کرونا به ایران
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت درباره احتمال ورود ویروس کرونا به ایران اظهار کرد:این ویروس وارد ایران خواهد شد، اگر کشوری مدعی شود که اجازه نمی دهم ویروس وارد شود، حرف غیرعلمی زده شده است. همه کشورها چهار وظیفه داده اند. مسائل را به مردم آموزش دهند، اگر کسی مبتلا شد، کار او به بیمارستان کشیده نشود، اگر فرد در بیمارستان بستری شد، مراقبت خوبی از او صورت گیرد و و بیشتر از گروه های پرخطر مانند افراد مسن و بیماران قلبی و ریوی مراقبت شود. اگر مبتلایان به این ویروس در بیمارستان بستری شدند، مراقبت خوبی از آنها شود و کار آنها کمتر به بخش های ویژه کشیده شود و بالاخره مبتلایان، کمتر جان خود را از دست بدهند.
گویا بیان کرد:زمانی که ویروس وارد کشور شود، ما آن را پنهان نخواهیم کرد، باید توجه داشت، این بیماری مسئله نگران کننده ای نیست که بخواهیم پنهان کنیم، این ویروس در دوران نهفتگی هم قابل انتقال است.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت درباره قنطینه یا ایزوله کردن مسافران چینی اظهار کرد:کسانی که وارد کشور می شوند به 3 گروه تقسیم می کنیم، گروه اول کسانی هستند که فاقد علامت و سالم هستند، آنها را آموزش می دهیم که اگر علامتی پیدا کردند با وزارت بهداشت تماس بگیرند، به این افراد توصیه می کنیم تا 2 هفته از تماس و رفت و آمد با دیگران خودداری کنند، گروه دوم افراد با علائم خفیف هستند که در این صورت نمونه برداری و وضعیت فرد را روزانه پیگیری می کنیم، اگر حال آنها فرد به وخامت رفت، او را به بیمارستان منتقل می کنیم و تحت مراقبت قرار می دهیم.
6 مورد مشکوک به ویروس کرونا در ایران
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت درباره موارد مشکوک به ویروس کرونا در ایران اظهار کرد:تا به امروز 6 مورد از موارد مشکوک گزارش شده است که همه را بررسی کردیم، این موارد در شهرهای قم، تهران، یزد و تبریز شناسایی شده بودند که نتایج آزمایش همه آنها منفی بود. 2 بیمار مشکوک به کرونا روز گذشته در تبریز بستری شدند و جواب آزمایش هر 2 بعد از ظهر امروز حاضر شد که این دو فرد مبتلا به آنفلوانزای نوع B بودند.
گویا اظهار کرد:این عفونت درمان اختصاصی و داروی خاص ندارد. حتی درباره داروهای ضد ایدز به این نتیجه رسیدند که نتیجه زیادی ندارد،بیمارستان های خاصی را در همه استان ها برای پذیرش و مراقبت از بیماران احتمالی مبتلا به کرونا ویروس جدید در نظر گرفته و رایزنی کرده ایم، حتی بیمارستان های خصوصی را در نظر گرفته ایم تا اگر فردی خواست در این بیمارستان ها بستری شود، این امکان فراهم باشد.
گویا درباره درمان ویروس کرونا بیان کرد:در مورد درمان و داروی کرونا ویروس جدید باید صبر کرد و دانشمندان به دنبال پیدا کردن دارویی برای آن هستند اما تا کنون هیچ داروی اختصاصی برای این بیماری وجود ندارد.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت درباره منشاء ویروس کرونا بیان کرد:شروع بیماری را به بازار فروش آبزیان ربط می دهند در صورتی که در فیلم آن همه نوع حیوانی از گوشت سگ و گربه گرفته تا انواع و اقسام ماهی ها و خفاش وجود دارد، لذا دشوار است که بتوان فهمید منشاء آن خفاش بوده است.
او با اشاره به راه های انتقال ویروس کرونا اظهار کرد:ویروس از طریق خوردن، تماس و تنفس در فضضایی که حیوان وجود دارد، منتقل می شود اما کنون ویروس از طریق انسان به انسان و با قطرات تنفسی به سرعت منتقل می شود، اگر فرد بیمار یک شیء را لمس کند و فردی بعد از بازه زمانی کوتاه همان شی ء را لمس کند، احتمال ابتلا به ویروس کرونا وجود دارد.
مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا
گویا مهمترین راه پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا را رعایت بهداشت و شست و شوی دست ها دانست و گفت:البته باید توجه داشت که ویروس از انسان به انسان منتقل می شود و ما باید رعایت آداب تنفسی را بکنیم، شست وشوی دست ها واقعا اهمیت دارد.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت درباره تاثیر استفاده از ماسک در پیشگیری از ویروس کرونا بیان کرد:استفاده از ماسک برای کادر درمانی ضروری است نه مردم عادی و ما ماسک را برای مردم عادی توصیه نمی کنیم.
او ادامه داد:اکثریت قریب به اتفاق موارد بیماری کرونا ویروس جدید، در افراد 10 تا 90 ساله بوده است و افراد کمتر از 10 سال، به ندرت به این بیماری مبتلا شده اند، افرادی که بر اثر کرونا ویروس جدید، جان خود را از دست داده اند شامل افراد مسن و دارای بیماری های زمینه ای بوده اند.
گویا گفت:سفیر ایران در چین و همکاران ما در وزارت امور خارجه در زمینه کرونا ویروس جدید، زحمات بسیار زیادی کشیدند، هیچ راه قطعی برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونای جدید، مانند استفاده از داروی گیاهی و ضدعفونی کردن فضای منزل، وجود ندارد
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت اظهار کرد:راه های پیشگیری از کرونا ویروس جدید ساده و شامل شستشوی مداوم دست ها و رعایت آداب تنفسی مانند گرفتن دستمال جلوی دهان به هنگام عطسه است.
ویروس کرونای جدید آزمایشگاهی بوده است؟
او درباره این مسئله که می گویند، ویروس کرونای جدید دست ساز یک کشور و آزمایشگاهی بوده است، بیان کرد:اگر ویروسی را دستکاری کنند، تنها خطر بهداشتی ندارد و خطر بهداشتی آن، قابل پیش بینی نیست یعنی فردی که توانایی دستکاری ویروس را دارد، نمی تواند پیش بینی کند که وقتی قطعه ای از ویروس را تغییر داد، چه اتفاقی ممکن است رخ دهد.
گویا گفت:خسارت اقتصادی ویروس جدید کرونا، به مراتب بیشتر از خسارت های بهداشتی آن است بنابراین باید صبر کنیم چون در آینده ای نزدیک همه چیز مشخص خواهد شد.
رئیس مرکز مدیریت بیماری های وزارت بهداشت اظهار کرد:سازمان بهداشت جهانی هفته گذشته دو شبانه روز در خصوص کرونا ویروس جدید، جلسه ای برگزار کرد و این سازمان و کارشناسان آنها، قانع نشدند که این ویروس، یک اضطرار جهانی است.
او تصریح کرد:شرایط اضطرار جهانی در مورد ابولا، فلج اطفال و کرونا ویروس جدید را باید از همدیگر متفاوت است؛ ابولا یک بیماری با مرگ و میر بسیار بالا است که 70 درصد مرگ و میر دارد و جای ریسک وجود ندارد که شرایط اضطرار جهانی اعلام نشود. فلج اطفال در حال ریشه کنی و وجود یک مورد جدید از این بیماری، جای نگرانی دارد، اما در مورد ویروس کرونا جدید، جمع بندی نظرات کارشناسان سازمان جهانی تاکنون درست بوده است.
آخرین آمار ابتلا و مرگ و میر ویروس کرونا
خالق وردی خبرنگار واحد مرکزی خبر در چین اظهار کرد:خیابان های پکن بسیار خلوت شده است و عبور و مرور به ندرت انجام می شود، مردم در خانه ها خود را قرنطینه کرده اند، طبق گفته کمیسیون بهداشت ملی و سلامت چین، بامداد هر روز آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا اعلام می شود، بر اساس آخرین گزارش ها 8 هزار و 149 تفر به ویروس کرونا مبتلا شده اند، 12 هزار و 167 نفر نفر مشکوک به بیماری هستند و از این تعداد 134 نفر درمان شده و 170 نفر جان خود را از دست داده اند.
او ادامه داد:حدود 65 هزار نفر کسانی بودند که به نوعی با مبتلایان در ارتباط بودند که کمیسیون بهداشت ملی و جهانی چین این افراد را ردیابی کرده و این 65 هزار نفر در لیست بررسی و چک قرار گرفتند و کنترل شدند و تاکنون یک هزار و 400 نفر بررسی و ترخیص شده اند.
خبرنگار واحد مرکزی خبر در چین اظهار کرد:پزشکان گفتند تا زمانی که واکسن و داروی بیماری تهیه نشود نمی توان در خصوص زمان پایان قرنطینه اعلام نظر کرد، برخی از موارد مثل ماسک و ملزومات، در برخی از فروشگاه ها کمیاب و گران است.
خالق وردی درباره ویدئویی که در آن مردم ووهان از پنجره خانه شان فریاد می زنند، گفت:در این ویدئو مردم از طریق پنجره خانه هایشان در تلاش هستند تا با گفتن جملات امیدوارکننده، به یکدیگر دلداری دهند و اجازه ندهند تا نور امید در دلهایشان خاموش شود. در واقع پنجره راه ارتباطی آنهاست برای اینکه تصور نکنند چون در قرنطینه هستند، باید دلگیر شوند یا یاسی در درونشان ایجاد شود.
او افزود:دولت چین، برای آنکه مایحتاج و ملزومات مردم با کمبود مواجه نشود تدابیری اندیشیده است، آنها در تلاش هستند تا نیازهای اولیه افراد مانند ماسک یا مواد شوینده و ضدعفونی کننده یا مواد خوراکی را از شهرها و کشورهای دیگر وارد کنند.
کرونا از آنفلوانزا کم خطرتر است
مختاری آزاد استاد ویروس شناسی دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال که این ویروس تا چه اندازه کشنده است؟ گفت:ما بیماری هایی را داریم که آن ها را نوپدید می نامیم یعنی بیماری هایی که تاکنون وجود نداشته اند که این ویروس می تواند جزئی از آن ها باشد. این بیماری ها معمولا 70 درصد منشاء حیوانی و ژنوم خاصی دارند. خانواده ویروس کرونا هم دقیقا این ویژگی را دارند و بین انسان و حیوان مشترک هستند.
استاد دانشگاه تهران ادامه داد:طبیعی است وقتی اولین بار ویروسی جدید وارد جامعه انسانی می شود، می تواند خطرناک باشد اما نکته اصلی این است که وقتی افراد شناخت کافی در خصوص آن ویروس نداشته باشند، ترس و نگرانی بیشتری از آن خواهند داشت اما به مرور زمان با کسب اطلاعات بیشتر از شدت این ترس و نگرانی کاسته می شود.
امکانات تشخیص ویروس کرونا در ایران وجود دارد
استاد ویروس شناسی دانشگاه تهران بیان کرد:امکانات تشخیصی ویروس کرونا و خانواده آن در ایران وجود دارد و مشکل و نگرانی در این زمینه نداریم، به محض اینکه سازمان جهانی بهداشت توالی ویروس را عنوان کرد، ترکیبات مورد نیاز برای تشخیص ویروس را سفارش دادیم تا به اندازه نیاز در دسترس باشد.
او در پاسخ به این سوال که میزان مرگ و میر این ویروس در قیاس با آنفلوآنزا چقدر است؟ بیان کرد:طبیعتا مرس و سارس بسیار خطرناک تر بوده اند و تا 10 درصد تلفات جانی داشته اند، در حالی که میزان مرگ و میر در کرونا 2 درصد بوده است و از نظر من بسیار کم خطرتر از ویروس آنفلوآنزایی است که پشت سر گذاشتیم.
مختاری آزاد درباره اینکه آیا منشا ویروس کرونا خفاش بوده است؟ تصریح کرد:از نظر علمی زمانی که این ویروس را با ویروس های دیگر از نظر توالی ژنوم مقایسه می شود، بسیار شبیه به ویروس با منشاء خفاش است و این شباهت فرضیه انتقال آن را از این جانور قوت می بخشد.
استاد ویروس شناسی دانشگاه تهران گفت:آنچه ما تا به حال دیده ایم ، این است که شدت بیماری زایی ویروس افزایش پیدا نکرده است، طبیعت ویروس می تواند تغییر کند اما تاکنون این اتفاق رخ نداده است.
نحوه سرفه کردن برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا
مختاری آزاد تاکید کرد:باید نحوه سرفه کردن را آموزش دهیم، افراد باید داخل آستین خود سرفه کنند، باید توجه داشت که مصرف طولانی مدت ماسک و انداختن آن در فضای محیط می تواند خطرناک باشد، در محیط های آزمایشگاهی ما هر 2 ساعت یکبار ماسک را تعویض می کنیم.
مختاری آزاد در ادامه درباره درمان بیماری ناشی از ویروس کرونا گفت:از آنجا که این ویروس، یک ویروس جدید است هنوز هیچ واکسن یا درمانی ندارد، آنچه تاکنون در این باره انجام شده، آزمایش تمام داروهای ممکن است که در میان آنها تنها دو داروی مربوط به HIV تا اندازه ای جواب داده است اما حقیقت این است که برای بسیاری از بیماری های ویروسی، درمانی وجود ندارد، پس نباید تصور کرد که می توان به زودی به داروی خاصی جهت درمان این ویروس دست یافت. حداقل بعید است بتوان تا سه ماه آینده هیچ دارو یا واکسنی برای آن ساخت.
او افزود:اینکه چه زمانی ویروس ریشه کن می شود یا اپیدمی فروکش می کند، مشخص نیست، این ویروس مثل آنفلوانزا و سرماخوردگی است و زمان نیاز دارد که بفهمیم که ویروس چه رفتاری خواهد داشت و اینکه فکر کنیم ویروس دست ساز یک کشور است، احتمال دارد اما باتوجه به اینکه اکنون رفت و آمد در همه دنیا صورت میگیرد در نهایت کشور سازنده را هم آلوده خواهد کرد و این کار عقلانی نیست.
تاکنون هیچ ایرانی در چین به ویروس کرونا مبتلا نشده است
سفیر ایران در چین درباره وضعیت هموطنان ایرانی در چین اظهار کرد:تعدادی دانشجوی ایرانی و تجاری در ووهان چین زندگی می کردند که به دلیل حدود 80 ایرانی در شهر ووهان چین بوده و اکثر آن ها دانشجو هستند و ارتباط مستقیمی با آن ها برقرار کردیم و از طریق نماینده دانشجویان تلاش کردیم نیاز های اولیه آن ها را تامین کنیم و راه های ممکن را برای خروج ان ها به کار بستیم که به زودی به نتیجه خواهد رسید.
او ادامه داد:تاکنون هیچ گزارشی از هموطنان ایرانی در چین نداشته ایم و از اویل ماه مارس حرکت های تجاری دوباره در کشور چین شروع خواهد شد.
انتهای پیام/م
پاسخ ها