قراره چی بدونیم؟
وراثت ژنتیکی یکی از جذابترین پدیدههای دنیای زیستشناسی هست که باعث میشه ویژگیهای ظاهری یا حتی بعضی از بیماریها از والدین به فرزندان منتقل بشه. اگه دقت کرده باشی، خیلی وقتها بچهها چشمها، موها یا حتی حالت صورتشون به یکی از والدین یا هر دو شباهت داره. اما این شباهت از کجا میاد؟
بدن هر کدوم از ما، از میلیاردها سلول ساخته شده که هرکدوم یک هسته دارن. داخل این هستهها، رشتههایی به نام کروموزوم قرار داره که اطلاعات ژنتیکی ما رو حمل میکنن. کروموزومها از مادهای به اسم DNA ساخته شدن که مثل یه کتابچهی راهنما عمل میکنه و مشخص میکنه که بدن ما چطور ساخته بشه و چطور کار کنه.
روی این کروموزومها هزاران ژن قرار گرفته. هر ژن دستور ساخت یک ویژگی خاص مثل رنگ چشم، قد یا حتی نوع گروه خونی رو میده. پس میشه گفت ژنها مثل قطعات کوچیکتر اون کتابچهی راهنما هستن که هر کدوم یه بخش خاصی از ظاهر یا عملکرد بدنمون رو تعیین میکنن.
هر انسانی ۴۶ کروموزوم داره که ۲۳ تا از پدر و ۲۳ تا از مادر میگیره. یعنی ما از هر والد نصف ژنهامون رو به ارث میبریم. وقتی تخمکِ مادر و اسپرمِ پدر با هم ترکیب میشن، یک سلول جدید تشکیل میشه که همهی اطلاعات ژنتیکی لازم برای رشد یک انسان کامل رو داره.
اینطوریه که بچهها ویژگیهای ژنتیکی رو از هر دو والد به ارث میبرن و گاهی ترکیبی از هر دو ظاهر میشن. برای مثال، اگه پدرت موهای مشکی داشته باشه و مادرت موهای قهوهای روشن، احتمال داره موهای تو ترکیبی از این دو رنگ بشه!
حالا این سوال پیش میاد که اگه از هر والد یه ژن گرفتیم و این دو ژن با هم فرق داشتن، کدوم ویژگی ظاهر میشه؟ اینجاست که بحث ژن غالب و ژن مغلوب مطرح میشه.
مثلاً رنگ چشم قهوهای معمولاً ژن غالب داره، در حالی که رنگ چشم آبی ژن مغلوبه. پس اگه یه نفر یه ژن قهوهای و یه ژن آبی داشته باشه، چشمش قهوهای میشه.
وراثت فقط در ظاهر خلاصه نمیشه. بعضی بیماریها هم از طریق ژنها منتقل میشن. این بیماریها ممکنه به صورت زیر منتقل بشن:
بعضی وقتها هم ژنها تغییر پیدا میکنن (به این تغییرات، جهش ژنی میگن) و باعث بروز بیماری میشن. این تغییرات میتونن ارثی باشن یا در طول زندگی ایجاد بشن.
بیماریهایی مثل فیبروز کیستیک، تالاسمی یا بیماریهای قلبی ژنتیکی نمونههایی هستن که به دلیل تغییرات ژنتیکی ایجاد میشن.
کروموزومهای جنسی (X و Y) مشخص میکنن که بچه دختر بشه یا پسر.
بعضی بیماریها به صورت خاصی از طریق این کروموزومها منتقل میشن. مثلا بیماریهایی که وابسته به کروموزوم X هستن (مثل هموفیلی ) در پسرها بیشتر دیده میشه، چون فقط یک کروموزوم X دارن.
اگه پدر و مادر نسبت فامیلی نزدیک داشته باشن (مثل پسرخاله-دخترخاله)، احتمال اینکه هر دو ناقل یک ژن معیوب باشن بیشتر میشه. در این حالت، خطر ابتلای بچه به بیماری های ژنتیکی مغلوب بیشتر میشه. البته اکثر بچههایی که از ازدواجهای فامیلی به دنیا میان هم سالم هستن، ولی مشاورهی ژنتیکی قبل از بارداری میتونه خیلی مفید باشه.
اگه خانوادهای سابقهی بیماریهای ژنتیکی داره یا ازدواج فامیلی صورت گرفته، مشاورهی ژنتیکی میتونه کمک کنه خطرات احتمالی شناسایی بشه. بعضی از آزمایشها قبل یا حین بارداری انجام میشه تا تغییرات ژنتیکی بررسی بشه و در صورت لزوم تصمیمات مناسب گرفته بشه.
وراثت ژنتیکی یکی از شگفتانگیزترین مکانیسمهای طبیعته که باعث میشه ویژگیهای خاص از نسلی به نسل دیگه منتقل بشه. ژنها، کروموزومها و تغییرات ژنتیکی همه نقش دارن که ما کی هستیم، چه شکلی هستیم و حتی چه بیماریهایی ممکنه بگیریم.
با درک بهتر مفاهیم وراثت ژنتیکی میتونیم اهمیت مشاورههای ژنتیکی رو بهتر بفهمیم و آگاهانهتر برای آیندهی خودمون و فرزندانمون تصمیم بگیریم.
پاسخ ها