فکر کنم خیلیهاتون تجربهاش رو داشتین که کودکتون مدام موبایل به دستشه و نمیتونه ازش جدا بشه، نه؟ امروزه استفاده از موبایل توی زندگی روزمره ما خیلی جا افتاده، مخصوصاً بین بچهها. ولی خب، خودت هم بهتر میدونی که این عادت ممکنه مشکلاتی به همراه داشته باشه. امروز میخوام در مورد ترک عادت موبایل دست گرفتن در بچهها صحبت کنم و چند تا راهکار ساده برای اینکه این موضوع رو بهتر مدیریت کنی بهت بگم.
بچهها عاشق تکنولوژی و چیزای جدیدن، مخصوصاً موبایل که هم بازی داره، هم کارتون، هم کلی برنامه جذاب دیگه! اما وقتی استفاده از موبایل تبدیل به عادت میشه، دیگه قضیه از دست خارجه. عادت کردن به موبایل میتونه باعث بشه بچهها فعالیت فیزیکی کمتری داشته باشن، ارتباطات اجتماعیشون ضعیف بشه و حتی رو درسهاشون هم تاثیر بذاره.
حالا چرا بچهها اینقدر به موبایل عادت میکنن؟ دلیلش واضحه: موبایل برای بچهها مثل یه دنیای بینهایت جذابه! از بازیها گرفته تا کارتونهای رنگارنگ، همه و همه بچهها رو به خودشون جذب میکنن و اونا رو سرگرم نگه میدارن.
خیلی وقتها اولین قدم اینه که اصلاً بفهمی چرا و چقدر کودکات از موبایل استفاده میکنه. مثلاً آیا وقتی حوصلهاش سر میره سراغ موبایل میره؟ یا شاید وقتی که تو و اعضای خانواده سرتون شلوغه و وقت بازی باهاش ندارین، موبایل براش یه سرگرمی میشه؟
باید بفهمی که استفاده از موبایل توی چه لحظاتی براش جذابتره تا بتونی بهتر برنامهریزی کنی. بعد از اینکه این دلیلها رو پیدا کردی، میتونی بهش یه سری جایگزینهای جذاب پیشنهاد بدی.
برای ترک عادت استفاده از موبایل، به بچههات نباید یه دفعه بگی که "دیگه اصلاً نباید از موبایل استفاده کنی." این روش معمولاً جواب نمیده و حتی میتونه بیشتر مقاومتشون رو به همراه داشته باشه. بهتره کم کم و به تدریج زمان استفاده از موبایل رو محدود کنی.
برای مثال، میتونی یه برنامه روزانه براش درست کنی که توش ساعتهایی که اجازه داره از موبایل استفاده کنه، مشخص باشه. اینجوری هم خودت و هم بچهات میدونین که چه زمانی استفاده از موبایل مجازه و چه زمانی نیست.
خیلی وقتها بچهها به موبایل عادت میکنن چون جایگزین بهتری ندارن. برای ترک عادت موبایل دست گرفتن ، باید براشون فعالیتهای جذاب دیگهای پیدا کنی. مثلاً بازیهای فیزیکی، کتابهای تصویری، پازلها و حتی نقاشی کشیدن میتونن جایگزینهای خیلی خوبی باشن.
البته بهتره خودت هم توی این فعالیتها شرکت کنی. مثلاً اگه میخوای بچهات کمتر موبایل دستش بگیره، میتونی باهاش بازیهای دستی انجام بدی یا با هم برین توی پارک و یه سری فعالیتهای جذاب انجام بدین.
خیلی مهمه که وقتی تصمیم میگیری استفاده از موبایل رو محدود کنی، قوانین مشخص و روشنی بذاری و به اونها پایبند باشی. مثلاً میتونی قوانینی مثل "استفاده از موبایل فقط بعد از انجام تکالیف مدرسه" یا "حداکثر ۳۰ دقیقه در روز با موبایل" رو مشخص کنی.
این قوانین باید ساده و قابل درک باشن و مهمتر از همه، باید بهشون پایبند باشی. اگه خودت هم وسط این قوانین کوتاه بیای، بچهات هم بهشون توجه نمیکنه.
بچهها عاشق جایزه گرفتن هستن، پس اگه وقتی که موبایل دست نمیگیرن یا از قوانین استفاده از موبایل پیروی میکنن بهشون پاداش بدی، احتمال اینکه بهتر این عادت رو ترک کنن بیشتر میشه. پاداش میتونه یه چیز ساده مثل یه خوراکی خوشمزه یا یه بازی جدید باشه. این کار به بچهات نشون میده که تو ازش قدردانی میکنی و به تلاشهاش توجه داری.
نه، واقعاً نیازی نیست که موبایل رو کلاً از زندگی بچهها حذف کنی. موبایل به عنوان یه ابزار آموزشی و حتی سرگرمی میتونه مفید باشه. نکته مهم اینه که استفاده از گوشی همراه باید کنترل شده و محدود باشه. باید بچهات یاد بگیره که چطور به صورت مسئولانه از موبایل استفاده کنه. اینطوری هم از مزایای موبایل بهره میبره و هم بهش عادت نمیکنه.
در نهایت، ترک عادت موبایل دست گرفتن در کودکان نیاز به صبر و حوصله داره. باید به بچهات زمان بدی و به تدریج این عادت رو اصلاح کنی. با استفاده از جایگزینهای جذاب، قوانین مشخص و پاداش برای رفتار درست، میتونی این عادت رو به مرور زمان کاهش بدی.
همینطور یادت نره که خودت هم توی این مسیر باید الگوی خوبی برای بچهات باشی. اگه تو خودت هم زیاد از موبایل استفاده کنی، بچهات هم این رفتار رو از تو یاد میگیره. پس با هم به سمت استفاده بهتر از تکنولوژی پیش برین و از این روند لذت ببرین!
پاسخ ها