اختلال شخصیت پارانوئید یه اختلال با شک و بدگمانیه که زندگی فرد و اطرافیان رو تحت تاثیر قرار میده. این بیماری یه اختلال شخصیته که از نظر تفکر و فکر کردن عجیب و غریبه. این افراد از بیاعتمادی، شک و سوءظن به دیگران حتی وقتی که دلیلی برای مشکوک شدن نیست در رنج و عذابند. افرادی مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید رفتارهای غیرعادی دارن که برای دیگران غیر معموله. این بیماران همیشه احساس میکنن دیگران میخوان به اونا آسیب بزنن. از نظر روانشناسی این یه جور اختلال روانیه و افراد مبتلا اصلا فکر نمیکنن که رفتار و طرز فکر اونا مشکل ساز باشه، ولی این اختلال میتونه مشکلات جدی رو برای فرد و اطرافیان به وجود بیاره. افراد با این بیماری در زندگی شخصی و محیط کار با مشکل مواجه میشن و نمیتونن زندگی راحتی داشته باشن. این افراد بدبین، تحریک پذیر و پرخاشگر هستن. مسئولیت رفتارهای خودشون رو ندارن و دیگران رو مقصر میدونن.
علائم اختلال شخصیت پارانوئید ساده هست، چون افرادی که رفتارهای زیر رو داشته باشن میشه گفت مبتلا به این بیماری هستن. این علائم عبارتند از :
دلیل اصلی این اختلال هنوز مشخص نشده، اما احتمالا ترکیب عوامل روانشناختی و بیولوژیکی باعث به وجود اومدن اونه. افرادی که یکی از نزدیکان اونا به بیماری اسکیزوفرنی مبتلا باشن بیشتر دیده میشه، بنابراین عوامل ژنتیکی میتونه یکی از دلایل اختلال شخصیت پارانوئید باشه. افراد مبتلا به این بیماری دوران کودکی خود رو با خشم یا محبت بیش از حد از طرف والدین گذروندن که باعث شده احساس امنیت نکنن. از دیگر عوامل بروز این اختلال میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
عوارض و مشکلات افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید :
این اختلال تاثیر بسیار مخربی روی موقعیت کاری و چگونگی روابط افراد داره. این بیماری میتونه زندگی زناشویی یا کاری فرد رو به خطر بندازه و باعث طلاق و جدایی یا اخراج از کار بشه. اینا تنها بخشی از مشکلات افراد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید هستش. از اونجا که این بیماری مزمن هس در طول دوران زندگی فرد همراهشه. مشکل این بیماری در درمان اونه چون فرد مبتلا اصلا اعتقادی به اختلال به این بیماری رو نداره، به همین خاطر روش درمان در اکثر افراد بینتیجه میمونه. همین امر زندگی افراد مبتلا رو با تهدید جدی رو به رو میکنه.
چون زندگیهای امروزه با فشارهای روانی و جسمی همراهه تقریبا هیچ روشی برای پیشگیری از اختلال شخصیت پارانوئید وجود نداره. اگه نکات رفتاری و اعتماد فرد مبتلا به این بیماری جلب بشه، راههای مقابله با این وضعیت رو میشه بهش آموزش داد. کارهای زیر میتونه اثرات مخرب این بیماری رو کمتر کنه :
1 _ به حضور در جمع و فعالیت اجتماعی : دعوت فرد مبتلا به اختلال شخصیت پارانوئید به جمع بسیار مهمه. این جمع میتونه یه مراسم اجتماعی یا جمع خانوادگی باشه.
2 _ پرهیز از قضاوت نکردن این بیماران : رفتار اطرافیان باید طوری باشه که به درمان اونا کمک کنه. در صورت قضاوت رفتار و عملکرد افراد پارانوئیدی اونا آسیب های زیادی میبینن، بنابراین اصلا نباید رفتار اونا با دیگران مقایسه بشه.
3 _ جلوگیری از انزوای افراد مبتلا به این بیماری : افراد مبتلا به این اختلال از حضور در جمع و همصحبتی با دیگران هراس دارن چون فکر میکنن اطرافیان قصد ضربه و تحقیر اونو دارن.
پاسخ ها