کتاب «چگونه حافظه برتر داشته باشیم»، نوشته پروفسور «روبرت توکه» است که به صورت کاربردی و فراگیر، راههای افزایش قدرت حافظه را معرفی میکند.
خلاصه کتاب چگونه حافظه برتر داشته باشیم:
این کتاب در چهارده بخش تدوین شده که روش جامعی برای بهبود عملکرد حافظه در اختیار مخاطب قرار میدهد. روبرت توکه، نویسنده کتاب در بخش اول در تعریف حافظه میگوید:
«حافظه نوعی فعالیت ذهنی است که به ما امکان میدهد حالات خودآگاهی از قبیل لذات، دردها، تمایلات، خواستهها، احساسات، دریافتهای حسی، اندیشهها و قضاوتها را نگاه داشته و آنها دوباره در…
خلاصه کتاب
کتاب «چگونه حافظه برتر داشته باشیم»، نوشته پروفسور «روبرت توکه» است که به صورت کاربردی و فراگیر، راههای افزایش قدرت حافظه را معرفی میکند.
خلاصه کتاب چگونه حافظه برتر داشته باشیم:
این کتاب در چهارده بخش تدوین شده که روش جامعی برای بهبود عملکرد حافظه در اختیار مخاطب قرار میدهد. روبرت توکه، نویسنده کتاب در بخش اول در تعریف حافظه میگوید:
«حافظه نوعی فعالیت ذهنی است که به ما امکان میدهد حالات خودآگاهی از قبیل لذات، دردها، تمایلات، خواستهها، احساسات، دریافتهای حسی، اندیشهها و قضاوتها را نگاه داشته و آنها دوباره در ذهن خویش بازیابیم. حافظه امکان بازشناسی و مراجعه به گذشته را به ما میدهد.»
سپس به معرفی انواع حافظه میپردازد و شیوه کارکرد هر یک را تشریح میکند. شناخت چگونگی این فرایند به ما برای بهبود عملکرد، کمک شایانی خواهد کرد.
در بخش بعدی موانعی که ذهن برای حفظ و بازیابی اطلاعات در خود دارد را معرفی میکند و بیماریهایی که کار آیی حافظه را مختل میکند برمیشمرد. پسازاین مرحله ویژگیهای یک حافظه توانمند را با ذکر مثالهایی بیان میکند و سپس به تعریف بهداشت حافظه میپردازد.
در بخش بعدی ویتامینهای لازم برای تقویت کارآیی عملکرد مغز را نام میبرد و منابعی که میتوان این مواد موردنیاز را از آن تامین کرد نام میبرد. در این بخش، نویسنده رژیمهای غذایی مناسب برای تقویت حافظه را معرفی میکند.
بخشی دیگر از این کتاب صوتی به درمانهای پزشکی و دارویی حافظه ناکارآمد اختصاص دارد که میتواند در موارد حاد، یاریرسان باشد.
در فصلهای بعدی کتاب به طور ویژه داروهای زیانآور برای سلامت ذهن و مخدرهای مغزی، بهصورت کاملا تفکیک شده توضیح داده میشود و تکنیکهایی برای تنفس بهتر و یونیزاسیون منفی هوا معرفی میشود که علیرغم سادگی، تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد حافظه دارند. پسازاین مرحله، اصول اساسی پرورش حافظه و ایجاد تمرکز حواس مطرح میشود. در این دو بخش درمییابیم که با بهبود عملکرد حافظه، سایر امکانات ذهنی ما نظیر تمرکز، قوه تشخیص و منطق نیز رشد پیدا میکند، زیرا بهطورکلی فعالیتهای مختلف ذهنی، از ساختاری مشابه تشکیل شدهاند و علاوه بر این مسئله باید گفت که فرآیندهای مختلف ذهن انسان، همگی به شکلی عجیب به یکدیگر وابستگی دارند و با تقویت یکی از این قوا، دیگر کارکردهای ذهن نیز، بهبود مییابند.
در فصل یازدهم کتاب، پروفسور توکه راهکارهایی جالب برای به خدمت گرفتن ضمیر ناخودآگاه برای حافظه ما ارائه میدهد که باعث میشود، ما درنهایت بتوانیم حتی به بخشهای ناشناخته ذهن خود، در صورت نیاز دسترسی داشته باشیم. ذهنی که حافظه برتر دارد، توانایی واکاوی و بیرون کشیدن اطلاعات از ناخودآگاه خود را نیز پیدا میکند و این فصل از کتاب، به تفصیل، این توانایی را تشریح میکند. فصل دوازدهم به معرفی چند تکنیک ساده و سرگرمکننده روانشناختی، برای به خاطر سپردن اطلاعات میپردازد؛ تکنیکهایی جالب که تاثیری شگفتآور دارند و در بخش بعدی به والدین توصیههایی برای کار آیی بهتر ذهن کودکانشان دارد. بدون شک، آمادگی و پرورش ذهن، در دوران کودکی از طریق والدین و به کار بستن تمامی جنبههای تقویت حافظه، بیهیچ اغراق، از هر کودکی در آینده، فردی با حافظهای عالی خواهد ساخت.
و درنهایت پس از طی تمامی این مراحل فصل چهاردهم و پایانی کتاب به جمعبندی مطالب میپردازد و به این سوال پاسخ میدهد که: حالا که تمامی راهها و چالشها را شناختیم، چگونه حافظهای خارقالعاده در خود به وجود بیاوریم؟
ساختار کتاب صوتی چگونه حافظه برتر داشته باشیم:
کتاب چگونه حافظه برتر داشته باشیم، کتابی در شاخه پزشکی، علم تغذیه، روانشناسی و علوم تربیتی بهحساب میآید و در مقایسه با بیشتر کتابهای مشابه که معمولا تنها از یک بعد تخصصی، موضوع را بررسی میکنند، دارای امتیاز ویژهای است. کتابی جامع و کامل درباره حافظه است، یعنی هم از جنبه تئوری و هم کاربردی، به تمام ابعاد موضوع پرداخته. بخشهایی از کتاب به بیان مفاهیم روانشناسانه و بخشهایی به جنبههای فیزیولوژیک حافظه پرداخته که در کنار هم قرار گرفتن آنها، امکان موفقیت در بهبود حافظه را تضمین میکند.
باید پذیرفت که زندگی در عصر مدرن و سیطره ماشینها بر زندگی انسان، ذهن و جسم ما را تا حد قابلتوجهی تنبلتر از قبل کرده که این پدیده با انفجار اطلاعات در این عصر همخوانی ندارد. سبک زندگی جدید ما ایجاب میکند که روزانه، در مواجهه با سیلی از اطلاعات و دادهها قرار بگیریم که صدالبته به بسیاری از آنها هم نیازمندیم. انسانی با حافظه کارآمد یا در سطحی بهتر، حافظهای خارقالعاده، با این حجم از اطلاعات که به خاطر میسپارد، قدرت غیرقابل وصفی پیدا خواهد کرد که میتواند عرصههایی جدید را درنوردد.
روبرت توکه در مقدمه کتاب مینویسد:
«در زندگی روزمره، ابزار شناخت، عملکرد و درنتیجه عناصر ارزشمند شخصیت ما، به حافظه متکی است. به عنوان مثال میتوان از گسترش و افزایش دانستهها، مهارتها، قدرت استدلال، غنا و تنوع حالات، سرعت انتقال، زمینههای تصمیمگیری و قابلیت تطبیق با شرایط مختلف نام برد. بهطور یقین در آزمونها و امتحاناتی که معمولا برای موفقیت در آنها به حفظ کردن یک دایرهالمعارف واقعی نیاز است و درزمینه آموزش، ادبیات، سیاست، صنعت و کلیه اموری که دانستههای قبلی در آنها نقش هدایتکنندهای، برای آینده دارد، حافظه جایگاهی فراتر از تصور دارد».
با نگاهی دقیقتر به این موضوع درمییابیم که داشتن حافظه خوب تا چه میزان در موفقیت شغلی، تحصیلی و به عبارتی در تمام ابعاد زندگی ما تاثیرگذار است.
کتاب، علیرغم بیان مطالب تخصصی و علمی، به زبانی کاملا ساده نوشته شده و برای تمامی افراد، مناسب است و درواقع خود نویسنده نیز در پیشگفتار، خواندن این کتاب را به همه توصیه کرده است:
«مطالعه این کتاب را به تمام افرادی که در زندگی روزمره از حافظه خود شکایت دارند پیشنهاد میکنم ولی من آن را خصوصا به تعداد بیشماری از محصلین که برای موفقیت در آزمونها باید دارای حافظهای قوی، انعطافپذیر و سریع باشند و همچنین والدینی که میتوانند با استفاده از رهنمودهای این کتاب سهم بیشتری در موفقیت فرزندان خود داشته باشند هدیه میکنم».
افتخارات:
• دریافت جایزه بینالمللی اسکاتسمن در سال 1964
• دریافت جایزه دانون از موسسه مطالعات روانشناسی فرانسه
• دریافت مدال ورمیل
درباره روبرت توکه:
روبرت توکه استاد علوم طبیعی، فیزیک، شیمی، تغذیه و همچنین شاخهای به نام فراروانشناسی، متولد 1898 در فرانسه و درگذشته در سال 1993 است.
او مولف بیش از پنجاه کتاب در شاخههای مختلف علمی ازجمله سلامت، بهبود کار آیی ذهن و حافظه، زیبایی، تغذیه و... است که برخی از آنها به بیش از ده زبان مختلف ترجمه شده و جوایز بسیاری نیز دریافت کرده است.
درباره مترجم:
ساعد زمان متولد 1334 بوده و در سال 1373 درگذشته است.
وی در طول عمر نهچندان بلند خود دهها جلد کتاب ارزشمند و کاربردی در موضوعات روانشناسی، موفقیت، تغذیه و سلامت، گیاهان دارویی و پزشکی، از زبان فرانسه به فارسی ترجمه کرد و یکی از بنیانگذاران ترجمه کتابهایی از این دست بود.
پاسخ ها