قراره چی بدونیم:
همه میدونیم که دوران بارداری یکی از حساسترین دورههای زندگی زنان محسوب میشه. هر چیزی که مادر مصرف میکنه، مستقیم یا غیرمستقیم روی رشد جنین تأثیر میذاره. در بین خوراکیهای متنوع، یکی از میوههایی که خیلی طرفدار داره ولی ممکنه در دوران بارداری دربارهی مصرفش تردید داشته باشن، توتفرنگی هست. اما واقعاً مصرف توت فرنگی در بارداری خوبه یا نه؟ این میوه چه خواصی داره و باید چطوری خورده بشه؟
توتفرنگی یک میوه کمکالری و در عین حال سرشار از مواد مغذی هست. هر ۱۰۰ گرم توتفرنگی فقط حدود ۳۲ کالری داره و در عوض پر از ویتامینها و آنتیاکسیدانهای مفیده. ترکیبات اصلی و مواد مغذی توتفرنگی عبارتند از:
توتفرنگی نهتنها طعم فوقالعادهای داره، بلکه سرشار از ترکیباتی هست که سلامت قلب، سیستم ایمنی، گوارش و حتی رشد استخوانها و پوست جنین رو پشتیبانی میکنن. در ادامه با فواید بینظیر توتفرنگی در دوران بارداری بیشتر آشنا میشی.
۱. تقویت سیستم ایمنی بدن
ویتامین C در بارداری یک نقش کلیدی داره چون کمک میکنه بدن راحتتر با ویروسها و باکتریها مقابله کنه. توتفرنگی با داشتن مقدار زیاد ویتامین C، میتونه سیستم ایمنی مادر رو تقویت کنه و خطر ابتلا به سرماخوردگی و عفونت رو بیاره پایین.
۲. کمک به رشد سالم جنین
یکی از مهمترین مواد مغذی برای رشد مغز و نخاع جنین، اسید فولیک یا فولات هست. این ماده از بروز نقصهای لوله عصبی پیشگیری میکنه. توتفرنگی مقدار مناسبی از فولات طبیعی رو داره و میتونه در کنار مکملهای بارداری، به سلامت جنین کمک کنه.
۳. پیشگیری از یبوست
یبوست از شایعترین مشکلات دوران بارداری محسوب میشه. مصرف مواد غذایی پر فیبر مثل توتفرنگی میتونه حرکات روده رو بهتر کنه و این مشکل آزاردهنده رو کم کنه. فقط لازمه در کنار مصرف غذای پرفیبر آب کافی هم خورده بشه تا فیبرها بهدرستی عمل کنن.
۴. محافظت از سلولها در برابر آسیب
توتفرنگی سرشار از آنتیاکسیدان هست. ترکیباتی مثل الاجیک اسید و آنتوسیانینها میتونن از سلولهای بدن مادر و جنین در برابر آسیبهای اکسیداتیو محافظت کنن. این خاصیت، احتمال التهاب و استرس اکسیداتیو رو در بارداری پایین میاره.
۵. کنترل قند خون
هرچند توتفرنگی طعم شیرینی داره، اما شاخص گلیسمی پایینی هم داره. یعنی قند خون رو بهصورت ناگهانی بالا نمیبره. این ویژگی برای مادرانی که در معرض دیابت بارداری هستن، یک امتیاز خوب محسوب میشه. مطالعهای در سال ۲۰۲۳ نشان داده زنانی که در طول بارداری بهطور منظم توتفرنگی مصرف کردن، ۳۰ درصد کمتر دچار دیابت بارداری شدن.
با اینکه توتفرنگی فواید زیادی داره، ولی نباید بیاحتیاط مصرف بشه. نکات زیر رو زمان مصرف توتفرنگی در بارداری حتماً در نظر داشته باش:
۱. آلرژی
توتفرنگی از میوههایی بوده که میتونه در بعضی افراد واکنشهای آلرژیک ایجاد کنه. اگر تا حالا بعد از خوردن توتفرنگی علائمی مثل خارش، قرمزی پوست یا تنگی نفس تجربه کردی بهتره حتماً با پزشک خودت مشورت کنی.
۲. آلودگی با مواد شیمیایی
توتفرنگی معمولاً با مقدار زیادی آفتکش پرورش داده میشه. پس حتماً باید قبل از مصرف کاملاً شسته بشه یا حتیالامکان از نوع ارگانیک استفاده بشه.
۳. زیادهروی ممنوع
هرچقدر هم مفید باشه، زیادهروی در مصرف توتفرنگی در بارداری ممکنه باعث مشکلات گوارشی بشه، از جمله نفخ یا اسهال. پس بهتره با مقدار متوسط، مثلاً یک لیوان (۵ تا ۱۰ عدد توتفرنگی تازه) در روز استفاده بشه.
برای اینکه از تمام خواص توتفرنگی استفاده کنی، پیشنهاد میشه به روشهای زیر توتفرنگی رو در رژیم غذایی خودت بگنجونی:
مصرف توتفرنگی در بارداری نهتنها مشکلی نداره، بلکه کلی خاصیت مفید برای بدن مادر و جنین داره. از تقویت سیستم ایمنی گرفته تا تأمین فولات، پیشگیری از یبوست و محافظت سلولی. البته باید نکات بهداشتی رو رعایت کرد، از مصرف زیاد خودداری کرد و اگر حساسیت یا مشکلی دیده شد، سریعاً با پزشک تماس گرفت.
اگر دنبال یک میوه سالم، خوشطعم و مفید برای این دوره خاص زندگی یعنی بارداری هستی، توتفرنگی میتونه یکی از انتخابهای عالی باشه.
پاسخ ها