قراره چی بدونیم؟
داشتن یک وضعیت مالی پایدار و بدون دغدغه، یکی از اون چیزهاییه که میتونه کیفیت زندگی هر کسی رو بالا ببره. وقتی خیالت از بابت پول راحته، انگار که یک بار سنگین از روی دوشت برداشته میشه و میتونی با تمرکز بیشتری به بقیه جنبههای زندگیت برسی.
اما خب، زندگی بالا و پایین داره و گاهی وقتا، چه بخوایم چه نخوایم، مشکلات مالی خودشون رو نشون میدن. هدف ما در این صحبتها اینه که با هم قدم به قدم یاد بگیریم چطور میشه این چالشها رو شناسایی کرد، برای مدیریت هزینه برنامهریزی دقیق داشت و در نهایت، از این پیچ و خمها به سلامت عبور کرد.
قبل از اینکه بخوایم راه حلی برای مشکلات مالی پیدا کنیم، اول باید بفهمیم که اصلاً این مشکلات از کجا آب میخورن و چه شکلی خودشون رو نشون میدن. گاهی وقتها آدمها اونقدر درگیر روزمرگی میشن که متوجه زنگ خطرها نمیشن، یا شاید هم ترجیح میدن بهشون بیتوجه باشن. نشانههای هشداردهنده مشکلات مالی چیست؟:
بعد از اینکه این نشانهها رو دیدیم، باید کمی عمیقتر بشیم و ببینیم ریشهیابی دلایل اصلی بروز مشکلات مالی ما رو به کجا میرسونه. بعضی وقتها این مشکلات از بیرون به ما تحمیل میشن، مثلاً:
اما خیلی وقتها هم ریشه مشکلات در درون خودمونه؛ مثلاً:
چطور میتونیم اوضاع رو بهتر کنیم؟ فکرش رو بکنید، بودجه مثل یک نقشه راه برای پول شماست؛ بهتون نشون میده پولتون از کجا میاد و کجا میره. وقتی شما مدیریت هزینه دقیقی داشته باشید، دیگه پولتون بیحساب و کتاب خرج نمیشه و میتونید جلوی خیلی از مشکلات مالی آینده رو هم بگیرید.
کار سختی نیست، فقط کمی دقت و حوصله میخواد.
وقتی این کار رو کردید، میتونید اولویتهاتون رو مشخص کنید و ببینید برای هر دسته چقدر میتونید پول کنار بذارید. برای این کار میتونید از یه دفترچه یادداشت ساده استفاده کنید یا اگه با تکنولوژی راحتترید، کلی اپلیکیشن و جدولهای آماده توی اینترنت هست که کارتون رو راحت میکنه. هدف اینه که یک برنامه مشخص برای پولتون داشته باشید تا بهتون در ساختن پسانداز و جلوگیری از بدهی کمک کنه.
خیلی وقتها ما پولهایی رو خرج میکنیم که اصلاً متوجهشون نیستیم، مثلاً اشتراک یک مجله که هیچوقت نمیخونیمش یا خریدهای کوچیک و تفننی که وقتی جمع میشن، مبلغ قابل توجهی میشن. سعی کنید قبل از هر خریدی، قیمتها رو مقایسه کنید و ببینید آیا واقعاً به اون چیز احتیاج دارید یا نه.
دو کار مهم در مدیریت مالی ساختن پسانداز و سر و سامان دادن به بدهیها هستش. اگر بهشون توجه نکنیم، ممکنه دوباره گرفتار مشکلات مالی بشیم.
خیلیها فکر میکنن تا وقتی درآمدشون زیاد نشده، نمیتونن پسانداز کنن. اما واقعیت اینه که پسانداز کردن یک عادت خوبه که باید از همون اول، حتی با مبلغهای کم، شروعش کرد. یک هدف خوب برای پسانداز اضطراری اینه که بتونید حداقل به اندازه سه تا شش ماه از هزینههای زندگیتون رو کنار بذارید.
یک قانون خیلی خوب هست که میگه: «اول به خودت پرداخت کن». یعنی به محض اینکه حقوقتون رو گرفتید، قبل از هر خرج دیگهای، یک مقدار مشخص رو برای پسانداز کنار بذارید.
یک راه دیگه هم اینه که پسانداز کردنتون رو خودکار کنید؛ یعنی از بانکتون بخواید که هر ماه، یه مبلغ مشخصی رو به طور خودکار از حساب حقوقتون به حساب پساندازتون منتقل کنه.
روشهای هوشمندانه برای مدیریت و کاهش بدهی
اولین کار اینه که یک لیست کامل از تمام بدهیهاتون تهیه کنیدو بعدش باید تصمیم بگیرید که کدوم بدهی رو اول پرداخت کنید. بعضیها ترجیح میدن اول بدهیهای کوچیکتر رو صاف کنن تا از تعدادشون کم بشه و انگیزه بگیرن (روش گلوله برفی).
بعضیهای دیگه هم اول سراغ بدهیهایی میرن که سود بیشتری دارن تا در کل پول کمتری بابت سود بدن (روش بهمن).
یادت باشه که صبر و استمرار در مسیر بهبود وضعیت مالی خیلی مهمه. تغییر عادتهای مالی و رسیدن به ثبات، یکشبه اتفاق نمیفته. ممکنه گاهی وقتا خسته بشید یا حتی اشتباه کنید، اما مهم اینه که ناامید نشید و دوباره به مسیر برگردید. با مدیریت هزینه درست، داشتن پسانداز و تلاش برای کم کردن بدهیها، میتونید زندگی مالی آروم و باثباتی برای خودتون بسازید.
پاسخ ها