حتماً شما هم در اطرافتان، با آدمهایی روبرو شدهاید که سریع، همهچیز را به خودشان میگیرند و از شما دلخور میشوند. دلیل این میزان حساسیت چیست؟ چه راههایی برای کاهش حساسیت به گفتههای اطرافیان وجود دارد؟
طبیعی است که هر کسی بخواهد مورد احترام واقع شود. آدمها، موجوداتی اجتماعی هستند و دوست دارند از سوی اعضای قبیلهشان، ارزشمند تلقی شوند. بنابراین کاملاً طبیعی است که انتقاد، ما را آزرده و احساساتمان را جریحهدار کند.
دانشمندان در یک مطالعه جدید، واکنشها نسبت به ویدیوهایی با محتوای تأییدکننده و انتقادی را بررسی کردند که شامل ارزیابیهای اجتماعی بودند. در این تحقیق، ۳۷ شرکتکننده در حالی که ویدیوهایی شامل اظهارنظرهای مثبت، منفی و خنثی را تماشا میکردند، مورد بررسی قرار گرفتند. این اظهارنظرها، احساسات پایهای انسان را هدف قرار داده بودند. نتایج نشان داد که انتقاد، همه را آزردهخاطر میکند. البته میتوان آموخت که چطور انتقادپذیر بود.
برخی نظرات یا رفتارها، واقعاً توهینآمیز هستند، اما اگر متوجه شدید که معمولاً خیلی زود دلخور میشوید یا همیشه تصور میکنید که دیگران قصد جریحهدار کردن احساسات شما را دارند، ممکن است گرایش زیادی به شخصی کردن مسائل داشته باشید.
در ادامه این مقاله از «چطور»، با دلایل شخصی گرفتن مسائل، روشهای مقابله با این احساس و موقعیتهایی که این واکنش میتواند به نفع شما تمام شود، آشنا خواهید شد.
طبیعی است که برایمان مهم باشد دیگران درباره ما چه فکری میکنند، اما نه تا حدی که باعث اختلال در زندگیمان شود. دلایل گرایش به شخصیسازی مسائل میتوانند متنوع باشند:
ما اغلب، از تعریفهایی مثل «امروز چقدر خوب به نظر میرسی» بهراحتی عبور میکنیم، اما بیش از حد روی کمبودهایی که دیگران به آنها اشاره میکنند تمرکز میکنیم.
برای مثال، ممکن است از اینکه رئیستان گفته هنوز آمادگی پروژههای بزرگتر را ندارید، ناراحت شده باشید. در حالی که میتوانستید از زاویهای دیگر به این مسئله نگاه کنید و حرف مدیرتان را نقدی سازنده ببینید.
چند عامل میتوانند نشان دهند که احتمالاً شما همه چیز را برای خودتان، بیش از حد شخصی میکنید.
وقتی زیاد فکر میکنید، دارید مکالمه انتقادی را خیلی بیشتر از حد لازم نگه میدارید. بعضیها با مرور مجدد آنچه گذشته، سعی میکنند پاسخ متفاوتی تصور کنند. برخی دیگر، این مرور ذهنی را نشانهای از ضعف خود میدانند. این نوع فکر کردن بیش از حد، فلجکننده است. نشخوار ذهنی ممکن است در اختلالاتی مثل وسواس فکری – عملی هم دیده شود.
یک پژوهش نشان داده که نشخوار ذهنی میتواند خلق منفی را تشدید و طولانی کند، در حل مسئله اختلال ایجاد کند، سطح اضطراب و افسردگی را بالا ببرد و حتی تأثیر مداخلات روانشناختی را کاهش دهد. فکر بیش از حد، سطح استرس افراد را هم افزایش میدهد.
شاید عجیب به نظر برسد، اما شخصی برداشت کردن مسائل، همیشه هم بد نیست! وقتی چیزی را به دل میگیریم، دوستان و اعضای خانواده یا کسانی که با ما رابطه نزدیکی دارند، متوجه میشوند که دقیقاً چه چیزهایی ما را آزار میدهند. وقتی آنها این موضوع را بدانند، ممکن است رفتارشان را تغییر دهند تا کمتر باعث رنجش ما شوند.
اینکه گاهی احساساتمان جریحهدار شود، ما را انسانتر و فروتنتر میکند. همچنین میتوانیم یاد بگیریم که چطور از ناراحتی خود عبور کنیم. این مهارتی است که ما را در آینده، مقاومتر میکند.
بعد از اینکه کسی حرفی زد که شما را ناراحت کرد، چند راه وجود دارد که بتوانید بدون ناراحتی زیاد از آن عبور کنید:
اینکه گاهی چیزها را به دل بگیریم، طبیعی است. اما اگر متوجه شدهاید که مدام از حرفهای دیگران ناراحت یا دلخور میشوید، این موضوع میتواند روی سلامت روانتان اثر بگذارد. پس مهم است بفهمید که چه زمانی واکنش بیش از حد نشان دادهاید. البته اگر در معرض توهین کلامی هستید یا حس میکنید کسی عمداً قصد آزار دادن شما را دارد، باید رابطهتان را با او دوباره ارزیابی کنید. اگر تردید دارید که آیا یک نظر صرفاً انتقادی بوده یا نوعی سوءاستفاده احساسی، با یک درمانگر مشورت کنید.
آیا شما هم از حرفهای دیگران خیلی زود دلخور میشوید و آنها را به دل میگیرید؟ چه موضوعاتی باعث میشوند که از حرف اطرافیانتان دلخور شوید و احساس کنید به شما بیاحترامی شده است؟ لطفاً نظرات و پیشنهادات خود درباره شخصی احساس کردن مسائل، با ما و دیگر خوانندگان «چطور» در میان بگذارید.
منبع: verywellmind
پاسخ ها