در این مقاله از الکتروشایلی قصد داریم در مورد تابلو بانک خازنی برای شما صحبت کنیم. حتما با این نوشته همراه باشید تا اطلاعات جامعی را در این رابطه برای شما عزیزان ارائه دهیم. همچنین میتوانید مقاله تست بانک خازن چگونه باید انجام شود را از اینجا بخوانید.
برای شروع باید با مفهوم بانک خازنی آشنا شویم. به مجموعهای از خازنهای کنار یکدیگر که برای اصلاح ضریب توان شبکه استفاده میشوند را بانک خازنی میگویند.
اهمیت برق در صنایع بزرگ و کوچک امروزی، امر غیرقابل انکار است؛ بنابراین مدیریت و استفاده بهینه امری بسیار مهم است.
وجود توان ری اکتیو در سیستم باعث کاهش توان مؤثر موجود در شبکه و کاهش عملکرد تجهیزات می شوند و این یعنی افزایش هزینهها.
بنابراین برای جبران این هزینهها و افزایش توان موجود در تجهیزات نیاز است از بانک خازنی در تابلو برق استفاده کنیم.
موتورها، وسایلی که دارای سیمپیچ هستند، ترانسفورمرها و هر وسیلهای که در خود سلف (سیمپیچ) دارد باعث ایجاد ری اکتیو میشود که ری اکتیو هم مانند توان اکتیو در صورتحساب مشترک محاسبه میشود، بانک خازنی باعث میشود توان ری اکتیو وارد شبکه نشود.
این دو نوع توان مصرفی باعث استفاده جریان غیرمفید از شبکه میگردد. این توان غیرمفید به دلیل وجود بارهای سلفی در شبکه اتفاق میافتد.
بارهای سلفی سبب جابجایی پیک ولتاژ و جریان نصبت به هم میگردد که این جابجایی باعث مصرف اضافی جریان در شبکه نیز میشود که اگر در حجم عمده به آن نگاه کرد باعث آسیبرسانی به تأسیسات تولید انرژی برق نیز میشود.
با توجه به مسائل ذکرشده در بالا هر یک از مشترکین سه فاز بالای ۵۰ آمپر اداره برق موظف به نصب تابلو خازنی جهت تصحیح ضریب توان مصرفی هستند.
معمولاً جدا از فرمولهای کتابی برای طراحی بانک خازن و انتخاب ضریبهای خازنهای موجود که از فرمول ۲/۱ جریان کل واحد استفاده کرده (بهطور مثال اگر جریان نامی یک واحد تولیدی ۱۰۰ آمپر باشد برای آن از بانک خازنی ۵۰ کیلووار استفاده میگردد)
خازن دو صفحه فلز یا الکترولیت است که بهوسیله یک عایق یا دیالکتریک از هم جدا میشود. این صفحات قابلیت ذخیره برق و تصحیح ضریب جریان نصبت به ولتاژ و صاف کردن شکل ولتاژ را دارا هستند.
رگولاتور واحد هوشمند که با توجه به ولتاژ و جریان مصرفی کل بهترین خازن ممکن را در مدار قرار میدهد. جهت انتخاب پلههای خازن معمولا از ضریبهای خاصی مانند ۱:۲:۲:۲ یا ۱:۲:۴:۸ یا … (با توجه به مارک رگلاتور استفادهشده) استفاده میشود (مثلاً برای بانک خازن ۵۰ کیلووار از خازنهای ۵ کیلووار دو عدد ۱۰ کیلووار دو عدد ۲۰ کیلووار یک عدد)
این تابلوها در شبکههای توزیع فشار ضعیف باهدف افزایش ضریب قدرت (ضریب توان) و جبران توان راکتیو استفاده میشوند.
تابلوهای بانک خازنی در توانهای راکتیو مختلف و بنا به نیاز مشتریان طراحی و ساخته میشوند که بانکهای خازنی اتوماتیک رایجتر و کاربردیترین وسیله برای اصلاح ضریب توان شبکه هستند.
تابلوهای بانک خازنی اتوماتیک دارای یک رگولاتور یا کنترلکننده ضریب قدرت هستند که مقادیر شکل موج ولتاژ و جریان و اختلافزمانی آنها را اندازهگیری میکند و خازن موردنیاز را تعیین و وارد شبکه میکند.
در تابلوهای اتوماتیک کنتاکتورهایی که بهوسیله رگولاتور کنترل میشوند وظیفه سوئیچ کردن خازنها را به عهدهدارند. از تابلوهای بانک خازنی اتوماتیک در بیمارستانها، کارخانهها و کارگاهها، مجتمعهای تجاری و اداری، هتلها و موارد مشابه استفاده میشود.
از ویژگیهایی که باید خازنهای بانک خازنی داشته باشند میتوانیم به موارد زیر اشاره نمائیم:
نکته مهم: به دلیل اینکه واحد توان راکتیر کیلو وار kvar است و وظیفه خازن اصلاح این توان است بنابراین خازنهای اصلاح ضریبتان هم بر اساس همین واحد است نه بر اساس میکرو فاراد. حتما به این نکته مهم توجه کنید!
باری است که شامل مقاومتهای خالص است، فاز ولتاژ خط در این حالت مثل ولتاژ شبکه است.
بار سلفی، دارای الکتروموتورهای آسنکرون و لامپهای مهتابی و … است. اگر یکبار سلفی خالص را در نظر بگیریم، فاز ولتاژ خط همیشه ۹۰ درجه از ولتاژ شبکه عقب خواهد بود.
در این حالت خط ما همیشه شامل یک خازن مثل بانک خازنی است. اگر بار خازنی خالصی را در نظر بگیریم فاز ولتاژ خط ما همیشه ۹۰ درجه جلوتر از شبکه است.
روشهای زیر برای تعیین مقدار مناسب بانک خازنی (kvar) برای جبران ری اکتیو سیستم استفاده میشوند.
استفاده از تابلوهای بانک خازنی دارای مزایای بسیار زیادی است. استفاده از این نوع تابلوها از نظر اقتصادی بسیار مقرون به صرفه است. از این رو نصب آنها در محیط های صنعتی بسیار ضروری و لازم است. با توجه به اینکه در صنعت بیشتر بارها از نوع سلفی مقاومتی هستند که این خاصیت باعث به وجود آمدن توانی با نام توان راکتیو در شبکه برق میشود. لازم به ذکر است که این خاصیت باعث بروز یکسری مشکلات مانند افزایش مقطع سیم ها و کابل ها، افزایش تلفات و افزایش جریان می شود، از این رو بهترین گزینه برای کاهش این مشکلات اضافه کردن خازن به مدار است.
در واقع عناصری كه از سيم پيچ تشكيل شدهاند از قدرت راكتيو علاوه بر قدرت اكتيو نیز استفاده میکنند. امروزه با پيشرفت تكنولوژی استفاده از این گونه وسایل همچون سيم پيچها، ترانسها و موتورها به طور چشمگیری در بین صنایع رواج پیدا کرده است.
از این رو با توجه به اینکه در محیطهای کاری و منزل استفاده از مصرف کنندههایی مانند آسانسورها، چكهای مهتابی، ترانس های لامپها و پرژكتورها، پمپهای آب، انواع موتورها و … گسترش پیدا کرده است به تبع آن مصرف قدرت راكتيو نیز به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است.
بنابراین بهترین راه برای کاهش مصرف قدرت راكتيو و انرژی در این گونه وسایل نصب خازن موازي در مدار است. همچنین استفاده از تابلوهای بانک خازنی باعث کاهش افت ولتاژ خواهد شد. زیرا خازن ها با خنثي كردن جريان پيش فاز عناصر القايي باعث کم شدن جریان مصرفی و در نتیجه كم شدن تلفات در سيم ها و كاهش افت ولتاژ در سيم ها را به دنبال دارد.
از دیگر مزایا و خصوصیات بارز استفاده از تابلوهای بانک خازنی کاهش بيش از نيمي از هزينه قبوض برق است. در صورت عدم استفاده از تابلوهاي بانك خازني كنتور راكتيو اداره برق علاوه بر اینکه كنتور اكتيو را به صورت جداگانه حساب می کند هزینه برق را نیز محاسبه خواهد کرد. به جرات می توان گفت در صورتی که از این نوع تابلوها استفاده نکنید هزينه برق مصرفی تقريبا ۲ برابر محاسبه می شود و این از نظر اقتصادی برای کاربران به صرفه نخواهد بود.
در ضمن از دیگر مزیت های تابلوهای بانک خازنی این است که با استفاده از آن ها می توانید به طور چشمگیری ضریب قدرت را بهبود ببخشید. بهتر است بدانید که منظور از ضریب قدرت یک دستگاه الکتریکی مقداری از انرژی راکتیو است که دستگاه از آن استفاده می کند. تابلوهای بانک خازنی دارای قابلیت تنظیم و ثابت نگه داشتن ولتاژ می باشند به همین دلیل از رسیدن خسارت به دستگاه های مورد نظر به طور قابل توجهی جلوگیری می کنند.
از شما سپاسگزاریم که تا انتهای مقاله تابلو بانک خازنی همراه الکتروشایلی بودید. جهت سفارش انواع تجهیزات برق صنعتی میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
پاسخ ها