در این مقاله قصد داریم به چند سؤال پرتکرار شما والدین عزیز در مورد خدمات دندانپزشکی کودکان و به طور کلی سؤالاتی در مورد سلامت دهان و دندان آنها را پاسخ دهیم.
پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید و در صورت داشتن هر سؤالی، آن را در زیر این مقاله و یا در صفحه منبع ذکر شده در پایان این مقاله از دکتر طلوعی بپرسید.
متخصص دندانپزشکی کودکان که با نامهای پدودنتیست (pedodontist) یا پدیاتریک دنتیست (pediatric dentist) هم نامیده میشود؛ یکی از شاخههای تخصصی در رشته دندانپزشکی است که بهصورت تخصصی به مراقبت، پیشگیری و درمان مشکلات دهان، دندان و فک کودکان و نوجوانان میپردازد.
متخصص دندانپزشکی کودکان لازم است تا دوره تخصصی دو تا سه ساله دندانپزشکی کودکان را بگذرانند تا مهارتهای لازم برای انجام درمان دهان و دندان و همچنین چگونگی برخورد صحیح با اطفال (روانشناسی کودک) را کسب کنند.
متخصص دندانپزشکی کودکان، به دلیل داشتن فضای مطب مناسب کودکان و گذراند دروس تخصصی و روانشناسی در مورد بچهها، میتواند ارتباط قویتری با دلبندان شما برقرار کند و همیشه میتواند گزینهی اول والدین برای مراجعه به دندانپزشک باشد. گروه سنی تحت پوشش یک متخصص کودکان به دلیل امکان ارتباط قویتری بین دندانپزشک و کودک تا 12 سال است.
دندانپزشک متخصص اطفال، خدمات درمانی متفاوتی را متناسب با نیاز کودک ارائه میکند که شامل:
بسیاری از اوقات خانوادهها از بنده (دکتر آلاله طلوعی) میپرسند که خمیردندان مخصوص بچهها شیرینتر است؛ این باعث پوسیدگی دندان آنها نمیشود؟
در پاسخ باید عرض کنم که قندی که در خمیردندان وجود دارد؛ متفاوت با آن قندی است که در شیر، شکر و قند معمولی وجود دارد. این قندها غیر پوسیدگیزا هستند؛ یعنی اینکه باکتریها نمیتوانند از این قند استفاده کنند و آن را تبدیل به اسید کنند و به ساختار دندان آسیب برسد.
والدین همواره نگران اذیت شدن کودکان خود در زمان ارتودنسی هستند. بسیاری از افراد می گویند ارتودنسی درد دارد، اما این نمی تواند توصیف دقیق حس به وجود آمده باشد. ارتودنسی کودکان درد ندارد بلکه ممکن است احساس ناراحتی ایجاد کند. این احساس عموما در ابتدای درمان وجود دارد و بسیار مختصر است و پس از مدت کمی برطرف میشود.
مشاهده تغییر رنگ دندان پس از فلوراید درمانی کاملاً طبیعی است؛ بنابراین نیازی به نگرانی نیست، زیرا پس از مدتی دندانها به رنگ طبیعی خود بازمیگردند.
متاسفانه هر دندانی را نمیتوان عصب کشی کرد. برخی از دندانها هستند که ریشههای بسیار کج دارند و ابزارهای کوچک عصب کشی را نمیتوان در داخل آنها جابهجا کرد و یا حتی دندانهایی هستند که کانالهای ریشه کاملاً مسدود شدهاند، مانند پلاکهای باکتریایی.
مواردی هم وجود دارد که با وجود اینکه میتوان عصب کشی را به راحتی انجام داد، اما کار بیهودهای است و بنابراین متخصص دندانپزشک کودک، کشیدن دندان را ترجیح میدهد.
بله روکشها نیاز به آمادهسازی دارند؛ دندان تراش میخورد و روکش با یک چسب چسبانده میشود. روکشهای زیرکنیایی یا همرنگ دندان که جدیداً مطرح میشوند؛ درصورتیکه زیبایی برای ما بسیار مهم باشد؛ میتوانیم از این روکشها استفاده کنیم.
اما این روکشهای زیرکنیایی یا همرنگ دندان، تراش بیشتری نیاز دارد و باید زمان بیشتری را صرف کنیم. همچنین نیاز به همکاری بهتر کوچولوی ما دارد؛ اگر کوچولوی ما در اواخر کار خسته میشود؛ گزینهی بهتر برای ما روکشهای استیل است.
کشیدن دندان ممکن است برای والدین و کودکان اضطراب زیادی ایجاد کند؛ اما در بیشتر موارد، این کار به دلیل ضعیفتر بودن ریشه دندانهای شیری، سادهتر و کم دردتر از کشیدن دندان در بزرگسالان است. در ضمن با انجام بیحسیهای موضعی یا بیهوشی در طول خارج کردن دندان، کودک هیچ دردی را احساس نمیکند.
از آنجایی که از دست رفتن دندانهای شیری میتواند باعث ایجاد مشکلات فراوان، جلوگیری و آسیب به رشد دندانهای دائمی کودک شود، با این حساب ترمیم دندان، عصب کشی دندان کودک و حفظ دندانهای شیری بسیار حائز اهمیت است.
اگردندانپزشک کودک شما تشخیص ترمیم دندان با بیهوشی یا مصرف آرامبخشها را داده است حتما به دلیل اضطراب یا ترس و اختلالات کودک شما این تصمیم مهم گرفته شده است.
اما تصمیم گیرنده آخر برای عملی کردن این تصمیم شما هستید و شما میتوانید باتوجه به شناختتان از کودکتان اقدام به بازسازی دندان بگیرید. اما به هیچ عنوان از درمان کودک خود منصرف نشوید.
سخن پایانی
متخصصین دندانپزشکی اطفال، آموزشهایی به والدین در خصوص تمیزکردن دندان نوزاد، مسواکزدن و استفاده از نخ دندان ارائه میدهند. همچنین نکاتی در مورد تغذیه مناسب و مصرف برخی داروها مثل قطره آهن و مشاوره در مورد عادتهای کودک مثل استفاده از پستانک یا مکیدن شست نیز به والدین ارائه میدهند.
منبع: دندانپزشک اطفال در تهران
پاسخ ها