متأسفانه، بسیاری از افراد در حال حاضر دچار مشکلاتی فکی و دندانی چون جلو یا عقب بودن فک هستند و پزشک به آنان جراحی ارتوسرجری که ترکیب ارتودنسی و جراحی فک است را توصیه کرده، حال سؤالی که ممکن است برای بیماران پیش بیاید این است که ارتباط ارتودنسی و جراحی فک چیست؟ کاندیدای درمان ارتوسرجری یا جراحی فک به همراه ارتودنسی چه کسانی هستند؟ در ادامه قصد داریم تمامی این سؤالات را بررسی کیم.
خیلی از بیماران از جراح خود در مورد رابطه ارتودنسی و جراحی فک میپرسند. در جواب این سؤال باید گفت پیش از جراحی فک متخصصین توصیه میکنند که ارتودنسی جهت قرارگرفتن دندان در موقعیت جدید انجام شود؛ زیرا اگر دندانها بههمریخته و در حالت نامناسب باشند جراح قادر نیست و جراحی فک و صورت را انجام دهد بعد از جراحی نیز جهت ارتباط بین فکین به ارتودنسی نیاز است.
در این مرحله هرگونه اصلاحات چون چرخش دندانها و نظم آنها صورت میگیرد به این جراحی که ارتودنسی و جراحی فک ترکیب شده است ارتوسرجری میز میگویند که از واژه یونانی به نام ارتوگناتیک که ترکیب واژه ارتو به معنای راست و گناتیک به معنای فک است و ترتیب این دوکلمه اصلاح فک و مرتبکردن آن میشود.
مراحل ارتوسرجری همانطور که گفته شد در برخی از موارد بیمار بر اساس صلاحدید پزشک درمان ارتودنسی و جراحی فک نیاز دارد در این روش ابتدا دندانهای بیمار را با کمک ارتودنسی مرتب کرده این مرحله حدود ۱۲ الی ۱۸ ماه طول میکشد
سپس پس از اصلاح بههمریختگی دندانها فکین جهت قرارگیری صحیح توسط جراح اصلاح میشود در این مرحله ارتودنسی برای جلوگیری از بههمریختگی دندانها در دهان میماند و جراحان را برنمیدارد. پس از اتمام دوره نقاهت جراحی فک متخصص دوباره ارتودنسی را جهت تثبیت دندانها به مدت ۶ الی ۱۲ ماه ادامه میدهد.
تمام افرادی که دچار ناهنجاری فکی و دندانی هستند نیازی به ارتوسرجری بعضی از بیماران این درمان را توصیه میکنند که عبارتاند از:
زمانی که دارای اختلال در رشد فک است
آپنه خواب (نوعی اختلال که موجب توقف یا کاهش تنفس برای مدتی کوتاه میشود.)
احساس درد شدید در ناحیه فک
عقبرفتگی فک
جلوآمدگی فک
وجود اختلال در حین جویدن مواد غذایی
عدم تقارن صورت
عدم قرارگیری لبها بر رویهم
اختلال در حین صحبتکردن
مشاهده لثه در هنگام لبخندزدن
تنگی شدید فک بالا
یکی از نکات مهم پس از جراحی فک مراقبتهای دوره نقاهت جراحی فک و ارتودنسی است به همین علت بسیاری از افراد پس از انجام جراحی از جراح خود میپرسند که بعد از جراحی ارتوسرجری نیاز است تا چه نکاتی را رعایت کنیم؟ در جواب این سؤال باید گفت نکاتی که لازم است بعد از جراحی فک و ارتودنسی رعایت کنید عبارتاند از:
بعد از جراحی درصورتیکه از وسایلی چون باندهای کشی یا سیم بهجای فیکسیشن استفاده شود میبایست دهان به مدت ۴ الی ۶ هفته بسته باشد.
اگر بیمار هر دو فک این را جراحی کرده باشند لازم است تا دو ماه هیچگونه کار سنگینی انجام ندهد.
برای کاهش تورم میتوان از کمپرس یخ استفاده کرد.
تا دو ماه پس از جراحی بیمار لازم است تا یک هفته در میان جهت معاینه به جراح خود مراجعه کند.
حالت تهوع پس از جراحی فک کاملاً طبیعی است پس نگران نباشید.
دندانهایتان را پس از جراحی با یک دستمال تمیز کنید.
پس از ۱۰ الی ۱۴ روز لازم است تا جهت کشیدن بخیه به جراح خود مراجعه کنید.
به بهداشت دهان و دندانتان اهمیت دهید.
اگر جراحی فک خود را نزد جراح مجرب انجام دهی و تمامی نکات توصیه شده را رعایت کنید هیچگونه عارضه خطرناکی برای شما وجود ندارد و تنها باید عوارض موقت چون تورم، درد، کبودی صورت و خونریزی را تحمل کنید. اما در صورت رعایتنکردن ممکن است دچار عوارضی چون عفونت شوید.
در برخی موارد جراحان به اصرار بیمار اقدام به جراحی فک بدون ارتودنسی میکند حال لازم است بدانید که جهت نتیجه صحیح، جراحی فک نیاز به ارتودنسی پیش از جراحی دارد یکی از دلایل ارتباط جراحی فک و ارتودنسی همین مورد است؛ زیرا جراحان زمانی که دندانها مرتب باشند بهتر میتوانند فک را در جای صحیح قرار دهند.
کلام آخر
در این مقاله به ارتباط ارتودنسی و جراحی فک پرداختیم این درمان برای افرادی که دچار ناهنجاری فردی هستند لازم است؛ زیرا مشکلات فکی برای افراد عوارضی چون مشکل در تکلم مشکل در جویدن و غذاخوردن مشکل در تنفس و کمبود اعتمادبهنفس را به همراه دارد.
همچنین لازم است بدانید، این مشکل درصورتیکه ژنتیکی باشد لازم است بیمار از زمان کودکی تحت درمان قرار گیرد.
منبع نوشته: دکتر محمد علی ناصری
پاسخ ها