دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی ترکیبی جذاب از علم و تکنیک دندانپزشکی است که میتواند تاثیری غیرقابل انکار بر شیوه زندگی، سلامت روانی، اعتماد به نفس و آرامش ناخودآگاه متقاضیان این درمانها داشته باشد. بر اساس تحقیقات انجام شده زیبایی لبخند حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد از زیبایی صورت را تأمین میکند.
نکته بسیار حائز اهمیت آن است که دندانپزشکان زیبایی نباید نقش خود را به عنوان درمانگر و محافظ سلامت بیماران از یاد ببرند. زیرا تامین زیبایی در اندام ها و اجزا پیکره ی انسانی، هرگز نباید به قیمت تخریب و ایجاد مخاطره در اصل سلامتی و پایداری بیولوژیک و فیزیولوژیک بدن، که اولویت هر عمل درمانگرانه است تمام شود و تیم بهداشتی موظف است تا همیشه به راهنمایی و فرهنگ سازی روشنفکرانه بیماران بپردازد. آن زمان که بیمار از هر جهت داوطلب و کاندید درمان ترمیمی و زیبایی شد با مهارت، دانش، دقت کافی، صرف وقت مناسب و روش های مطلوب و نوین، کم آسیب ترین درمان زیبایی دندانپزشکی برای بیمار انجام می شود.
درمانهای زیبایی دندانپزشکی نباید از لحاظ فرم، رنگ، ساختار و عملکرد خارج از وضعیت طبیعی و اصلی باشند. نتایج باید به اصطلاح پیرو وضعیت طبیعی(Biomimetic) باشند.
هرچند که طیف رنگ ها، فرم ها، اندازه ها و محدوده طبیعی می تواند تا حد ممکن از سلایق بیمار تبعیت نماید که در این امر مهم قبل از هر اقدام درمانی لازم است تا مشاوره و روشنگری دوطرفه از سوی بیمار و کادر درمان به صورت کامل انجام شود.
امروزه، دندانپزشکی زیبایی از اهمیت بیشتری نسبت به گذشته برخوردار است زیرا یک لبخند زیبا بر زیبایی چهره بسیار تاثیر گذار است. در گذشته تنها ارتودنسی بود که به زیبایی دندان ها کمک می کرد اما امروزه علاوه بر ارتودنسی راه های زیاد دیگری برای داشتن یک لبخند زیبا و تاثیرگذار وجود دارد که در این مقاله به آنها می پردازیم.
ممکن است شما هم از آن دسته افرادی باشید که به دلیل داشتن دندان های کج، زرد، نامتقارن و ... از لبخند زدن ممانعت کنید. خبر خوش اینکه امروزه به دلیل پیشرفت علم و تکنولوژی در خدمات دندانپزشکی ترمیم و زیبایی، این مشکلات جهت بهبود لبخند و افزایش اعتماد بنفس قابل حل شده اند. با مراجعه به متخصص ترمیم و زیبایی دندان می توانید بسته به نیاز و تشخیص پزشک یکی از روش های اصلاح طرح لبخند را برگزینید. در ادامه به معرفی تکنیک های دندانپزشکی زیبایی می پردازیم:
کامپوزیت شامل لایه ای نازک از مواد ترمیمی سفید رنگ مخصوص است که بدون تراش سطح دندان ها یا با تراش بسیار اندک به فراخور نیازهای مربوط به فرم، اندازه و یا تغییر رنگ های سطحی دندان بر روی سطح بیرونی دندان ها متصل و محکم می شود.
کاربرد ونیر کامپوزیتی معمولاً بر روی دندان هایی است که از بافت های نسبتاً سالم و ساختاری با استحکام کافی برخوردارند و در شرایطی که پوسیدگی های شدید یا ضعف ساختاری دندان یا ابعاد و انحرافات شدید محل دندان ایجاب کند معمولاً درمانهای تهاجمیتر مانند روکش ها یا درمان های کمکی هم چون ارتودنسی پیشنهاد می گردد.
ونیر کامپوزیت محافظه کارانه ترین روش درمان زیبایی بعد از ارتودنسی است، البته ممکن است درمان زیبایی به دلیل تغییرات رنگ دندان ها یا فرم ها و شکل های نامناسب آن ها بعد از ارتودنسی با ونیر کامپوزیتی کامل شود.
سطح زیبایی به دست آمده با ونیرهای کامپوزیتی در صورت کاربری مناسب و استفاده از تکنیک ها و مواد مرغوب می تواند بسیار زیبا و کافی باشد.
لایه نازکی است از مواد دندانپزشکی با ماهیت سرامیکی که پس از تراش مختصر به فراخور نیازهای فرم و رنگ دندان و به دنبال قالب گیری به روش معمول و یا دیجیتال اسکن از دندان های بیمار و ارسال به لابراتوار در محیط لابراتوار ساخته و پرداخته و سپس در جلسهای دیگر بر روی دندان های بیماران نصب می گردد.
با استفاده از لامینت های سرامیکی حداکثر زیبایی و استحکام و دوام فرم و رنگ تامین می گردد. در روشهای جدید دندانپزشکی دیجیتال (Digital Dentistry) تمامی مراحل طراحی و ساخت لمینت های سرامیکی از ابتدا در فضای نرمافزاری بر روی عکس های بیماران بازسازی و قابل رویت میشود تا تمام سلایق بیمار و شرایط علمی و زیبایی شناسانه درمان قبلاً قابل پیش بینی و ویرایش گردد.
تنها مسئله در درمان زیبایی با لامینت های سرامیکی قیمت بالاتر آنهاست که به دلیل مراحل لابراتواری مربوط به ساخت و طراحی آنها است. معمولا به دلیل آنکه فضای کلی ساخت لامینت های سرامیکی فضایی است مرتبط با هنر و سلیقه ی دندانپزشک و تکنسین لابراتوار بنابراین ساخت انواع بسیار زیبا و مرغوب لامینت های سرامیکی معمولاً در لابراتوار های بسیار ویژه و طبعاً با قیمت بالاتری قابل انجام است.
ایمپلنت دندان روشی برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته است و علاوه بر اینکه روشی برای زیبایی دندان ها است، روش درمانی نیز محسوب می شود. توصیه می شود که تمام مراحل جراحی ایمپلنت توسط متخصص ایمپلنت انجام شود و تنها برای قرار دادن تاج دندان، در صورتیکه در تخصص پزشک متخصص ایمپلنت نباشد می توان به متخصص دندانپزشکی زیبایی مراجعه کرد.
مهم ترین سوال اکثر بیماران تفاوت میزان تراش سطح دندان در دو روش ونیر کامپوزیتی و لامینت سرامیکی است. واقعیت آن است که میزان تراش با توجه به انواع جدید و به روز متریال های سرامیکی هیچ ارتباطی به روش درمان ندارد زیرا امروزه سرامیک هایی تولید و عرضه شدهاند که در نهایت زیبایی و ظرافت نیاز به ضخامت بالا و در نتیجه تراش سطحی بیشتر از درمان با ونیر کامپوزیتی ندارند.
میتوان گفت که عوامل اصلی تعیین کننده میزان تراش فقط شرایط دندان ها مانند تغییر رنگ های سطحی، موقعیت و چرخش دندان ها، دفرمیتی ها، بد شکلی های سطحی و عواملی از این دست است لذا در شرایط یکسان میزان تراش در هر دو روش مشابه و بسیار ناچیز است.
هدف اصلی درمان های زیبایی دندانپزشکی درمان پوسیدگی های دندانی نیست. بلکه اصلاح ظاهر و فرم دندان ها و اصلاح لبخند است. به طور کلی درمان های جانبی یا کمکی در دندانپزشکی زیبایی برای بیمارانی تجویز می شوند که از ظاهر دندان های خود ناراضی هستند. در ادامه به معرفی اجمالی انواع درمان های کمکی در دندانپزشکی زیبایی می پردازیم:
یکی از فاکتورهای بسیار تعیین کننده در درمان های زیبایی دندانپزشکی میزان، شکل و موقعیت بافت های اطراف دندان ها به ویژه لثه ها از نظر سلامت و بررسی تحلیل یا عدم تحلیل لثه ها است. زمانی که لبخند بیمار به لحاظ موقعیت، تقارن و رنگ لثه ها مناسب نباشد زیباترین درمان های ونیر و لمینت نمی توانند جلوه گری کند.
لذا لازم است تا فرم، شکل و رنگ لثه ها قبل از درمان بررسی و اصلاح گردد. امروزه با کمک دندانپزشکی دیجیتال (Digital Dentistry) میتوان شرایط لثه را قبل از هر چیز در فضای مجازی نرم افزار بازسازی و تحلیل کرد و به فراخور نیاز، درمانهای لازم را بر روی لثه و استخوان بیمار انجام داد که میتواند مشتمل بر کاهش یا افزایش بافت نرم یا سخت اطراف دندان ها در بخش یا بخشهایی از دهان بیمار باشد.
لبخند لثه ای به این معناست که لثه ها بیش از حد معمول روی دندان ها را پوشانده اند. کوتاه دیده شدن دندان ها و دیده شدن یک خط ناهموار در لثه از جمله مشکلاتی هستند که به دلیل فراوانی بافت لثه اتفاق می افتد که این امر موجب نامرتب نشان داده شدن دندان ها می شود. خوشبختانه با مراجعه به یک دندانپزشک زیبایی برای اصلاح لبخند لثه ای می توان از کانتورینگ یا لیفت لثه کمک گرفت تا قسمت بیشتری از تاج دندان نمایان شده و دندان ها بلند تر به نظر برسند.
همچنین درصورتی که لثه روی برخی از دندان های جلویی را بیش از بقیه پوشانده باشد، اندازه برخی از دندان ها با بقیه دندان های فرد متفاوت به نظر می رسد، که می توان از لیفت لثه برای اصلاح این وضعیت استفاده کرد. دندانپزشک برای انجام این کار از بیحسی موضعی استفاده می کند تا بیمار در حین انجام آن چیزی متوجه نشود. بیمار ممکن است پس از لیفت لثه دوره نقاهت کوتاهی را تجربه کند که طی آن لثه ها کمی دردناک و حساس می شوند.
یکی از مهم ترین درمان های دندانپزشکی برای تأمین زیبایی لبخند بیماران درمان ارتودنسی است که میتواند به عنوان درمان قطعی یا به صورت درمان کمکی به همراه ونیرها و لمینت ها و روکش ها حداکثر زیبایی طراحی لبخند را تامین کند. درمان ارتودنسی شامل محدوده بزرگی از درمان هاست که دربرگیرنده درمان های کوچک ناحیه ای (segmental) تا تمام فک یا شامل هر دو فک بیمار یا بدون جراحی استخوانی است که تامین کننده زیبایی و عملکرد دندان ها است.
هدف از درمان ارتودنسی در دندانپزشکی ترمیمی و زیبایی میتواند مرتب سازی کامل یا نسبی دندان ها و نیز تقسیم درست و دقیق فضاها به عنوان مقدمه درمان های زیبایی با ونیر کامپوزیت یا لمینت سرامیکی، به خصوص قرینه سازی خط میانی و فواصل درست بین دندانی برای بقیه ایمپلنت ها، روکش ها و ونیرها باشد.
شاید شما هم دیده باشید که برخی افراد دندان هایشان سیاه شده باشد، با استفاده از این تکنیک موادی همرنگ دندان طبیعی به دندانهایی که دچار تغییر رنگ شده اند چسبانده میشود که به خوبی دندان های سیاه شده را کاور می کند و باعث سفید شدن آنها می شود. در واقع می توان گفت که این دو نوع ترمیم بیشتر برای ترمیم پوسیدگی به کار می روند. در برخی از مواقع دندانپزشک ترجیح می دهد بجای استفاده از روکش برای ترمیم پوسیدگی، از اینله و آنله استفاده کند.
اگر قصدتان از اصلاح طرح لبخند، پر کردن فضای خالی دندان هاست می توانید از این روش استفاده کنید. بریج دندان مانند ایمپلنت دندان برای پر کردن جای خالی دندان از دست رفته استفاده می شوند اما با این تفاوت که در بریج دندانی دندان های طرفین دندان خالی، برای روکش آماده شده سپس بریج در میان آنها چسبانده می شود و از طرفین به دو روکش متصل می شود.
بلیچینگ یکی از درمان های رایج در دندانپزشکی زیبایی است که کاربرد آن در صورت استفاده صحیح کاملاً بی ضرر و بدون آسیب برای دندانها و دهان است. در این روش با استفاده از موادی که معمولاً به حالت ژل های سفید کننده هستند می توان مقادیر زیادی از تغییرات رنگی سطحی را برطرف نمود که گاهی خود به تنهایی برای درمان زیبایی کافی است و گاهی به عنوان مقدمه یا مکمل درمان زیبایی بیماران کاربرد دارد.
بعد از پایان درمان بلیچینگ معمولاً دندان ها مشخصاً سفید تر و درخشان تر خواهند بود. به عنوان مثال قبل از درمان با کامپوزیت میتوان با کمک بلیچینگ، رنگ دندانها را تا حد ممکن اصلاح کرد و تکمیل درمان را با ونیر انجام داد. در این صورت رنگ نهایی دندانها زنده تر، شفاف تر و طبیعی تر خواهد بود.
هم چنین گاهی به هر دلیل درمان زیبایی بیماران محدود به یک فک می شود در این صورت انجام بلیچینگ در فک مقابل باعث کاهش اختلال رنگ نهایی در دو فک می شود که در این صورت انتخاب رنگ برای فک مورد درمان آزادانه تر صورت خواهد گرفت.
همانطور که قبلا هم اشاره شد یکی از بهترین و کم آسیب ترین روشهای سفید کردن دندان بیلیچینگ است. این روش درمانی برای از بین بردن انواع لکهها و رنگدانههای روی دندان ها است که صرفاً برای زیبایی میباشد و هیچ خاصیت دیگری ندارد. به طور کل 2 روش برای سفید کردن دندان ها وجود دارد که عبارتند از:
بلیچینگ در مطب (office bleaching): در این روش ژل های سفید کننده که معمولاً ژل های قوی تری هستند با کمک روش های تقویت کننده هم چون تحریک نوری و حرارتی فعالتر میشوند و دندانها به یکباره در یک جلسه درمانی سفید و درخشان می شوند.
بلیچینگ در خانه (home bleaching): در روش خانگی ژل های ملایم تر با استفاده از قالب های تهیه شده توسط مطب دندانپزشکی به صورت مدت دار (معمولاً ۱۰ شب متوالی هر شب چند ساعت) روی دندان ها قرار می گیرند.
کلام آخر
در این مقاله با دندانپزشکی زیبایی و انواع روش های آن آشنا شدیم. خدمات دندانپزشکی زیبایی بیشتر مختص افرادیست که با ظاهر دندان های خود مشکل دارند و دارای دندان هایی زرد، نامنظم و ... هستند که در این مواقع به دندانپزشک زیبایی مراجعه می کنند.
دکتر فرهاد اسماعیلی یکی از بهترین دندانپزشک های زیبایی در اصفهان است که قادراست با تکنیک های مختلف دندانپزشکی اصلاح طرح لبخند شما را به بهترین نحو انجام دهند.
منبع: دکتر فرهاد اسماعیلی https://www.drfarhadesmaeili.com
پاسخ ها