وزیر خارجه ایران با اشاره به موضوع سوریه گفت: ما بر اساس تغییرات ظاهری، حرفها و شعارها تصمیم نمیگیریم، ما بر اساس رفتارها تصمیم میگیریم. اینکه ما چگونه با سوریه تعامل خواهیم کرد، بستگی به رفتار طرف مقابل در سوریه دارد؛ ایران حسننیت کامل دارد و خواهان آرامش در سوریه است.
ایسنا: وزیر خارجه ایران با اشاره به موضوع سوریه گفت: ما بر اساس تغییرات ظاهری، حرفها و شعارها تصمیم نمیگیریم، ما بر اساس رفتارها تصمیم میگیریم. اینکه ما چگونه با سوریه تعامل خواهیم کرد، بستگی به رفتار طرف مقابل در سوریه دارد؛ ایران حسننیت کامل دارد و خواهان آرامش در سوریه است.
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با یک شبکه چینی درباره مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی اظهارنظر کرد.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره روابط ایران و چین گفت: سند همکاریهای راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین، یک چشمانداز بسیار گسترده از همکاریها بین ۲ کشور در همه حوزهها ارائه میکند.
وزیر خارجه ایران در مصاحبهای که با شبکه تلویزیونی سیسیتیوی چین در جریان سفر هفته گذشته خود به پکن داشت، با بیان اینکه یکی از اولویتهای سیاست خارجی دولت چهاردهم در ایران ادامه ارتباطات قوی با کشورهایی است که با آنها رابطه راهبردی داشتیم و در زمان و شرایط سخت در کنار ایران بودند، اظهار کرد: سفر من به چین اولین سفر دوجانبه من به خارج از منطقه غرب آسیاست و در همین چهارچوب پکن انتخاب شد، به دلیل اهمیتی که برای روابط با چین قائل هستیم.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت: یکی از نشانههای روابط بسیار خوب بین ایران و چین تعاملات سطح بالایی که بین ۲ کشور در جریان است. یکی از مهمترین آن دیدار رؤسای جمهور ۲ کشور است که در ماه گذشته در کازان روسیه برگزار شد. دیدار صورت گرفته دیدار بسیار مهمی بود و دستاوردهای بسیاری داشت. رفت و آمد سیاسی بین ۲ کشور جریان بسیار خوبی دارد و تبادل هیأت بین تهران و پکن در حوزههای مختلف اقتصادی، تجاری، سرمایهگذاری، فرهنگی، جوانان، انتظامی و غیره در جریان است.
او پاسخ به سوال مجری CCTV با بیان اینکه این جمله که «ایران و چین شرکای راهبردی هستند تعبیر درستی است»، ادامه داد: ایران و چین علاوه بر همکاریهای دوجانبه، در حوزههای مسائل منطقه و بینالملل نیز مشورتهای نزدیکی با یکدیگر دارند و در جریان دیداری که با وزیر خارجه چین در این سفر داشتم که حدود چهار ساعت نیز به طول انجامید، در مورد تحولات منطقه و اینکه چگونه با این مسائل برخورد کنیم و با یکدیگر در این زمینه همکاری کنیم، رایزنی و گفتوگو داشتیم.
عراقچی درباره موضوع هستهای نیز گفت: ما برای ازسرگیری مذاکرات بر سر برنامه هستهای ایران آمادگی داریم. ما بیش از ۲ سال با کشورهای ۱+۵ با حسننیت مذاکره کردیم و نهایتا موفق شدیم به توافقی برسیم که تمام دنیا این توافق را بهعنوان یک دستاورد دیپلماسی قبول و تحسین کرد. ما با حسننیت آن را اجرا کردیم اما این آمریکا بود که تصمیم گرفت بدون هیچ دلیل و توجیهی از آن خارج شود و شرایط را به این نقطه برساند.
او در ادامه تاکید کرد: ما همچنان آمادگی داریم وارد مذاکرات سازنده و بدون تاخیر در خصوص برنامه هستهای خود شویم؛ مذاکراتی که با هدف رسیدن به یک توافق باشد. فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است یعنی اعتمادسازی درباره برنامه هستهای ایران در مقابلِ رفع تحریمها. ما بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم.
وزیر خارجه ایران با اشاره به گفتوگوهای ایران و سه کشور اروپایی عضو برجام شامل انگلیس، فرانسه و آلمان در ژنو گفت: یک دور مذاکره با کشورهای اروپایی صورت گرفته است. دور دوم این مذاکرات تعیین شده و ظرف کمتر از ۲ هفته آینده با سه کشور اروپایی انجام خواهد. در مورد آمریکا طبیعی است که دولت جدید باید سیاست خودش را تدوین کند و ما بر اساس آن تصمیم خواهیم گرفت. چین و روسیه ۲ عضو موثر مذاکرات در گذشته بودند و از نظر جمهوری اسلامی ایران همچنان باید به نقش سازنده خود در این مذاکرات ادامه دهند. این خواسته و اراده ماست.
عراقچی در ادامه گفت: از سال ۲۰۱۵ تاکنون ۱۰ سال گذشته و تحولات بسیاری رخ داده است. خروج آمریکا از برجام یک اشتباه بسیار بزرگ راهبردی برای این کشور بود و با واکنش ایران مواجه شد. البته تحریمهای آمریکا هم گسترش یافت، در منطقه غرب آسیا بحران داریم ولی راه دیپلماسی هیچ وقت بسته نمیشود.
او با بیان اینکه «بهعنوان یک دیپلمات اعتقاد دارم در سختترین شرایط هم میتوان به راهحلهای دیپلماتیک رسید»، گفت: این بستگی به این دارد که چقدر اراده سیاسی وجود داشته باشد و چقدر دیپلماتها از قدرت خلاقیت و ابتکار برخوردار باشند تا بتوانند راههای جدید پیدا کنند و به فرمولهای جدیدی برای توافق برسد. اگر اراده سیاسی در طرفهای مقابل وجود داشته باشد، پیدا کردن یک راهحل مشکل است اما غیرممکن نیست.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در بخش دیگر صحبتهای خود در پاسخ به سوالی اظهار کرد: به نظر من آینده مقاومت همچنان روشن است و حزبالله لبنان در حال بازسازی مرتب خود است.
او با بیان اینکه «حزبالله لبنان بار اول نبود که رهبر خود را از دست داد و هر بار که این اتفاق افتاده است، حزبالله قوی تر و محکمتر به عرصه لبنان بازگشته است»، گفت: حزبالله لبنان به عنوان یک نیروی سیاسی نیز در عرصه لبنان حضور دارد و دارای پایگاه اجتماعی بزرگی است، حزبالله حضور سیاسی قوی در لبنان دارد و به این حضور ادامه میدهد.
عراقچی همچنین در پاسخ به این سوال که نوع تعامل ایران با سوریه با توجه به وضعیت جدید چگونه است، اظهار کرد: ما منتظر هستیم که دولت انتقالی سیاستهای خود را در خصوص منطقه و سایر کشورها اعلام کند و استقرار کافی پیدا کند. ما بر اساس تغییرات ظاهری، حرفها و شعارها تصمیم نمیگیریم، ما بر اساس رفتارها تصمیم میگیریم.
وزیر خارجه ایران خاطرنشان کرد: اینکه ما چگونه با سوریه تعامل خواهیم کرد، بستگی به رفتار طرف مقابل در سوریه دارد؛ ایران حسننیت کامل دارد و خواهان آرامش در سوریه است. ما خواهان این هستیم که به ثبات در سوریه کمک کنیم و امنیت تمام اقوام در سوریه تضمین شود.
این دیپلمات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه «همه کشورهای منطقه باید همکاری و کمک کنند که یک دولت فراگیر متشکل از همه اقوام و گروهها در سوریه ایجاد شود و تمامیت ارضی و وحدت سرزمینی سوریه حفظ شود»، گفت: سوریه نباید به محل و پناهگاهی برای تروریستها تبدیل شود و به تهدیدی برای همسایگان و منطقه تبدیل شود و و اینها همه اصولی است که در منطقه همه بر آن اتفاق نظر دارند.
عراقچی با تاکید بر اینکه نباید در امور سوریه دخالت خارجی صورت بگیرد، افزود: تصمیم نهایی را مردم سوریه میگیرند چرا که آنها حاکمان اصلی سوریه هستند و ما فقط باید کمک کنیم که آنها تصمیمات درست را بگیرند و ما شاهد سوریهای باشیم که در صلح و آرامش در کنار همسایگان خود زندگی میکند.
او در بخش دیگر صحبتهای خود در مورد تحولات سوریه گفت: ما از چند ماه قبل اطلاع داشتیم که گروههای معارض و مخالف سوریه در حال سازماندهی خود برای انجام عملیات نظامی هستند و این اطلاعات از طرف ما به دولت سوریه منتقل شد. ما اطلاع داریم که دولت روسیه نیز اطلاعات مشابهی را به آقای بشار اسد داده بود. ما اطلاع داشتیم که چنین حرکتی انجام میشود ولی اینکه تحولات به این سرعت رخ دهد و ارتش سوریه نتواند هیچگونه مقاومت انجام دهد، امری بود که هیچکس پیشبینی نکرده بود، حتی خود آقای بشار اسد نیز چنین تصوری از ارتش سوریه نداشت.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع غزه و حماس نیز گفت: رژیم اسرائیل در جریان حمله به غزه به هدف اصلی خود نرسیده است، اسرائیل با هدف نابودی حماس وارد غزه شد ولی امروز با همان حماس مجبور است برای آتشبس مذاکره کند.
عراقچی افزود: ما بارها گفتهایم که هر آتشبسی که حماس و فلسطینیها خودشان بپذیرند، مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و اختیار پذیرش با حماس و فلسطین خواهد بود و آنها هر آتش بسی را بپذیرند، ما از آنها حمایت میکنیم.
او در بخشی دیگر از صحبتهای خود، از نوع رفتار کشورهای غربی در ارتباط با جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه انتقاد کرد و گفت: علیرغم اینکه شورای امنیت سازمان ملل به خاطر فشارهای آمریکا، نتوانست اقدامی برای توقف این جنایتها انجام دهد، جامعه جهانی مسئولیت اخلاقی دارد که برای جلوگیری از ادامه جنایتهای اسرائیل اقداماتی را انجام دهد و به آمریکا، کشورهای اروپایی و خود این رژیم برای توقف این جنایتها فشار آورد.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوال دیگری در مورد برخی از تهدیدهای مجدد رژیم صهیونیستی در ارتباط با حمله به ایران اظهار کرد: ما به صورت کامل آمادگی مقابله با تهدیدات مجدد این رژیم را داریم و در این زمینه کاملاً آمادگی داریم. من امیدوارم که یک چنین دیوانگی توسط صهیونیستها انجام نشود، چرا که نتیجه آن یک جنگ فراگیر خواهد بود.
عراقچی تصریح کرد: البته ما به دیپلماسی ادامه میدهیم، با کشورهای منطقه و دوستان خود مثل چین مرتب در تماس و رایزنی هستیم و تصور میکنیم نهایتاً عقلانیت غلبه میکند و اجازه تهاجماتی که میتواند تبعات سنگینی برای منطقه به همراه داشته باشد، نخواهد داد.
او در ادامه گفتگوی خود با شبکه CCTV چین در جریان سفر هفته گذشته خود به پکن که امروز جمعه چهاردهم دی ماه از این شبکه پخش شد، در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران و عربستان که بیش از ۲ سال پیش با وساطت چین ازسر گرفته شد، گفت: روابط ایران و عربستان مسیر بسیار خوبی را طی میکند و هر ۲ طرف از برقراری مجدد روابط راضی هستند و منافعی را در این روابط میبینند. البته ظرفیتهای زیادی در روابط دو کشور وجود دارد که هنوز استفاده نشده و به نظرم مسیر روابط ۲ کشور تدریجی و آهسته ولی پیوسته است.
وزیر خارجه ایران از تلاش چین در این ارتباط تشکر کرد و افزود: تلاش همراه با حسننیت چین اثرات خوبی را به همراه داشته است.
عراقچی با تاکید بر اینکه «ما نسبت به چین اعتماد داریم و در آن حسننیت میبینیم»، اظهار کرد: چین روابط اقتصادی خوبی با کشورهای مختلف منطقه دارد، کشوری مورد احترام است و این یک سرمایه برای چین است که از آن میتواند برای نقش آفرینی بیشتر سیاسی جهت حل اختلافات احتمالی در بین کشورهای منطقه استفاده کند و ایران از این نقش استقبال میکند و آمادگی دارد که همکاری کند.
وزیر خارجه ایران همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با موضوع تحریم نیز گفت: تحریم یک ابزار غیر انسانی، زورگویی و قلدر مآبانه است که کشورهای غربی به ویژه آمریکا از آن استفاده میکنند. این ابزار بیش از ۴۰ سال است علیه ایران استفاده شده ولی ناکارآمدی خود را نشان داده است، البته هزینههای زیادی را به ما تحمیل کرده ولی ما را مجبور کرده است که به توانمندیهای داخلی خود برگردیم و روی پای خود بایستیم؛ بسیاری از پیشرفتها در ایران از جمله در حوزههای دفاعی و هستهای علیرغم تحریمها رخ داده است.
عراقچی تاکید کرد: تحریم، فشارها و سختیهای خود را دارد ولی قادر نبوده و نخواهد بود که ملت ایران را وادار به تسلیم و دست برداشتن از آرمانهای خود کند.
او همچنین با اشاره به اهمیت عضویت ایران در بریکس و سازمان همکاری شانگهای تصریح کرد: قرار است اجلاس سران شانگهای در چین برگزار شود و آقای پزشکیان قصد حضور در آن را دارند. ما ایدههای خوبی داریم و میتوانیم به شانگهای در پیشبرد اهداف خود کمک کنیم.
عراقچی همچنین در پاسخ به سوال پایانی مجری این شبکه تلویزیونی مبنی بر اینکه آرزویش برای سال ۲۰۲۵ میلادی چیست، ضمن تبریک فرا رسیدن سال نو میلادی و سال نو چینی گفت: امیدوارم که دنیا بدون جنگ، جنایت و تجاوز باشد، بر اساس عدالت و انصاف باشد، قانون حاکمیت پیدا کند و با کسانی که قوانین را زیر پا گذاشتهاند، برخورد شود و در نهایت امیدوارم که در سال ۲۰۲۵ عقلانیت بر جهان حاکم شود.
پاسخ ها