GPS یا سامانه موقعیتیاب جهانی در اصل یک سیستم قدرتمند ماهوارهای است که توسط آن میتوان موقعیتهای جغرافیایی کره زمین را به دقت مشاهده و بررسی نمود. خوشبختانه تکنولوژی به کار رفته در این سیستم به قدری قدرتمند بوده که میتوان گفت در سراسر جهان گسترده شده است و میتوان از آن برای موقعیت یابی، سنجش سرعت و اطلاع از شرایط محیطی استفادههای فراوانی نمود. این روزها در طراحی بسیاری از خودروها، گوشیهای موبایل، ساعتها و… از Gps بهره گرفته میشود.
شاید برای شما نیز جالب باشد که بدانید تاریخچه ساخت و استفاده از gps به زمان sputnik باز میگردد. در آن زمان دانشمندان موفق شدند با ایجاد تغییرات محسوسی در سیگنالهای رادیویی که به «اثر داپلر» معروف بود اقدام به ردیابی موقعیتهای مختلف نمایند.
پس از آن در سال ۱۹۶۰نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا اقدام به انجام آزمایشات ناوبری ماهوارهای و ردیابی زیردریاییهای آمریکایی (که در حال حمل موشکهای هستهای بودند) نمود. در این آزمایش ۶ ماهواره در حال چرخش زیردریاییها توانستند به خوبی تمامی تغییرات ماهوارهای را بررسی نموده و در طول تنها چند دقیقه موقعیت آن را به خوبی شناسایی نمایند.
پس از آن در ابتدای دهه ۱۹۷۰ وزارت دفاع ایلات متحده آمریکا تصمیم به استفاده از یک سیستم پایدار در قسمت ناوبری ماهوارهای نمود و با بهره گیری از ایدههای دانشمندان از ماهوارهها به عنوان یک پشتیبان قدرتمند برای سیستم ناوبری خود استفاده کرد.
به این صورت بود که در سال ۱۹۷۸ و برای اولین بار در جهان سیستم ناوبری با بهره گیری از زمانبندی ماهواره راه اندازی شد و این در واقع اولین روزی بود که سامانه موقعیتیاب جهانی gps شروع به کار نمود.
همان گونه که میدانید اینترنت یکی از مهمترین عناصری است که در حال حاضر زندگی ما انسانها بر مبنای آن شکل گرفته و پیش میرود؛ به همان میزان نیز سامانه موقعیتیاب جهانی gps در زندگی ما انسانها نقشی حیاتی ایفا میکند و به عنوان یکی از مهمترین زیر ساختهای اطلاعات جهانی به شمار میرود.
از جمله مهمترین ویژگیهایی که gps از آن برخوردار میباشد این است که کاملاً رایگان و قابل اعتماد است و میتوان از آن در شرایط مختلف استفاده نمود و همین امر سبب راه اندازی صدها برنامه و نرم افزار شده است، که همگی با قدرت gps به فعالیت مشغول هستند.
این روزها شبکههای ارتباطی بزرگ در سراسر جهان مانند سیستمهای بانکی، بازارهای مالی، شبکههای برق، ساخت و ساز، نقشه برداری، تحویل بستهها و… از سامانه موقعیتیاب جهانی gps استفادههای فراونی مینمایند و بدون این برنامه در سیستم بسیاری از آنها اختلالات عمدهای به وجود میآید.
حتی در هنگام بروز بسیاری از حوادث و بلایای طبیعی، تصادفات و… میتوان با استفاده از سیستم gps اقدام به جستجوی سریع و آسان نمود و در کوتاهترین زمان ممکن اقدام به امدادرسانی برای افراد آسیب دیده کرد.
به جرات میتوان گفت جان بسیاری از افراد در چنین شرایطی با استفاده از سامانه موقعیتیاب جهانی gps نجات پیدا میکند. حتی امروزه میتوان از طریق gps اقدام به پیش بینی وضع هوا، نظارت بر مناطقی که در اثر زلزله آسیب دیدهاند، حفاظت از محیط زیست و طبیعت نمود.
در حال حاضر تمامی کسانی که اقدام به انجام فعالیتهایی مانند کوهنوردی، شکار، ماهیگیری، اکتشاف در طبیعت، گردش و سفر در کشورهای جهان مینمایند از gps برای موقعیتیابی دقیق خود استفادههای فراوانی مینمایند و از تمامی امکانات آن بهرهمند میشوند.
بدون شک دنیای امروزه ما با استفاده از سیستم gps با تغییرات شگفتانگیزی مواجه شده است و این تکنولوژی تاثیر کاملاً مستقیمی بر روی زندگی ما انسانها به همراه دارد. در این قسمت به برخی از مهمترین مزایایی که استفاده از سامانه موقعیتیاب جهانی gps برای زندگی ما به همراه آورده است اشاره میکنیم:
یکی از مهمترین سوالاتی که ممکن است برای بسیاری از افراد به وجود آید این است که میزان دقت این سیستم چقدر است و آیا میتوان به آن در زمینه موقعیتیابی دقیق اعتماد کرد؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم میزان دقت سامانه موقعیتیاب جهانی gps به موارد مختلفی بستگی دارد که از جمله این موارد میتوان به هندسه ماهواره ای، شرایط آب و هوا و جو کره زمین، کیفیت گیرندههای ماهوارههای gps و همچنین به انسداد سیگنال بستگی دارد.
به عنوان مثال گوشیهای موبایلی که این روزها از قابلیت سامانه موقعیتیاب جهانی gps برخوردار هستند اگر در شعاع ۱۶ فوتی زیر آسمان باز قرار گیرند، میتوانند با دقت هر چه تمامتر سیگنالهای فرستاده شده از طریق ماهوارههای gps را دریافت نمایند؛ اما اگر شما از این گوشیها در مکانهایی مانند نزدیک ساختمان ها، درختان و پلها استفاده کنید، ممکن است قدرت دریافت سیگنال در آنها کاهش یابد.
البته این روزها برخی از گیرندههای ماهوارهای طراحی و تولید شدهاند که در ساختار خود از گیرندههای دو فرکانسی برخوردار هستند و یا از یک سیستم تقویت سیگنالهای ماهوارهای برخوردار میباشند و این امر سبب شده است که بتوان موقعیتهای مورد نظر را توسط سامانه موقعیتیاب جهانی به خوبی تشخیص داد و از آن استفاده نمود.
در نهایت باید به این موضوع اشاره کنیم که استفاده از gps باعث ایجاد تغییر و تحولات گستردهای در زندگی ما انسانها شده است و به ما کمک میکند تا در هر زمان و مکانی که قرار داریم، به راحتی موقعیتهای مورد نظر خود را بررسی کنیم و در سریعترین زمان ممکن به آنها دسترسی داشته باشیم.
منبع: سایت مرکز ذهن دیجیتال
پاسخ ها