چین در ماموریت چانگای ۶ نمونههای سطح دور ماه را به زمین بازگرداند.
مقامات فضایی چین بهتازگی اعلام کردند که این کشور پذیرای دانشمندان سایر کشورها برای مطالعه روی نمونههای اخذشده از سطح ماه است؛ اما محدودیتهایی برای شهروندان برخی کشورها وجود خواهد داشت.
چین اخیراً موفق شده است با بهثمر رساندن ماموریت اکتشافی رباتیک ماه خود، اقدام به برگرداندن نمونههای سطح ماه به زمین نماید. این کشور از دانشمندان سایر کشورها دعوت کرده است تا بهمنظور مطالعه روی نمونههای مذکور، همکاری نمایند. البته مقامات چنین اشاره داشتهاند که همکاری با برخی کشورها، مخصوصاً آمریکا با محدودیتهایی مواجه خواهد بود.
مقامات چینی، ایالات متحده را مقصر این عدم همکاری میدانند؛ زیرا طبق یکی از قوانین آمریکا، هرگونه همکاری دوطرفه ناسا با چین، ممنوع اعلام شده است. آنها گفتهاند که اگر آمریکا بهدنبال از سرگیری مجدد همکاریهای فضایی است، ابتدا باید موانع فعلی را برطرف سازد. با این حال چین هنوز میتواند با آژانسهای فضایی سایر کشورها همکاری داشته باشد. این کشور در ماموریت چانگای ۶ با کشورهایی مثل فرانسه، ایتالیا و پاکستان همکاری داشته است.
درخواست برای همکاری از سوی دیگر دانشمندان درحالی صورت میگیرد که چین تاکنون اطلاعات اندکی را پیرامون ماموریت اخیر خود و دستاوردهای آن منتشر کرده است. برای مثال مشخص نیست این کشور چه تعداد نمونه را از سطح ماه به زمین برگردانده است. همینطور تاکنون خبری از یافتههای مرتبط با نمونهها به میان نیامده است.
دانشمندان چینی گفتهاند که نمونههای جدید ماه احتمالاً شامل سنگهای آتشفشانی ۲.۵ میلیون ساله است که میتواند پاسخی برای علت تفاوت محسوس دو وجه این قمر زمین را بهدنبال داشته باشد. همچنین هدف این ماموریت، بازگرداندن حدود ۲ کیلوگرم نمونه به زمین بوده؛ اگرچه مشخص نیست چه میزان با موفقیت به زمین رسیده است.
سطح رو به زمین ماه و سطح دور از زمین آن خصوصیتهای متفاوتی دارند. دسترسی به سطح دور به دلیل ناهمواریهای متعدد، دشوار است و ماموریت چانگیای ۶ اولین ماموریت موفقیتآمیز برای اخذ نمونه مستقیم از این سمت بوده است. نمونههای قبلی معمولاً شامل شهابهایی بودند که به زمین رسیدهاند.
پاسخ ها