مدیرعامل نوبیتکس تاکید کرد که تنظیمگر به جای تدوین استانداردها، باید ریسک را به صفر برساند.
مدیرعامل نوبیتکس با بیان اینکه بانک مرکزی نمی تواند رگولاتور خوبی برای تنظیمگری فینتک باشد، گفت: نوآوری بدون ریسک غیرممکن است، از این رو باید در ساختار تنظیمگری بانک مرکزی بازنگری کرد و یک فرانهاد تنظیمگر در تمام حوزههای فینتک تشکیل داد.
امیرحسین راد در ارائه خود با موضوع تنظیمگری فینتک، در رویداد 9 ژانویه، با اشاره به اینکه جلوگیری از انحصار، تنظیم قواعد بازار، تسهیلگری و حمایت از مصرفکننده، وظایف ذاتی تنظیمگر است، گفت: هدف اصلی نوآوری مالی (فینتک)، دسترسی آسان جامعه به خدمات و کاهش هزینهها است و بانک مرکزی، بیمه مرکزی و سازمان بورس، تنظیمگران این حوزه هستند، اما تنظیمگر به جای تدوین استانداردها، وارد لایه اجرایی شده و تلاش کرده ریسک را به صفر برساند.
راد با اشاره به حوزههای مختلف فینتک، افزود: هیچ نهادی در ایران به اندازه بانک مرکزی دسترسی به ابزارهای کنترلی و نظارتی ندارد و به همین دلیل بهصورت نوشته و نانوشته این نهاد، متولی رگولاتوری حوزه فینتک شده، اما ساختار بانک مرکزی برای تنظیمگری طراحی نشده و اصلا بازارهای آزاد را به رسمیت نمیشناسد.
او با بیان اینکه با این وضعیت باید در ساختار تنظیمگری بانک مرکزی بازنگری کرد و یک فرانهاد تنظیمگر در تمام حوزههای فینتک تشکیل داد، اظهار کرد: ما همان محافظهکاری در سطح کلان را در سطح سندباکسها و سایر بخشهای فینتک نیز شاهدیم. بانک مرکزی ویژگیهایی دارد که مانع نوآوری میشود؛ نخست اینکه تمایلی به تغییر زمین بازی و برهم خوردن نظم بازار ندارد، دوم اینکه وظایف ذاتیاش بزرگ و جدیتر است مانند حفظ ارزش پول، کنترل تورم و نظارت بر بانکها، سوم اینکه پاداشی بابت توسعه و نوآوری دریافت نمیکند، مسئله دیگر این است که بانک مرکزی ذینفع است و به جای تنظیمگر کنترلگر است و تمایل دارد ریسک را به صفر برساند.
مدیرعامل نوبیتکس تاکید کرد: هدف بانک مرکزی تنظیمگری نیست، بلکه کنترلگری است، اما شما نمیتوانید ریسک را به صفر برسانید. نوآوری بدون ریسک غیرممکن است.
راد با بیان اینکه به دلیل مسائل ساختاری در ساختار فعلی، بانک مرکزی تنظیمگر خوبی نیست، افزود: یا باید ساختار بانک مرکزی تغییر کند، با تنظیمگر تغییر کند. نکته مهم دیگر این است که در حال حاضر درآمد بانک مرکزی از تراکنشها است و از تنظیمگری نفعی ندارد، یعنی محل درآمدش از کسبوکارها نیست. اگر منافع بانک مرکزی گره بخورد به کسب و کارها، میتوانیم شاهد شکلگیری کسبوکارهای جدید و نوآورانه باشیم.
وی یادآور شد: بازارهای مالی بسیار بههم پیوسته هستند و مدیریت کردن آنها نیاز به تخصص دارد. در بامنک مرکزی هیچ تجربه موفقی از بازارهای آزاد را نداریم. از این رو ما مانند بسیاری کشورها نیاز به یک نهاد فراتنظیمگر مالی داریم.
پاسخ ها