«برنامههای حمایتی کارآفرینی اثربخش در ایران» با هدف ایجاد اثر پایدار بر رشد و درخشش زیستبوم دیجیتال ایران توسط سازمان فناوری اطلاعات برگزار میشود.
به گزارش دیجیتال در سال گذشته، سازمان فناوری اطلاعات ایران و سازمان توسعه صنعتی ملل متحد UNIDO)) پروژه مشترکی با عنوان «ترویج و ارتقاء بنگاههای اقتصادی خلاق کوچک و متوسط در ایران» آغاز کردند. پروژهای که اجرای آن متاسفانه پس از شیوع ویروس کرونا با اختلال همراه شد اما در ماههای گذشته، این پروژه با «ترسیم زیستبوم کارآفرینی ایران» پیگیری شد. سازمان فناوری اطلاعات اعلام کرده با این پیگیریها توانستند در نشستهایی با فعالان برجسته بخش خصوصی و دولتی، فرصتها و چالشهای پیش روی اکوسیستم ایران مورد بررسی قرار دهند.
اکوسیستم استارتاپی ایران در اوایل دهه نود توانسته بود با ایجاد برنامههایی چون «پل» و یا «تدکس کیش» ارتباط خوبی با منتورها و مربیان خارجی به دست بیاورد و این انتقال تجربه اندک در همان سالها توانست به رشد اکوسیستم استارتاپی کشور کمک شایانی کند. ارتباط دوسویه ایرانیان و مدیران شرکتهای فناوری جهانی باعث شکل گیری استارتاپ ویکندها و مراسمهای دیگر شد که در آن تجربیات جهانی به دست نخبگان ایرانی میرسید. این شور و هیجان با تشدید تحریمها کاهش پیدا کرد و با شیوع ویروس کرونا تقریبا به طور کلی از بین رفت. حال سازمان فناوری اطلاعات با پیگیری «پروژه یونیدو» قصد دارد تا بتواند چرخه مفقود شده اتصال استارتاپهای ایرانی و فعالان آن با بازیگران خارجی را دوباره به جریان بیندازد.
آنطور که «شهره ناصری» معاون سیاستگذاری و اعتبار بخشی سازمان فناوری اطلاعات به دیجیتال میگوید در پروژه یونیدو یک «هاب مجازی کارآفرینی» تاسیس خواهد شد که هدف از ایجاد آن، تجمیع خدمات و حمایتهای مورد نیاز کسبوکارهای نوآور، به ویژه با تمرکز بر «افزایش مقیاس» و «ورود به بازارهای بینالمللی» است.
در همین راستا، «شهره ناصری» به دیجیتال میگوید که فاز دوم این ScaleUP Hub یک برنامه بینالمللی «آموزش مربیان» است و تمرکز خود را روی مقوله آموزش گذاشته است. ناصری تاکید دارد این قسمت از برنامه به عنوان بخشی از این پروژهی مشترک تعریف شده است و فازهای دیگری نیز در دستور کار قرار دارند که به واسطه آن استارتاپهای ایرانی بتوانند وارد بازار کشورهای اروپایی شوند.
ناصری در پاسخ به این پرسش که یادگیری از منتورهای خارجی میتواند چه آوردهای برای ایرانیان داشته باشد میگوید: «این موضوع از چند جهت اهمیت دارد. دانش دائما در حال تغییر است و ما هم در دانشگاههای ایران و تحصیلات آکادمیک رشته خاصی برای تربیت منتور نداریم و شرکتهای جهانی هم در ایران آنچنان فعال نیستند که بتوان از آنها این موارد را یاد گرفت.»
او باور دارد ورود به بازار جهانی مستلزم این است که فعالان اکوسیستم فناوری کشور با دانش جهانی و منقطهای و ویژگیهای اجتماعی و اقتصاد آن زیست بوم آشنا شوند: «به عنوان مثال مکانیسمهایی که برای تامین مالی در این مناطق وجود دارد متفاوت است؛ مثلا در ایران کراد سورسینگ به عنوان یک راه حل اصلی تامین مالی شناخته نشده اما در دنیا راه حل خیلی مهمی برای استارتاپهایی است که سرمایه زیادی نیاز ندارند.»
ناصری تاکید دارد که در این باره باید ظرفیت سازی صورت بگیرد و «منتورها» را از اجرای مهم اکوسیستم استارتاپی میداند. او در پاسخ به این پرسش که آیا شتابدهندههای داخلی نمیتوانند نقشی اینچنینی را برای تیمهای ایرانی ایفا کنند میگوید که مساله «همگام با جهان بودن» در بین شتابدهندههای داخل کشور جا مانده است: «اگر منتورها نتوانند مربیانی باشند که شناخت درست جهانی داشته باشد، نمیتوانند راهنمای خوبی برای استارتاپها برای ورود به بازار جهانی باشند.»
او باور دارد این مساله در اکوسیستم استارتاپی ایران نادیده گرفته شده است: «اساسا مفهوم شتاب دهنده بر اساس این واقعیت شکل گرفت که استارتاپها از دانش قبلی و انباشته شده استفاده کنند و بتوانند به رشد برسند؛ اگر قرار بود خودشان با تکیه بر دانش فعلی اقدام کنند که چرا شتابدهندهها ایجاد شد؟»
آنطور که اعلام شده پروژه یونیدو نقشهای برای آینده راه فناوری اطلاعات در ایران است.و اهداف این پروژه در عمیق از زیست بوم ایران، تجربه متنوع و بینالمللی در زیست بومهای مختلف، ارتباط و اعتماد عالی درون گروهی و بین گروهی و همچنین بهبود شرایط اجتماعی اقتصادی ایران اعلام شده است. ایجاد انواع جدیدی از مشاغل و فرصتهای کارآفرینانه، تشکیل ساختاری برای رشد کارآفرینانه، نیاز برای تقویت استعدادها و کارآفرینان در ایران و حضور فراگیر زنان و دانشجویان ایرانی و حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان با کمک نخبگان از جمله دیگر اهداف این پروژه اعلام شده است.
این برنامه آموزشی به صورت مشترک توسط یونیدو و مرکز کارآفرینی اراسموس (ECE) برگزار میشود. در این دوره سعی بر آن است تا دانش روز در حوزه برنامههای حمایتی و توانمندسازی استارتاپی در اختیار مربیان قرار گیرد تا مربیان بتوانند در درازمدت، اثری پایدار بر رشد و درخشش زیستبوم دیجیتال ایران داشته باشند.
برنامه آموزشی فوق (تا اطلاع ثانوی) به صورت آنلاین و رایگان و به زبان انگلیسی برگزار میشود. شرایط متقاضیان شرکت در دوره عبارت است از:
این دوره در خردادماه ۱۴۰۰ برگزار میشود. ظرفیت دوره جاری ۳۵ نفر بوده و از علاقهمندان دعوت میشود حداکثر تا تاریخ ۲۶ اردیبهشت (۱۶ مه ۲۰۲۱) رزومه خود را از طریق این آدرس برای شرکت در دوره ارسال کنند. علاقهمندان جهت ثبتنام به این نشانی اینترنتی مراجعه کنند
پاسخ ها