صبح پنجشنبه، ۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ ساعت ۶:۵۳ دقیقه به وقت تهران، بخش اصلی ایستگاه فضایی چین با راکت لانگ مارچ (Long March) با موفقیت در مدار زمین قرار گرفت. این ماژول ۱۶ متری که تیانهه (Tianhe) نام دارد، اولین قطعه از این ایستگاه فضایی است که چین قصد دارد تا سال آینده آن را کامل کند.
اگر همه چیز طبق برنامه پیش رود، سازمان فضایی چین در ماه آینده یک محموله و در دو ماه آینده سه فضانورد به این ایستگاه خواهد فرستاد.
سازمان فضایی چین از ده سال پیش در تلاش برای ساخت ایستگاه فضایی تی شکل خود، تیانگونگ (Tiangong)، است. در سال ۲۰۱۱ اولین نمونه این آزمایشگاه فضایی یعنی تیانگونگ ۱ را به مدار زمین فرستاد تا بتواند مهارتهای لازم برای ساخت ایستگاه فضایی بزرگتر در فضا را به دست آورد.
یک سال پس از پرتاب تیانگونگ ۱، سه فضانورد با شنزو ۹ به این آزمایشگاه رفتند و به مدت دو هفته در آن ماندند. در سال ۲۰۱۲ نیز به فضانورد دیگر باز هم به مدت دو هفته در ماموریت شنزو ۱۰ در این آزمایشگاه ساکن شدند. بعد از این دو ماموریت، چین هیچ ماموریت سرنشیندار دیگری به این آزمایشگاه نفرستاد، اما در سال ۲۰۱۶ توانست تیانگونگ ۲، دومین نسخه آزمایشی این ماموریت را در مدار قرار دهد و ماه بعد از آن، سه فضانورد با شنزو ۱۱ را به این ایستگاه جدید فرستاد که به مدت یک ماه در آن اقامت داشتند.
در حال حاضر هیچ کدام از این دو ایستگاه در مدار نیستند. تیانگونگ ۱ بدون کنترل سازمان فضایی چین، در سال ۲۰۱۸ از مدار خارج شد و در جو زمین بر فراز اقیانوس آرام جنوبی سقوط کرد. در حالی که تیانگونگ ۲ در یک پرواز کنترل شده، در سال ۲۰۱۹ در جو زمین سقوط کرد.
جرم ایستگاه فضایی چین ۲۰ درصد یعنی ۴۶۰ تن بیشتر از ایستگاه فضایی بین المللی است و در حالی که ایستگاه فضایی بین المللی میتواند همزمان شش یا هفت سرنشین داشته باشد، تیانگونگ فقط توانایی اقامت سه فضانورد را دارد. اما هدف چین انجام آزمایشهای بیشتری در تیانگونگ است. این ایستگاه، ۱۴ آزمایشگاه داخلی و ۵۰ محل اتصال خارجی برای جمعآوری دادههای فضایی دارد.
چین تاکنون صد آزمایش برای انجام در این ایستگاه فضایی طراحی کرده است که ۹ آزمایش منتخب تا سال بعد انجام خواهد شد. جالب است بدانید که هیچ کدام از این آزمایشها با فضانوردان چینی انجام نمیشود و فضانوردانی از ملیتهای مختلف آنها را انجام خواهند داد. گرچه چین فضانوردان آمریکایی را نیز در لیست خود قرار نداده است. قوانین آمریکا ناسا و اداره علم و تکنولوژی کاخ سفید را از همکاری با چین منع کرده است و به همین دلیل، ایستگاه فضایی چین بزرگترین رقیب ایستگاه فضایی بین الملی به شمار میرود.
پاسخ ها