ایستگاه فضایی بینالمللی به مدت بیش از دو دهه به عنوان مرکزی جهانی برای تحقیقات مشترک فضانوردان کشورهای مختلف شناخته میشد. ولی حالا به نظر میرسد که جغرافیای سیاسی جهان این شرایط را به خطر انداخته، چون روسیه میخواهد تا سال ۲۰۲۵ ایستگاه فضایی خودش را بسازد و از ایستگاه فضایی بینالمللی خارج شود.
«دیمیتری روگوزین» به دنبال شایعه هشدار مقامات روسیه مبنی بر خروج این کشور از ایستگاه فضایی بینالمللی، در بیانیهای گفت آنها کار روی اولین ماژول این ایستگاه را آغاز کردهاند. البته مسکو اعلام کرده که آنها به خاطر فرسودگی ایستگاه فعلی مشغول ساخت این ایستگاه جدید شدهاند، ولی نمیتوانیم اثر تنشهای سیاسی را نادیده بگیریم.
همکاری مشترک فضانوردان در ایستگاه فضایی بینالمللی یکی از جذابترین نمونههای همکاری غرب و شرق در زمینه علم و اکتشافات فضایی بود. این ایستگاه در دوره پس از جنگ سرد ساخته شد و با همکاری کشورهای مختلفی مثل آمریکا، روسیه، اروپا، ژاپن و کانادا تجربهای موفقیتآمیز بود.
با موفقیت اسپیس ایکس در ارسال فضانوردان به ایستگاه فضایی، روسیه کنترل دسترسی به این ایستگاه را از دست داد. ولادیمیر پوتین هم به کاخ سفید هشدار داده بود که تصمیم این کشور برای راهاندازی «نیروی فضایی» حاکی از نگرش آمریکا به فضا به عنوان محلی برای مانورهای نظامی است. از سوی دیگر، انتقادات دولت بایدن از دولت مسکو باعث شدت گرفتن تنشها میان طرفین شده است.
با تمام این صحبتها، سازمان فضایی روسیه روز دوشنبه در بیانیهای گفته بود که هنوز تصمیمی برای خروج از ایستگاه فضایی بینالمللی نگرفته است: «زمانی که تصمیمی گرفته شود، مذاکره با شرکا به منظور تعیین مفاد و شرایط همکاری برای سال ۲۰۲۴ به بعد آغاز خواهد شد.»
روسیه سابقه برپایی آزمایشگاههای فضایی را دارد. این کشور به مدت ۱۵ سال ایستگاه فضایی ماژولار Mir را در مدار زمین در اختیار داشت. آنها حالا با چین مشغول همکاری شدهاند تا بهصورت مشترک روی ماه ایستگاه بسازند.
پاسخ ها