همزمان با آغاز واکسیناسیون آسترازنکا، مواردی از لخته شدن خون در بین دریافت کنندگان مشاهده شد تا جایی که برخی کشورهای اروپایی تزریق این واکسن را متوقف کرده و برخی دیگر محدودیت هایی را برای تزریق آن در گروه های سنی جوانان در نظر گرفتند. تعداد قربانیان این واکسن رو به افزایش است ولی باید دید طی هفتههای آتی سرنوشت این واکسن به چه سمتی خواهد رفت.
آژانس نظارت بر دارو و محصولات بهداشتی انگلیس از شناسایی ۳۰ مورد نادر لخته شدن خون طی دو هفته اخیر پس از دریافت واکسن آسترازنکا خبر داد. این در حالی است که تاکنون هیچ موردی از لخته شدن به دنبال تزریق واکسن کرونای فایزر گزارش نشده است.
این نوع لخته شدن خون در این افراد جزو موارد نادر انعقاد خون است. ترومبوز سینوس مغزی (CVST) در شرایطی که باعث لخته شدن خون در رگ مغزی شود میتواند خطر مرگ را به همراه داشته باشد. براساس اخبار تایید شده از سوی منابع آگاه تعداد افرادی که دچار این وضعیت شدهاند در انگلیس رو به افزایش است و طی دو هفته گذشته از ۵ نفر به ۳۰ نفر افزایش یافته است.
با این وجود مقامات بریتانیا معتقد هستند که واکسن آسترازنکا مزایای بیشتری در جلوگیری از ابتلا به بیماری کرونا دارد که قابل مقایسه با خطر لخته شدن خون نیست.
با انتشار این خبر، برخی کشورها از جمله فرانسه، سوئد، فنلاند، کانادا و آلمان از تزریق این واکسن به گروههای سنی جوان که بیشتر در معرض لخته شدن خون قرار دارند، خودداری میکنند. در برخی کشورها از جمله نروژ و دانمارک نیز متوقف شده است.
در نروژ از ۱۲۰ هزار دریافت کننده واکسن، تاکنون ۶ مورد لخته شدن خون گزارش شده است که ۴ نفر آنها فوت کردهاند. در آلمان نیز تاکنون ۲.۷ میلیون نفر واکسینه شدهاند و تاکنون ۳۱ مورد لخته شدن خود گزارش شده است که ۲۹ مورد آن زنان ۲۰ تا ۶۳ سال و دو مورد مرد ۳۶ تا ۵۷ ساله بوده که ۹ نفر آنها فوت کردهاند.
از چهارم فروردین ماه تاکنون ۱۸.۱ میلیون نفر واکسن آسترازنکا را دریافت کردهاند و آمارها نشان میدهد از هر ۶۰۰ هزار دریافت کننده یک مورد دچار لخته شدن خون شدهاند. برخی کشورها بعد از توقف تزریق واکسن آسترازنکا، مجددا تزریق آن را از سر گرفته اند و برخی دیگر منتظر بررسی های بیشتر هستند تا در این زمینه به نتیجه برسند.
پاسخ ها