با باز شدن مدارس در بسیاری از کشورهای جهان چندین سوال برای والدین و نیز متخصصین مطرح میشود. آیا کودکان به واکسن نیاز دارند؟ آیا ممکن است ناقل باشند؟ والدین چطور میتوانند به طور ایمن کودکان را سرگرم کنند؟
دکتر «جیمز وود» متخصص اطفال و استادیار بیماریهای عفونی کودکان از دانشکده پزشکی دانشگاه ایندیانا، آنچه که تا به امروز پزشکان در مورد خطر ابتلا به بیماری و انتقال ویروس کرونا در کودکان میدانند را توضیح داده است.
جواب کوتاه «بله» است. بر اساس بسیاری از تحقیقات، کودکان (به ویژه آنها که در سنین پایین هستند) به نوع شدید بیماری مبتلا نمیشوند. اما این موضوع به این معنی نیست که در معرض ریسک ابتلا به بیماری یا انتقال آن به دیگران نیستند. بیشتر کودکان زیر ۱۲ سال که به کرونا مبتلا میشوند بیماری خفیف یا بدون علائم دارند. اما نوجوانان، شرایطی بین کودکان و بزرگسالان را تجربه میکنند. بر اساس تحقیقات، نوجوانان تقریبا دوبرابر بیشتر از کودکان ۵ تا ۱۱ سال به بیماری مبتلا میشوند.
محققان همچنان به دنبال یافتن دلیل این تفاوتها در کودکان با سنین مختلف هستند. احتمال دارد «رفتار» در این موضوع نقش اساسی داشته باشد. نوجوانان در مقایسه با کودکان، بیشتر تمایل به حضور در جامعه دارند و در عین حال بسیاری از آنها از ماسک استفاده نمیکنند. تفاوتهای سیستم ایمنی و فاکتورهای بیولوژیکی هم ممکن است نقش اساسی در این موضوع داشته باشند.
نکته مهمی که نباید از یاد ببریم این است که با وجود این که بیشتر کودکان به گونه خفیف بیماری کرونا مبتلا میشوند اما همچنان، هر چند کم خطر فوت آنها وجود دارد. در ایالات متحده ۲۲۶ مورد فوت کودکان و چند هزار مورد بستری ثبت شده است. به همین دلیل برای جلوگیری از ابتلای کودکان سه راهکار وجود دارد: پوشیدن ماسک، حفظ فاصله اجتماعی و البته تزریق واکسن در آینده.
در شرایطی مثل حضور در مدرسه، اگر کودکان ماسک بزنند، فاصله اجتماعی حفظ شود و در کل پروتکلهای بهداشتی رعایت شود کودکان کم سن چندان ناقل ویروس نیستند. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ایالات متحده (CDC) تفاوت کمی بین کشورهایی که مدارس ابتدایی در آنها باز شده و آنهایی که همچنان تدریس از راه دور را پیش گرفتهاند وجود دارد.
اگر احتیاطهای لازم در نظر گرفته نشود کودکان هم به ویروس مبتلا میشوند و میتوانند آن را به بزرگسالان نیز انتقال دهند. موضوعی که هنوز مشخص نیست این است که این ریسک به چه اندازه خواهد بود. به این ترتیب برای این که مدارس تا حد ممکن ایمن باشند باید همچنان به پوشیدن ماسک و حفظ فاصله اجتماعی ادامه داد. به خصوص در مورد نوجوانان، قوانین مربوط به استفاده از ماسک نمیتواند بستگی به واکسینه شدن یا نشدن آنها داشته باشد. تا زمانی که ایمنی گلهای اتفاق بیافتد تمام جامعه باید از ماسک استفاده کنند و پروتکلها را رعایت نمایند.
در حال حاضر شرکتهای معدودی شروع به آزمایش واکسن روی کودکان کردهاند. شرکت فایزر آزمایش روی کودکان تا ۱۶ سال را در ایالات متحده آغاز کرده و مدرنا هم از آغاز آزمایش روی کودکان ۶ ماهه تا ۱۱ ساله گفته است. با این حال تا زمان اعلام نتایج تاثیر واکسن روی کودکان و نیز آزمایش دیگر واکسنها روی آنها همچنان باید منتظر بمانیم.
اما یکی از مهمترین تفاوتهای واکسن کودکان با بزرگسالان در «دوز» است. اولین قدم در آزمایشات واکسن یافتن دوز صحیح است. شرکتهای تولید کننده دارو به دنبال کمترین میزان دوز ممکن هستند که هم ایمن باشد و هم میزان کافی از پادتن را در بدن تولید کند. پس از آنکه دوز دقیق مشخص شد، آزمایش ترکیبی شامل تزریق واکسن واقعی و دارو نما به گروه کودکان آغاز می شود تا میزان اثر بخشی و نیز عوارض احتمالی واکسن به طور دقیقتر بررسی شود.
به گفته دکتر وود، زمانی که در مورد این موضوع صحبت میشود ریسکها در مقابل مزایا از خانوادهای به خانواده دیگر متفاوت است. از نظر پزشکی سلامت روان کودکان و بازی کردن آنها با سایر کودکان یک بخش مهم از زندگی کودکانه آنها است. به عقیده دکتر وود، بازیکردن بچهها در محیط بسته و بدون ماسک هنوز ایده مناسبی نیست و ریسک این موضوع همچنان بالا است. اما با گرم شدن هوا پیشنهاد میشود کودکان در بیرون از خانه بازی کنند، با دوچرخه سواری سرگرم شوند و با دیگر کودکان مشغول شوند اما همچنان جوانب احتیاط را در نظر بگیرند.
پاسخ ها