تاکنون یک جاچسبی مناسب برای ایستگاه فضایی بین المللی با توجه به محیط ریزگرانش ساخته نشده بود، اما حالا چند دانش آموز دبیرستانی توانستهاند با ساخت یک وسیله خلاقانه مشکل ناسا را حل کنند.
بیش از نیم قرن است که فضانوردان ناسا از چسب نواری برای ترمیم موقتی همه چیز، از ماه نورد گرفته تا نشتی هوا در ایستگاه فضایی بین المللی، استفاده میکنند. تاکنون جاچسبی مناسب برای انواع و اقسام چسب های موجود در ایستگاه ساخته نشده بود، اما حالا چند دانش آموز مشکل ناسا را حل کرده اند. «مایک هاپکینز»، فضانورد ناسا و یکی از سرنشینان ایستگاه فضایی بین المللی، نحوه کار با جاچسبی جدید را نشان میدهد.
این وسیله توسط دانش آموزان دبیرستانی از مدارس پنج ایالت آمریکا و از طریق برنامهای با نام اختصاری هانچ (HUNCH) ساخته شده است. دانش آموزان به کمک این برنامه ملی میتوانند تجهیزات خلاقانه و کاربردی را طراحی و اختراع کرده و سپس آنها را به ایستگاه بین المللی بفرستند. ۱۸ سال از برگزاری این برنامه میگذرد و تاکنون انواع ابزارها، کمد، نرده، میز و غیره برای ایستگاه ساخته شده است.
اختراع جاچسبی مخصوص ایستگاه فضایی بین المللی، آخرین دستاورد این برنامه است و یکی از مشکلات آزاردهنده ایستگاه را حل میکند. هاپکینز میگویند یکی از مزیتهای بزرگ این ابزار، قابلیت جدا کردن چسب با یک دست است چون معمولاً یکی از دستان فضانوردان برای حفظ تعادل درگیر است.
تا پیش از اختراع این وسیله، چسبهای نواری معمولاً لبه میز کار گذاشته میشدند و فضانوردان برای جدا کردن چسب باید از قیچی، دست یا دندان استفاده میکردند. از جاچسبیهای تجاری فعلی تنها برای برخی از چسبها میتوان استفاده کرد و تعدادی از چسبهای بزرگتر و مخصوص با آنها سازگار نیستند.
بیش از ۲۰ نوع چسب در ایستگاه فضایی بین المللی استفاده میشود که چسب نواری و کپتون (Kapton) محبوبترینها هستند. از چسبها برای ترمیم دستگاهها و جلوگیری از غوطه ور شدن اشیاء استفاده شود.
در مجموع به کمک برنامه HUNCH بیش از ۸۰۰ آیتم توسط ۲ هزار و ۵۷۵ دانش آموز از ۲۷۷ مدرسه در آمریکا ساخته شده و به ایستگاه فضایی بین المللی تحویل داده شده است.
پاسخ ها