نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بررسی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ با مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر افزایش سه هزار میلیارد تومانی مالیات اپراتورها موافقت کردند. این در حالی است که وزیر ارتباطات با انتشار توییتی ابراز امیدواری کرده بود نمایندگان به این مصوبه رای مثبت ندهند چرا که باعث افزایش چشمگیر قیمت بستههای اینترنت اپراتورها خواهد شد.
طبق بند تبصره ۶ بودجه که امروز ظاهرا به تایید نمایندگان مجلس رسید، حق الامتیاز و حق السهم دولت از اپراتورهای خدمات دهنده مخابراتی در سال ۱۴۰۰ به میزان ۱۰ درصد افزایش یافته و به حساب درآمد عمومی نزد خزانهداری کل واریز میشود که منابع حاصل از آن به میزان ۳۰ هزار میلیارد ریال با هدف حمایت از تولید محتوا، فعالیتهای فرهنگی و نظارت در فضای مجازی هزینه خواهد شد. بخشی از این درآمد قرار است به صداوسیما برای تولید محتوا و نظارت بر فضای مجازی پرداخت شود.
صبح امروز محمدجواد آذری جهرمی، توییتی را منتشر کرد و در آن هشدار داده بود که در صورت موافقت نمایندگان مجلس با این مصوبه، شاهد افزایش چشمگیر قیمت بستههای اپراتورها خواهیم بود.
با توجه به این که مسئولیت صدور مجوز، تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر و نظارت بر آن بهطور انحصاری بر عهده سازمان تنظیم مقررات صوت و تصویر فراگیر (ساترا) صدا و سیما است، عملا با این مصوبه بخش قابل توجهی از درآمد حاصل از گرانی اینترنت به صدا و سیما خواهد رسید که معاون وزیر ارتباطات به همین موضوع واکنش نشان داد.
البته وزیر ارتباطات در اینستاگرام خود با انتشار تصویری گفته است که «اگر متن مصوبه امروز مجلس این باشد»، این اتفاقات میافتد. این موضوع نشان میدهد که وزیر ارتباطات هم هنوز خبر ندارد که مصوبهی تاییدی، همانی است که تصویرش را در توییتر منتشر کرده یا تغییراتی در آن به وجود آمده است.
از سوی دیگر امیر ناظمی، رئیس سازمان فناوری با انتقاد شدید از این موضوع در توییتر نوشت:
«اینترنت را گران کنید، پولی را که از مردم میگیرید، بدهید صداوسیما تا بر آن نظارت کند! خلاصه مصوبه کمیسیون تلفیق مجلس.»
رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران همچنین در توییتی دیگر، این مصوبه را نوعی پوپولیسم قلمداد کرد که در آن نمایندگان مجلس نام افزایش تعرفه را به مالیات تغییر دادهاند.
حسین فلاح جوشقانی، رئیس سازمان رگولاتوری از دیگر معاونان وزیر ارتباطات بود که به این مصوبه مجلس واکنش نشان داد و آن را موجب توقف توسعه اینترنت در مناطق محروم دانست. او در توییتر نوشت:
«با مصوبه امروز مجلس، قیمت اینترنت گران خواهد شد و توسعه اینترنت در مناطق محروم نیز متوقف خواهد شد. درآمد اپراتورها مستقیما به تعرفه وابسته است و افزایش درآمد خزانه و پرداخت به صداوسیما حتما با رشد قیمت اینترنت مواجه خواهد شد.»
وزیر ارتباطات و تیم او در سالهای اخیر سعی در ثابت نگه داشتن قیمت اینترنت داشتهاند. این سیاست اگرچه از سوی شرکتهای ارائه دهنده اینترنت با انتقاد روبهرو بوده اما از طرفی به شدت مورد پسند کاربران اینترنت در ایران بوده چراکه علیرغم اثر تورم بر همه چیز، قیمت اینترنت ثابت مانده بود.
اپراتورهای موبایل و شرکتهای ارائه دهنده اینترنت میخواستند با افزایش تعرفه، وضعیت توسعه شبکه خود را بهبود دهند. حال آنطور که وزیر ارتباطات و معاونینش میگویند، هم اینترنت گران خواهد شد، هم کاربران ناراضی خواهند شد و هم توسعهای در شبکه اتفاق نخواهد افتاد چراکه درآمد حاصل از این گرانی قرار است به سازمانهای مختلف از جمله صداوسیما برای نظارت بر فضای مجازی و تولید محتوای فرهنگی داده شود.
پاسخ ها