استقبال عجیب و غریب مشتریان در سراسر جهان از خودروهای کراس اوور باعث شده تا تقریبا تمامی خودروسازان چهارگوشه عالم، چنین محصولاتی را در سبد تولیدات خود بگنجانند، ظاهرا سرانجام خودروسازان ایرانی نیز تصمیم گرفته اند تا با تبعیت از همین الگو، خودروهای کراس اوور اصطلاحا ملی را عرضه کنند و در این میان، اولین نسخه چیزی نیست جز مدل کراس اوور شاهین که فعلا با نام سایپا آریا شناخته می شود و محصولی برپایه پلت فرم SP100 سایپاست و تولید آزمایشی آن نیز به تازگی (بهمن ماه 99) آغاز شده است.
براساس اطلاعات رسمی سایپا آریا قرار است در نیمه نخست سال 1400 به صورت تولید انبوه عرضه شود. این درحالی است که مدل اصلی این خودرو یعنی شاهین یا همان رهام، درواقع یک محصول باز طراحی شده براساس پلت فرم یکی از مدل های قدیمی تویوتا یاریس است که براساس دانش تئوری مهندسان سایپا منطبق بر استانداردهای جدید یورو ان کپ، به روز رسانی شده است، اما تولید نسخه هاچ بک ارتفاع خورده یا همان کراس اوور از این خودرو که امروز معرفی شد، اتفاق جالبی است که می توان آن را شایسته تشویق دانست.
آنطور که از اطلاعات اولیه بر می آید، شاهین کراس یا سایپا آریا در عمل هیچ تفاوت فنی محسوسی با شاهین عادی ندارد و یک کراس اوور تک دیفرانسیل محسوب می شود که درست مانند شاهین سدان، نیروی خود را از موتور 1.5 لیتری هشت سوپاپ توربو به قدرت 108 اسب بخار می گیرد و 165 نیوتن متر گشتاور را از طریق یک جعبه دنده دستی یا اتوماتیک به چرخ های جلو تحویل می دهد.
این درحالیست که براساس اطلاعات اولیه قرار بود نسخه اصلی شاهین در ابتدا به موتور 1.65 لیتری برلیانس با قدرت 114 اسب بخار مجهز شود، اما در پی بازگشت تحریم های صنعت خودروسازی و عدم مشارکت برلیانس با سایپا، این موتور در نهایت جای خود را به پیشرانه توربو 1.5 لیتری تیبا داد که اخیرا توسط گروه مگا موتور توسعه یافته است.
از آنجا که این موتور و این پلت فرم به کلی در ایران جدید هستند، طبیعتا هنوز هیچ تجربه رانندگی با این خودرو وجود ندارد، اما بر روی کاغذ می توان گفت که با توجه به طراحی ظاهری نسبتا متناسب و جذاب، در صورت قیمت گذاری رقابتی برای شاهین کراس، استقبال چشمگیر از این خودرو به هیچ عنوان دور از انتظار نخواهد بود.
مطابق با اطلاعات اولیه، SP100 یا شاهین کراس یا همان سایپا آریا در تیپ فول مانند شاهین به امکاناتی نظیر تهویه اتوماتیک، تریم داخلی چرم، فرمان کمکی برقی، سانروف، مالتی مدیا و نمایشگر لمسی، رهیاب ماهوارهای، دوربین و سنسور پارک عقب، سنسور نور، چراغ روشنایی روز، سامانه نمایش تعویض دنده GSI، سنسور پایش باد تایرها، رینگ آلومینیومی، دو کیسه هوا، ترمز ABS ، EBD و BAS، ساختار BCM، استارت دکمهای، آینه برقی، سامانه ورود بدون کلید و... مجهز است.
این درحالی است که در اطلاعات اولیه صحبت از نصب آپشن هایی نظیر کنترل حرکت در سراشیبی، کنترل شروع حرکت در سربالایی نیز مطرح شده بود که ظاهرا در نسخه نهایی حذف شده است، همچنین جای خالی وجود سامانه کنترل پایداری (esp) نیز در این خودرو احساس می شود.
براساس اخباری که چندی قبل منتشر شد، قیمت اولیه در نظر گرفته شده برای سایپا آریا یا شاهین سدان در حدود 260 میلیون تومان خواهد بود، این در حالیست که براساس سنتی نانوشته، خودروهای هاچ بک و کراس در گروه سایپا، با قیمت هایی بالاتر نسبت به نسخه سدان عرضه می شوند و با توجه به تورم عمومی کشور، تعیین قیمت های فراتر از 300 میلیون تومان برای شاهین کراس به هیچ وجه دور از انتظار نیست.
پاسخ ها