محققان با ارسال امواج رادیویی قوی به فضا و انعکاس آنها از سطح ماه تصویری خیرهکننده از محل فرود فضاپیمای مأموریت آپولو ۱۵ ثبت کردند.
به گفته رصدخانه ملی رادیویی آمریکا (NRAO)، کانال باریکی که در وسط تصویر زیر مشاهده میکنید، Hadley Rille نام داشته و به خاطر فعالیتهای آتشفشانی روی سطح ماه بوجود آمده است. دهانه برخوردی کنار آن که در تصویر کوچک دیده میشود، Hadley C نام داشته و قطر آن ۶ کیلومتر است.
محققان ۲ سال برای ساخت سیستمی که بتواند تصویر پرجزئیات فوق را از ماه بگیرد زمان صرف کردهاند و میگویند حالا به کمک آن میتوان از اجسامی به کوچکی ۵ متر در سطح ماه از فاصله ۳۸۴ هزار و ۴۰۰ کیلومتری (فاصله زمین تا ماه) عکس گرفت. محققان قصد دارند این سیستم را آنقدر پیشرفته کنند که امکان ارسال سیگنالهای رادیویی به اعماق منظومه شمسی و عکسبرداری زمینی دقیق از سیاراتی مثل اورانوس و نپتون فراهم شود که در نزدیکترین حالت به ترتیب ۲.۶ و ۴.۳ میلیارد کیلومتر با ما فاصله دارند.
«کارن اونیل» (Karen O'Neil)، رییس رادیوتلسکوپ گرینبنک (GBT) در ویرجینیا وعدههای هیجان انگیزی در مورد این فناوری میدهد: «این سیستم جهشی در علوم رادیویی خواهد بود و به ما اجازه مشاهده اجسام هرگز دیده نشده در منظومه شمسی از روی زمین را میدهد.»
اما این تکنولوژی رادیویی قدرتمند چگونه کار میکند؟ محققان برای ساخت آن یک فرستنده رادیویی ساخت شرکت Raytheon را به بزرگترین رادیوتلسکوپ قابل هدایت از نظر جهت زاویه دید در جهان یعنی رصدخانه «گرینبنک» نصب کردند.
محققان سپس این تلسکوپ مجهز را به سمت ماه نشانه رفتند و سیگنالهای رادیویی را به آن ارسال کردند. این سیگنالها پس از برخورد با سطح ماه منعکس شده و به طرف زمین بازگشتند و توسط رصدخانه بزرگ ایالت نیومکزیکو به نام «آرایه خط پایه بسیار بزرگ» یا به اختصار VLBA ثبت شدند.
آپولو ۱۵ سال ۱۹۷۱ انجام شد و نهمین مأموریت سرنشیندار به ماه و چهارمین فرود بر سطح آن در برنامه «آپولو» محسوب میشود. فضانوردان آن «دیوید اسکات»، «آلفرد وردن» و «جیمز بنسن اروین» بودند.
پاسخ ها