محققان دانشگاه ملی سنگاپور لایهای ساختهاند که توانایی بالایی در جذب عرق داشته و رطوبت جذب شده را به برق تبدیل میکند.
عرق برای خنک کردن بدن باید تبخیر شود و به این وسیله گرما را از بدن دفع میکند. لایه جدید به گونهای طراحی شده تا به این فرآیند سرعت ببخشد. به گفته محققان این لایه در مقایسه با مواد فعلی شش برابر رطوبت را سریعتر جذب کرده و ۱۵ برابر رطوبت بیشتری جذب میکند.
لایه مورد بحث از دو ماده شیمیایی کلیدی به نام کلرید کبالت (cobalt chloride) و اتانولآمین (ethanolamine) تشکیل شده که هر دو از خاصیت جذب کنندگی بالا برخوردارند. این دو ماده درون غشاهایی ضدآب، قابل تنفس و انعطاف پذیر به نام پلی تترافلوئورواتیلن یا به اختصار PTFE قرار میگیرند.
به گفته محققان میتوان به کمک این لایه کفی کفش یا پدهای عرق گیری ساخت که قدرت بیشتری در جذب عرق داشته و کاربر را به ویژه در فصول گرم و حین ورزش کردن خشکتر نگه میدارند. این لایه همچنین با تغییر رنگ کاربر را از میزان رطوبت جذب شده باخبر میکند به صورتیکه با جذب میزان کمی رطوبت ابتدا به رنگ آبی، با جذب رطوبت بیشتر به رنگ بنفش و در نهایت به رنگ صورتی درمیآید. این لایه با قرارگرفتن در مقابل نور خورشید رطوبت جذب شده را آزاد کرده و به گفته محققان بیش از ۱۰۰ مرتبه قابلیت استفاده مجدد دارد.
نکته جالب اینکه امکان تولید برق با اضافه کردن ماده جدید به لایه وجود دارد. محققان در آزمایشی جداگانه مادهای ساختند که با استفاد از این لایه به عنوان یک الکترولیت برق تولید میکرد. این ماده بین هشت پیل برقشیمیایی (EC) قرار میگیرد که هر کدام با جذب رطوبت در حدود ۰.۵۷ ولت و در مجموع برق لازم برای روشن کردن یک لامپ LED را تولید میکنند. این مقدار انرژی قابل توجه نیست ولی به گفته محققان پیشرفت خوبی محسوب شده و بشر را یک گام دیگر به ساخت وسیلهای برای تأمین انرژی دیوایسهای کم مصرف از عرق نزدیک کرده است.
یافتههای این تحقیق در ژورنال Nano Energy منتشر شده است.
پاسخ ها