دقیقا ۲۰ سال پیش بود که بیل گیتس اعلام کرد که از سمت مدیرعاملی مایکروسافت استعفا داده است. برای بسیاری عجیب بود چرا کمپانی مایکروسافت که او در سال ۱۹۷۵ به همراه پاول الن تاسیس کرده را ترک کرده، اما این اتفاق ذرهای به سرماههای او ضربه وارد نکرده است، زیرا سرمایه خالص او بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار ارزیابی میشود. با ما همراه باشید تا علت افزایش سرمایه این شخص را بررسی کنیم.
سال ۲۰۱۷ مشخص شده بیل گیتس ۶۴ میلیون دلار از سرمایه خود (که معادل ۶.۴ میلیارد دلار است) و در قالب سهام مایکروسافت بود را اهدا کرده. پس از آن، سهم او از شرکتی که خود تاسیس کرده بود، به چیزی در حدود یک درصد رسید. با این حال از زمان تاسیس این کمپانی نرمافزاری، بیل گیتس میلیونها دلار دیگر را صرف امور خیریه و مبارزه با بیماری در کشورهای در حال توسعه کرده بود و ثروتش همچنان افزایش مییافت.
اگر نگاهی به لیست ثروتمندترین افراد حال حاضر دنیا بیندازید، میبینید بیل گیتس با اختلاف کمی در جایگاه دوم و پشت سر جف بزوس مدیرعامل آمازون ایستاده. سوالی که پیش میاید این است که چگونه او پس از استعفا از مایکروسافت و اهدای میلیونها دلار، هنوز این مقدار ثروت دارد. برای شروع باید بگوییم که مایکروسافت از زمانی که تحت هدایت ساتیا نادلا قرار گرفته، رشد ۴ برابری ارزش سهامش را به خود دیده است. در نتیجه سهم یک درصدی آقای گیتس در این کمپانی، بالغ بر ۷ میلیارد دلار ارزش دارد.
انجمن خیریه بیل و ملیندا گیتس نیز در حدود ۴۰ میلیارد دلار سرمایه دارد و از همین رو بیل گیتس، شرکتی را تاسیس کرده است که این مقدار سرمایه را مدیریت کند. شرکت کسکید (Cascade) مسئول مدیریت سهام ۴۷ درصدی او در هتلهای زنجیرهای سیزنز و گروه برکشایر هاتاوی است. بر اساس دادههای به دست آمده از شاخص میلیاردرهای بلومبرگ که ثروت فعلی بیل گیتس را ۱۱۴ میلیارد دلار برآورد کرده است، متوجه میشویم که این شخص ثروت «خود ساخته» داشته و نکته جالبی که از نتایج این تحلیل به دست آمده این است که ثروت او برابر با ۰.۶۳۴ درصد از کل تولید ناخالص ملی آمریکاست!
در این تحلیلات آمده:
مایکروسافت که بیل گیتس تاسیس کرده است و یک درصد از سهام آن را در اختیار دارد، تنها بخشی از سرمایههای اوست. باقی ثروت او توسط شرکت کسکید مدیریت می شود که سهام او در شرکتهای خطوط راهآهن ملی کانادا، دیری و اکولب را نیز شامل میشود.
مجله فوربز اما ثروت او را ۱۰۹.۱ میلیارد دلار برآورد میکند. املاک شخصی بیل گیتس خود میلیونها دلار ارزش دارد. خانه او (با نام Xanadu 2.0) به تنهایی ۱۲۰ میلیون دلار میارزد. او همچنین اخیرا جت خصوصی به قیمت ۴۰ میلیون دلار خریداری کرده است. بر اساس گزارشهایی که منتشر شده، در سال ۱۹۹۴، او کتاب «Codex Leicester» نوشته لئوناردو داوینچی را به قیمت ۳۰.۸ میلیون دلار خریده و همچنین او جزیرهای خصوصی به قیمت ۲۵ میلیون دلار در بلیز دارد.
سال گذشته به تنهایی او ۱۶ درصد به سرمایههای خود افزوده که به نظر نمیرسد اهدای پولهای کلان به خیریه، تاثیری بر افزایش آن داشته باشد. بلومبرگ در شهریور گذشته عنوان کرده بود که ۶۰ درصد از سرمایه او که ۶۰ میلیارد دلار هم ارزش دارد، متعلق به سهامهای مختلف است. بسیاری عقیده دارند که ثروت آقای گیتس بیشتر پول نقد باشد ولی استراتژی بیل گیتس این گونه است که همواره ۶۰ درصد از ثروتش باید داخل سهام در گردش باشد.
با این حال سرمایه خالص همواره میتواند دچار ریزش شود، زیرا هر لحظه ممکن است نوسانات سهام و شرایط اقتصادی و حتی مالیات، بر آن تاثیر بگذارد. البته مالیات کمترین چیزی است که بیل گیتس را نگران میکند. او چندی پیش گفته بود که افراد ثروتمند باید مالیات بیشتری پرداخت کنند، زیرا فاصله طبقاتی بین ثروتمندان و مردم دیگر مانند ۵۰ سال پیش نبوده و بسیار بیشتر است.
او در همین رابطه گفته:
به نظر من، برای کاری که انجام دادهام بیش از حد پول دریافت کردم. بسیاری هستند که از من بیشتر زحمت میکشند ولی به اندازه کافی از آنها تقدیر نمیشوند و حقوق خوبی نیز دریافت نمیکنند. به این دلیل است که سیستم مالیات ما باید تغییر کند و افراد ثروتمندتر باید بیشتر مالیات پرداخت کنند.
او چندی پیش در پرسش و پاسخ ردیت گفته بود:
اگر مردم از دولت بخواهند کاری انجام دهد، باید سرمایه آن نیز تامین شود. من عقیده دارم که بخش آموزش و سلامتی باید تقویت شود و این تنها از طریق مالیاتهای سنگین امکانپذیر است. من و ملیندا تاکنون ۱۰ میلیارد دلار مالیات دادهایم، در صورتی که باید بیش از اینها مالیت میدادیم.
پاسخ ها