دو دانشمند فرانسوی و آمریکایی به دلیل توسعه ابزارهای ویرایش DNA جایزه نوبل شیمی در سال ۲۰۲۰ را از آن خود کردند.
«امانوئل شارپنتیه» (Emmanuelle Charpentier)، محقق ژنتیک و زیستشیمی اهل فرانسه و «جنیفر دودنا» (Jennifer Doudna)، زیستشیمیدان از ایالات متحده آمریکا به دلیل دستاورد بزرگ در زمینه ویرایش ژنوم برنده جایزه نوبل شیمی ۲۰۲۰ شدند.
امانوئل شارپنتیه (چپ) و جنیفر دودنا.
این دو دانشمند در مجموع برنده جایزه نقدی ۱.۱۱ میلیون دلاری شده و روشی به نام قیچی ژنتیکی CRISPR/Cas9 را کشف کردهاند که بوسیله آن میتوان DNA جانوران، گیاهان و میکروبها را با دقت فوق العاده بالا ویرایش کرد.
ابزارهای ویرایش ژن CRISPR/Cas9 علوم مولکولی را متحول کردهاند و امکان پرورش گیاهان جدید را فراهم کرده و محققان در حال حاضر از آنها برای توسعه روشهای درمانی نوین برای درمان سرطان استفاده میکنند و ممکن است روزی رویای درمان بیماریهای ارثی را به واقعیت تبدیل کنند.
شارپنتیه و دودنا اولین زنانی هستند که به طور مشترک جایزه نوبل شیمی را برنده شده و ششمین و هفتمین زنانی هستند که این جایزه را از آن خود میکنند.
روز سهشنبه سه دانشمند به نامهای «راجر پنروز»، «راینهارد گِنتزِل» و «اَندریا گِز» به خاطر کشفیات شگرف در زمینه سیاه چالهها به عنوان برندگان جایزه نوبل فیزیک در سال ۲۰۲۰ معرفی شدند.
پاسخ ها