دانشمندان ناسا می گویند الگوسازی های جدید حکایت از آن دارند که اقیانوس داخلی قمر اروپا متعلق به مشتری، میتواند حیات را در خود جای دهد. مدت هاست محققان تصور می کنند آب های اروپا که در زیر پوسته یخی آن قرار دارند و از طریق جزر و مد یا ویژگی خاص سطح آن، گرم می شوند، میتوانند قابلیت سکونت داشته باشند.
در تازه ترین پژوهش محققان آزمایشگاه پیشرانه جت ناسا دیتای به دست آمده از ماموریت گالیله را برای مدلسازی از اروپا و شبیه سازی دیگر خصوصیات لایه های پنهان آن از جمله اقیانوس زیرسطحی که به آن اشاره کردیم مورد استفاده قرار دادند. آنها در انتها دریافتند که آب های این قمر شاید آنطور که پیشتر تصور می شد اسیدی نباشند.
موهیت ملوانی داسوانی محقق ارشد این پروژه در این باره گفت:
شبیه سازی های ما و دیتای به دست آمده از تلسکوپ فضایی هابل حکایت از وجود کلرید روی سطح اروپا دارند که این نشان می دهد آب موجود در زیر سطح این قمر به احتمال زیاد غنی از کلرید شده است. به بیان دیگر ترکیب این آب بیشتر به اقیانوس های زمینی شباهت پیدا کرده و ما باور داریم که این اقیانوس میتواند کاملا قابل سکونت باشد.
اما اروپا احتمالا تنها جهان مرطوب و وحشی در همسایگی زمین نیست و دست کم دو قمر دیگر مشتری به نام های Callisto و Ganymede هم لایه های اقیانوسی دارند. Enceladus، قمر زحل نیز یک دریای پنهان را در دل خود جای داده و دانشمندان حتی برخی ترکیبات ارگانیک پیچیده را در آب های آن شناسایی کرده اند که نوعی از سنگ بنای حیات محسوب می شوند.
استیو موجسیس پروفسور زمین شناسی دانشگاه کلرادو که در این پژوهش مشارکت نداشته است در این باره گفت:
قطعا واکنش های شیمیایی جذابی درون این اجرام رخ می دهد. اما سوال اینجاست که حیات فرازمینی از کدام جریان الکترون ها برای دوام آوردن در اعماق سرد و تاریک این آب ها استفاده می کند؟ یکی از جنبه های کلیدی که جهانی را قابل سکونت می کند توانایی ذاتی آن برای حفظ این نابرابری های شیمیایی است. بی تردید اقمار یخی چنین خاصیتی ندارند و در نتیجه ضروری است که در سفر آتی به اروپا این مساله بررسی شود.
خوشبختانه ماموریتی تازه به اروپا در پیش است.
قمر اروپا یکی از بهترین گزینه ها برای پیدا کردن حیات در منظومه خورشیدی است. به گفته داسوانی این ماموریت قرار است که ظرف سال های آتی انجام شود و در طول آن سکونت پذیری اروپا بررسی خواهد شد.
پاسخ ها