سالیان دراز است که کمپانی پژو در ایران حضور دارد و خودروهای مزین به لوگوی شیرنشان این شرکت، در هر گوشه و کنار کشورمان به چشم میخورند.
البته همانگونه که استحضار دارید محصولات پژو در ایران به دو یا سه مدل قدیمی محدود شده که در تیراژ بالا و رده قیمتی نسبتا پایین بازار عرضه میشوند و گویا فعلا قصد بازنشستگی نیز ندارند.
پس از خروج پژو از ایران به دلیل اعمال تحریم، تولید انواع محصولات این شرکت با افت تیراژ و کیفیت مواجه شد. اما پس از به نتیجه رسیدن توافق هستهای (برجام)، این شرکت سریعتر از هر کمپانی دیگری به سوی شریک قدیمیاش یعنی ایران خودرو، دست دوستی دراز نمود.
حاصل این رفاقتِ دوباره، به امضای قرارداد تولید خودروهای جدید پژو در ایران منجر شد که شامل سه مدل پژو ۲۰۰۸، پژو ۲۰۸ و پژو۳۰۱ بود.
حضور مدلهای ۲۰۸ و ۳۰۱ در این لیست، امیدها را برای پایان دادن به تولید خودروهای قدیمی همچون ۴۰۵ و ۲۰۶ در ایران زنده نمود اما تعلیق مجدد همکاری پژو با ایران خودرو به دلیل خروج ایالات متحده از برجام، تمامی رشتهها را پنبه کرد. هرچند مبلغ نسبتا بالایی که ایران خودرو پیش از خروج پژو از ایران برای مدلهای ۲۰۰۸ و ۳۰۱ (وارداتی) از مشتری ایرانی طلب مینمود، خود به مثابه خط بطلانی بر جایگزینی امثال ۲۰۶ و ۴۰۵ با مدل های ۲۰۸ و ۳۰۱ بود.
از میان سه مدل خودروی پژو که برای حضور در ایران در نظر گرفته شده بودند، تعدادی ۲۰۰۸ به صورت مونتاژ داخل وارد بازار شد، ۳۰۱ نیز به صورت وارداتی و به تعداد محدود وارد جاده های کشور شد اما پژو ۲۰۸ هرگز وارد سبد محصولات ایران خودرو نشد.
به هرحال هر چند فعلا تولید مدلهای جدید پژو در ایران به حالت تعلیق در آمده و سرنوشت ایشان در هاله ای از ابهام قرار گرفته اما احتمالا پس از رفع موانع موجود و تولید داخلی تعدادی از قطعات خودرو ۳۰۱، ما شاهد حضور گسترده مدل نام برده شده در کشورمان با یک نام متفاوت خواهیم بود.
به هر حال فعلا تعداد نه چندان زیادی پژو۳۰۱ مدل ۲۰۱۶ به صورت وارداتی در سطح جادههای کشورمان در حال تردد هستند و ما در این مقاله قصد داریم بررسی جنبه های باطنی و ظاهری این خودرو (البته نمونه فیس لیفت) بپردازیم. بنابراین در ادامه با دیجیتال همراه باشید.
پژو۳۰۱ یک مدل سدان کامپکت اقتصادی محسوب میشود که در سال ۲۰۱۲ و در نمایشگاه خودروی پاریس برای نخستین مرتبه به محضر عموم معرفی شد.
پژو 301 وارداتی که در بازار ایران حضور دارد
این خودرو به جهت حضور در بازارهای در حال توسعه و نوظهور نظیر خاورمیانه، شمال آفریقا، چین و آمریکای جنوبی طراحی شده و فعلا در بازار های توسعه یافته حضور نخواهد داشت.
نمونه فیس لیفت شده پژو 301 که قرار بود توسط ایران خودرو مونتاژ شود
این خودرو در سال ۲۰۱۷ مورد فیسلیفت واقع شد و قرار بر این بود که مدل جدید و فیس لیفت شده آن به بازار ایران عرضه شود. با نگاهی به ظاهر پژو ۳۰۱ شاهد یک خودروی نسبتا زیبا با طراحی ساده هستیم که در قیاس با رقبای داخلی از وقار و متانت بیشتری برخوردار است.
در مدل فیس لیفت، چراغهای جلو و جلوپنجره مورد بازنگری قرار گرفته و نوار ال ای دی روشنایی در روز (دیلایت) به جوانب سپر اضافه شدهاند.
در نمای روبرو، جلو پنجره جدید نسبت به قبل کوچکتر و عریضتر شده و لوگوی شیر ایستاده پژو از روی درب کاپوت به میانه جلوپنجره وارد شده که ظاهر زیباتری را ایجاد نموده است. اضلاع پیرامون این جلوپنجره نیز به رنگ کروم درآمدهاند.
چراغهای جدید به نوعی طراحی شدهاند که گویی چراغهای مدل قبلی وارونه شده و از حالت زاویه دارتری نیز برخوردار هستند. یک دریچه هوای بزرگ و کشیده در حالی در قسمت تحتانی سپر تعبیه شده که دو نوار LED دیلایت را در امتداد دو کنج بالایی خود جای داده است.
سبک طراحی این بخش به همراه جایگاههای مهشکن دو طرف آن، حالت اسپرت و مهیجتری را برای چهره پژو ۳۰۱ جدید نسبت به مدل قبلی به ارمغان آورده است.
بر روی درب کاپوت پژو ۳۰۱ فیس لیفت از خطوط حجمی در کنارهها و وسط این بخش استفاده شده تا سادگی نمای چهره این خودروی اقتصادی کمتر شده و جنبه تهاجمی آن به کمک سایر آرایههای جدید در نسخه فیس لیفت، نسبت به قبل افزایش یابد.
نمای جانبی پژو ۳۰۱ در قیاس با زوایای اصلی دیگر (روبرو و عقب) از سادگی بیشتری برخوردار است. فریم پنجرهها تقریبا به صورت چندضلعی (غیر منحنی) طراحی شده که نشان از اقتصادی بودن خودرو دارد.
همچنین برخی خطوط مختلف بر روی این نما از بدنه مشاهده میشود؛ یک خط شانهای حجمی از انتهای چراغ عقب تا روی گلگیر جلو امتداد یافته است. یک چین خوردگی کم عمق نیز در ناحیه تحتانی دربها و رکاب خودرو قابل مشاهده است که تقعر مناسبی را در این ناحیه پدید آورده است؛ روی گلگیرها نیز خطوطی به چشم میخورد.
سایز رینگ ها و چرخها متناسب با ابعاد بدنه بوده و در اینجا اثری از پلاستیکهای مشکی رنگ تزئینی، زه دور گلگیر و غیره مشاهده نمیشود. آنتن سنتی در انتهای عقب سقف نیز میتواند با یک نمونه کوسهای تعویض گردد تا جلوهی مدرنتری را برای پژو ۳۰۱ به ارمغان بیاورد.
در نمای عقب ما شاهد بالاتر کشیده شدن لبه درب صندوق عقب این خودرو هستیم که جلوه جذابی را پدید آورده است. چراغهای عقب به صورت یک تکه طراحی شدهاند و نسبت به قبل کشیدهتر و همراه با گرافیک داخلی جذاب تر عرضه شدهاند.سپر عقب طراحی سادهای داشته و نسبت به قبل حجیمتر به نظر میرسد.
به طور کلی طراحی ظاهری پژو ۳۰۱ به عنوان یک سدان کامپکت اقتصادی اگرچه از فاکتور هیجانانگیز و فوقالعاده مهیجی برخوردار نیست اما در داخل ایران، با توجه به حضور انواع و اقسام سدانهای قدیمی و از مد افتاده، توانسته نظر بسیاری از مشتریان ایرانی را به سوی خود جلب نماید.
سبک طراحی فضای داخلی پژو ۳۰۱ به نوعی مدرن و در عین حال ساده به نظر میرسد. سطح بالایی داشبورد عمدتا از یک سطح نسبتا صاف تشکیل شده که در قسمت پنل کیلومتر شمار دچار تحدب شده است.
طراحی داشبورد به گونهای است که اشکال هندسی با زوایای تیز و غیرمنحنی به وفور در آن مشاهده میشود؛ همین سبک طراحی موجب افزایش جنبه اسپرت در داخل کابین پژو ۳۰۱ شده و به نوعی با نمای بیرونی خودرو متناسب به نظر میرسد.
در بخش فوقانی کنسول میانی داشبورد، دریچههای تهویه با طراحی ساده و به صورت کشیده قابل مشاهده هستند. یک صفحه نمایشگر لمسی هفت اینچی بسیاری از وظایف را برعهده داشته و شمار دکمههای پیرامون آن بسیار اندک هستند. نسخه بدون نمایشگر نیز موجود است که پنل پخش صوت و یک نمایشگر تک رنگ، جایگاه نمایشگر لمسی را به اشغال خود درآوردهاند.
کلیدهای مرتبط با تنظیمات سیستم تهویه نیز در ناحیه پایینی صفحه نمایشگر تعبیه شدهاند. غربیلک فرمان فرم مناسب و نسبتا جذابی دارد اما پنل کیلومتر شمار به سنتیترین شکل ممکن طراحی شده و به هیچ وجه مهیج به نظر نمیرسد.
در اینجا خبری از پنل دیجیتال نبوده و تنها از یک صفحه نمایشگر تک رنگ در بین دو نشانگر مکانیکی دورسنج و سرعت شمار به جهت نمایش اطلاعاتی همچون میزان سوخت، دمای پیشرانه و سایر اطلاعات ضروری استفاده شده است.
همچنین دکمههای شیشه بالابر جلو نیز در بخش روبهروی اهرم تعویض دنده جانمایی شدهاند. جنس متریال کابین از نوع پلاستیک سخت است که اگرچه کیفیت فوق العادهای ندارد اما به نسبت خودروهای داخلی و مدلهای ارزان قیمت چینی، از کیفیت بهتری سود میبرد.
حضور قطعات پلاستیکی به رنگ پیانو بلک نیز بر جذابیت ظاهری کابین افزوده است. در جوار اهرم ترمزدستی دو پورت AUX و برق ۱۲ ولت تعبیه شده و دو عدد جالیوانی نیز در بخش پشتی اهرم ترمز دستی (فضای بین دو صندلی جلو) قرار داده شده است.
متاسفانه در اینجا خبری از استراحتگاه آرنج نبوده و احتمالا بایستی از انواع غیر استاندارد موجود در بازار برای این منظور استفاده نمایید. فرم صندلیها بسیار ساده بوده و در مسافرت های طولانی خسته کننده خواهند بود. صندلیهای عقب نیز حالتی نیمکتی داشته و معمولی به نظر میرسند.
سرنشینان پژو ۳۰۱ فضای مناسبی در اختیار دارند؛ به ویژه در ردیف عقب، فضای پا حتی برای افراد بلندقد نیز به میزان کافی وجود داشته و فضای سر در حد کافی و مناسب ارزیابی میشود.
یکی از نقاط قوت پژو ۳۰۱ صندوق عقب بسیار جادار آن است . گنجایش صندوق عقب پژو ۳۰۱ معادل ۶۴۰ لیتر است که در قیاس با فضای ۵۱۰ لیتری تندر۹۰ بسیار جادارتر به نظر میرسد. همچنین با تا کردن صندلیهای عقب به نسبت ۶۰/۴۰، این حجم تا ۱۳۳۰ لیتر افزایش خواهد یافت.
به طور کلی فضای داخلی پژو ۳۰۱ در قیاس با رقبای داخلی از زیبایی نسبی برخوردار بوده و مدرنتر به نظر میرسد. کابین این خودرو گنجایش مناسبی داشته و میتواند نیازهای یک خانواده متوسط (از نظر تعداد نفرات و بنیه مالی) را پاسخگو باشد.
تجهیزات و امکانات ارائه شده در مدل 2016 (وارداتی) پژو 301 به شرح زیر است:
ترمز | سیستم ترمز ضد قفل (ABS)، سیستم کنترل الکترونیکی پایداری خودرو (ESP)، سیستم ترمز اضطراری (EBS) |
کیسه هوای ایمنی | کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، کیسه هوای جانبی سر و قفسه سینه |
فرمان | هیدرولیک، غربیلک فرمان چرمی، قابلیت تنظیم ارتفاع |
سیستم تهویه | تهویه مطبوع برقی |
سیستم صوتی | رادیو با نمایشگر LCD، تیونر، پخش CD، چهار بلندگو، USB، فیش ورودی، بلوتوث، دکمههای کنترل روی فرمان |
چراغها | چراغهای هالوژن با سامانه روشنایی در روز و امکان تنظیم برقی از داخل، چراغهای مهشکن جلو و عقب، چراغهای سقفی عقب، چراغ داخل صندوق |
آیینهها | آینههای جانبی برقی مجهز به گرمکن، آینههای بغل و دستگیرهها همرنگ بدنه (به جز بخش پایینی آینهها) |
شیشهها | شیشههای برقی جلو و عقب، شیشه عقب با گرمکن |
تزئینات | تزئینات کرومی بر قاب پنجرهها و جلو پنجره، دسته دنده چرمی، کنسول وسط |
تجهیزات ایمنی | سیستم هشدار هوشمند، کمربندهای ایمنی عقب ۳ نقطهای، ۲ سوییچ ریموتدار با دکمه سوم برای باز کردن صندوق، ایزوفیکس (محل نصب صندلی کودک)، سنسورهای پارک عقب صوتی با نمایشگر |
رینگ و لاستیک | ۱۸۵/۶۵R15 رینگ آلومینیومی ۱۵ اینج، رینگ یدکی فولادی ۱۵ اینچ |
صندلی | صندلیهای راننده و سرنشین جلو با امکان تنظیم ارتفاع، روکش صندلی نیمه چرمی، صندلی عقب تاشو |
سایر تجهیزات | کروز کنترل و محدود کننده سرعت، صفحه کیلومتر با طراحی ارگونومیک، زیر سیگاری و فندک، دکمه فشاری برقی برای درب صندوق بر روی داشبورد |
شرکت پژو دو گونه پیشرانه بنزینی برای مدل ۳۰۱ در نظر گرفته که یکی از آنها نمونه سه سیلندر و با حجم ۱.۲ لیتر بوده که به احتمال زیاد وارد بازار ایران نخواهد شد. این پیشرانه دارای حداکثر توان خروجی معادل ۸۲ اسب بخار است . نهایت گشتاور تولیدی توسط این پیشرانه از دور موتور rpm ۲۷۵۰ حاصل شده و برابر ۱۱۸ نیوتن متر خواهد بود. این پیشرانه تنها با گیربکس ۵ سرعته دستی عرضه شده است.
اما پیشرانه دیگری که در پژو ۳۰۱ به انجام وظیفه مشغول است، از نوع ۴ سیلندر خطی تنفس طبیعی بوده و دارای حجمی معادل ۱.۶ لیتر است. با نگاهی به آنچه در زیر درب کاپوت مدل ۱.۶ لیتری پژو ۳۰۱ خوابیده است، متوجه میشوید که این پیشرانه حداقل از لحاظ ظاهری هیچ تفاوت خاصی با پیشرانه معروف tu5 موجود بر روی انواع پژو ۲۰۶ رانا و غیره، ندارد که این موضوع خود میتواند به عنوان یک نکته مثبت برای صاحبان پژو ۳۰۱ تلقی گردد.
البته شاید هم شما خواهان برخورداری از پیشرانههای جدید باشید که در این صورت حضور موتور قدیمی tu5 در این خودرو چندان باب دل شما نخواهد بود. حداکثر توان خروجی و گشتاور این پیشرانه به ترتیب در دور موتور 6050 و 4000rpm برابر 114 اسب بخار و 150 نیوتن متر اعلام شده است.
یک گیربکس شش سرعته اتوماتیک و یا نمونه ۵ سرعته دستی وظیفه انتقال نیروی حاصل از پیشرانه را به سمت چرخ های جلو بر عهده دارند. سیستم تعلیق جلوی این خودرو از نوع شبه مکفرسون و در عقب از انواع نیمه مستقل با فنرهای پیچشی انتخاب شده است. ترمز جلو به صورت دستی و ترمز عقب از نوع کاسهای است. شتاب صفر تا صد این خودرو در مدل سه سیلندر برابر 12.9 ثانیه و در مدل چهار سیلندر معادل 10.8 ثانیه عنوان شده است.
نوع موتور | EC5F |
حجم موتور (cc) | ۱۶۰۰ |
حداکثر توان موتور (hp) | ۱۱۴@۶۰۵۰ |
حداکثر گشتاور (Nm) | ۱۵۰@۴۰۰۰ |
تعداد سوپاپ | ۱۶ |
نوع سوخت سازگار | بنزین بدون سرب |
استاندارد حد آلایندگی | Euro6 |
حداکثر سرعت (km/h) | ۱۸۰ |
شتاب صفر تا ۱۰۰ (ثانیه) | 10.8 |
سیستم انتقال قدرت | AT6 شش سرعته |
مصرف سوخت (در ۱۰۰ کیلومتر ) در شهر (لیتر) | ۹ |
مصرف سوخت (در ۱۰۰ کیلومتر ) خارج شهر (لیتر) | ۵.۲ |
مصرف سوخت (در ۱۰۰ کیلومتر ) ترکیبی (لیتر) | ۶.۶ |
طول خودرو (mm) | ۴۴۴۲ |
عرض خودرو (mm) | ۱۷۴۸ |
ارتفاع خودرو (mm) | ۱۴۷۷ |
وزن خالص خودرو بدون سرنشین با مخزن پر و بدون تجهیزات اضافی (kg) | ۱۱۹۰ |
گنجایش مخزن سوخت (لیتر) | ۵۰ |
نسخه فیس لیفت شده
نمونه وارداتی پژو 301
از جمله رقبای پژو 301 در بازار ایران میتوان به چری آریزو5، ام جی 360، byd f3، سراتو 1600، برلیانس H330 اتوماتیک، آریو اتوماتیک و دناپلاس اشاره نمود.
هم اکنون و در زمان نگارش این نوشته (اردیبهشت 99) پژو 301 مدل 2016 بین 320 تا 380 میلیون تومان در بازار ارزشگذاری شده است. فروش این خودرو فعلا متوقف شده و هیچ گونه شرایط فروشی از سوی ایران خودرو برای آن اعلام نشده است.
پاسخ ها