ایمپلنت (implant) یا در حقیقت کاشت دندان، یکی از روشهای زیباسازی دهان و دندان است که در کنار زیبایی، آسیبهای جزئی را به همراه دارد؛ هزینه ایمپلنت در واقع متغیر بوده و بسته به نوع کار پزشک تعیین میگردد.
برترینها: حتما برای خودتان یا اطرافیانتان پیش آمده که دندانتان خالی شود و باعث ایجاد مشکل در جویدن غذا یا حتی صحبت کردن شما شود. پس لازم است جای دندان از دست رفته را با چیزی پر کنید. در این مواقع دندانپزشک به شما ایمپلنت دندان را پیشنهاد میدهد.
ایمپلنت دندان در واقع بهنوعی جایگزین دندان اصلی به حساب میآید. هرچند که شاید ایمپلنت دندان مقاومت دندان اصلی انسان را نداشته باشد، ولی ظاهری دقیقا مشابه دندان دارد و میتواند بهخوبی جای دندان از بین رفته را پر کند.
ایمپلنت دندان یا dental implant ، یک متد درمانی است برای کسانی که دندان خود را کشیدهاند و نیاز دارند به جای آن دندانی جدید بکارند. در این متد یک پیچ کوچک معمولا از جنس تیتانیوم را داخل استخوان فکها قرار میدهند و به نوعی آن پیچ نقش دندان شما را ایفا خواهد کرد. معمولاً برای جوش خوردن ویکپارچگی استخوان فک پایین چیزی حدود سه ماه و برای فک بالا تقریباً ۵ ماه زمان لازم خواهد بود. همانطور که گفتیم جنس پین یا پایه ایمپلنت از تیتانیوم است. از آنجا که تیتانیوم موجود در ایمپلنت ها با استخوان آرواره کاملا سازگاری دارد، ایمپلنت ها باعث لغزش، سر و صدا یا آسیب استخوانی نمی شوند.
ایمپلنتهای دندانی میتوانند یک تکه یا دو تکه باشند. دو قسمت اصلی ایمپلنت دندان، فیکسچر (Fixture) و اباتمنت (Abutment) می باشند. قسمتی که در داخل استخوان آرواره قرار میگیرد یعنی پیچ ایمپلنت که اصطلاحاً Fixture نامیده میشود و قسمتی تاجی که بالای لثه قرار میگیرد Abutment نامیده می شود. روی Abutment پروتز یا روکش ایمپلنت قرار میگیرد.
به صورت کلی میتوان گفت کاشت یا ایمپلنت دندان بهترین راهکار برای کسانی است که دندان خود را از دست دادهاند. زیرا ایمپلنت دندان کاملا مشابه ریشه و دندان اصلی است و برخلاف دندانهای متحرک و مصنوعی، این دندانها مشکلی در جویدن غذا یا صحبت کردن ایجاد نمیکنند. زیرا کاملا محکم روی فک ثابت شدهاند.
نوعی ایمپلنت هم وجود دارد به نام مینی ایمپلنت که در ارتودنسی استفاده میشود به نام دستگاه های انکوریج موقت، پیچ های کوچکی هستند که امروزه به طور گسترده در درمان های ارتودنسی مورد استفاده قرار می گیرند. این ابزار از این جهت محبوب شده است که لنگر خوبی برای ارتودنسی فراهم می کند، بدین شکل که در استخوان ثابت شده و سپس به دندان یا چند دندان متصل شده تا آنها را در طول درمان به سمت و سوی خاصی بکشد.
جراحی ایمپلنت دندان معمولاً یک جراحی سرپایی است که به صورت مرحله ای و با زمان بهبودی بین مراحل انجام می شود. روند قرار دادن ایمپلنت دندان شامل مراحل زیر است:
ایمپلنت دندان هرچند قیمتی نسبتا بالا دارد و مثل دندان اصلی انسان مقاوم نیست، ولی در عین حال مزایایی نیز دارد. برخی از این مزایا عبارتند از:
به طور کلی ۹۷ درصد ایمپلنتها نتایج خوب و رضایت اکثریت را دربر داشتهاند و پیشنهاد میشود در صورت از دست دادن دندان حتما از این شیوه برای جایگزینی آن استفاده کنید.
ایمپلنت دندان همانطور که گفته شد برای جایگزینی دندان های از دست می باشد که می تواند به دو صورت انجام گیرد. که به صورت ایمپلنت یک مرحلهای و ایمپلنت دو مرحلهای شناخته می شود. هر کدام از این موارد با نظر متخصص برای هر فرد انتخاب و اجرا می شود. اما برای توضیح می توان بیان داشت که ایمپلنت تک مرحله ای همانطور که از نام آن پیداست در یک مرحله جراحی و بخیه برای درمان انجام می شود و نیازی به جلسات بیشتر نیست. اما در روش دیگر برای جراحی و بخیه نیاز به دو جلسه برای تکمیل روند درمان ایمپلنت است.
این دسته از انواع ایمپلنت رایجترین و معروفترین نوع بهحساب میآیند. روشی که در آن از یک پیچ تیتانیومی به جای دندان استفاده میکنند و آن را داخل استخوان قرار میدهند. اندوستیال (Endosteal) رایج ترین روش کاشت ایمپلنت است که اغلب برای درمان های دو مرحله ای مورد استفاده قرار می گیرد.
در روش All-on-4 که برای جایگزینی دندان های از دست رفته در فک بالا و پایین کاربرد دارد از 4 ایمپلنت دندانی به تشخیص دندانپزشک برای کاشت در ناحیه مناسبی از استخوان فک استفاده می شود تا بتوان پرتز ثابت را روی آن فیکس کرد. این روش بیشتر در مواردی کاربرد دارد که تعداد دندان های از دست رفته بیش از سه الی چهار واحد باشد.
اگر استخوان فک پایین شدیدا تحلیل رفته باشد از شیوه سابپریوستیال ایمپلنت استفاده میکنند. این نوع ایمپلنت (Subperiosteal Implants) مستقیما درون استخوان فک قرار نگرفته، بلکه به کمک یک قاب فلزی روی استخوان فک و زیر بافت لثه قرار می گیرد.
ایمپلنت زایگوماتیک (Zygomatic ) در صورت تحلیل شدید استخوان فک بالا از این شیوه استفاده میشود که درست مثل شیوه ساب پریوستیال سازهای استخوان شکل داخل فک جایگزین میکنند و سپس روی آن را با پروتز دندان میپوشانند.
لازم به ذکر است امروزه با افزایش تکنیکهای پیوند استخوان (osseointegration) از دو روش دوم چندان استفاده نمیشود.
ایمپلنت فوری در مواقعی مورد استفاده قرار می گیرد که شرایط استخوانی فک بیمار مساعد باشد. به این ترتیب بلافاصله می توان تاج مصنوعی دندان را به پایه ایمپلنت متصل کرد. در نظر داشته باشید با ایمپلنت فوری تا 20% احتمال شکست افزایش می یابد.
همانطور که گفتیم ایمپلنت دندان به نوعی جراحی بهحساب میآید و بدیهیست که عوارضی پس از جراحی داشته باشد مانند:
طول درمان ایمپلنت میتواند به عوامل مختلفی از جمله استخوانهای فک فرد بستگی داشته باشد. در مرحله اول باید دندان فرد کشیده شود و سپس استخوان دندان جوش بخورد. پیش از جوش خوردن دندان، عملیات ایمپلنت نمیتواند انجام شود. جوش خوردن استخوان میتواند به دندان بالا یا پایین بودن فک نیز بستگی داشته باشد. معمولا دندانهای فک پایین در دو ماه جوش میخورند و دندانهای فک پایین در سه ماه.
پس از جوش خوردن استخوان دندان، باید ایمپلنت در فک قرار گیرد. پیوند این ایمپلنت با استخوان خود میتواند نسبت به استخوان فک فرد متفاوت باشد. پس از پیوند استخوان، قالبگیری انجام میشود و ایمپلنت دندان تکمیل خواهد شد.
به نظر میرسد بهترین زمان برای کاشت یا ایمپلنت دندان بعد از کشیدن دندان باشد، اما اینطور نیست. زمان کاشت دندان برای فک پایین و بالا متفاوت است. ایمپلنت دندان برای فک پایین بهتر است ۲ تا ۳ ماه پس از کشیدن و برای فک بالا ۴ تا ۵ ماه بعد از کشیدن است.
بهتر است ایمپلنت دندان بعد از ۱۸ سالگی انجام شود. زیرا تا ۱۸ سالگی فک صورت شکل نهایی خود را نمییابد و میتواند تغییر کند. در اینصورت ممکن است به خاطر رشد فک و صورت ایمپلنت دندانی کوتاهتر به نظر برسد. البته در سنین کمتر از ۱۸ سال نیز میتوان ایمپلنت دندان انجام داد، ولی باید بعد از ۱۸ سالگی پروتز روی دندان متناسب با اندازه و شکل سایر دندانها تغییر کند.
انجام مراقبتهایی پیش از ایمپلنت دندان، میتواند سبب گردد که شاهد نتایج بهتری از آن باشیم. برخی از اصلیترین مراقبتهای پیش از ایمپلنت به شرح زیر هستند:
برند های فراوانی وجود دارد که نمی توان به طور قطع گفت کدام بهترین است، به این دلیل که هر کدام ویژگی های خود را دارند. پس بهتر است انتخاب نوع آن را به عهده دندانپزشک متخصص بگذارید. انواع برند ایمپلنت دندان شامل موارد زیر میشوند.
برند های ایمپلنت کره ای قابل قبول و مناسب عبارتند از:
انواع ایمپلنت سوییسی شامل موارد زیر می باشند:
برترین برند های آمریکایی عبارتند از:
موارد زیر برند های خوب سوئدی می باشند:
برند های خوب ایمپلنت فرانسوی عبارتند از:
انواع ایمپلنت آلمانی عبارتند از:
ایمپلنت های چینی عبارتند از:
ایمپلنت های ساخت کشور خودمان عبارتند از:
هیچ روش درمانی نیست که عاری از هرگونه عیب باشد. ایمپلنت یا کاشت دندان نیز معایبی دارد. هرچند که این معایب در برابر مزایای زیاد این روش چندان به چشم نمیآیند، ولی برشمردن آنها نیز لازم است. برخی از این معایب عبارتند از:
بریج در لغت به معنای پل میباشد و اصل در این روش سالم بودن دندانهای کنری دندان از دست رفته میباشد. زیرا در این روش یک روکش سه تایی برای دندانها طراحی میشود و سپس دندانهایی که تراشیده شده اند از بریج پشتیبانی کرده و پایه دندان از دست رفته محسوب خواهند شد.
بریج دندان هیچگونه رابطه مکانیکی با لثه و استخوان ندارد و به همینخاطر میتواند با گذر زمان باعث تحلیل استخوانهای فک شود. این امر میتواند عمر بریج را کاهش داده و منجر به پوسیدگی سایر دندانها شود. اما در ایمپلنت استخوان تحلیل نمیرود. زیرا در این روش پایه ایمپلنت جایگزین ریشه دندان شده و همین منجر به افزایش طول عمر آن میشود. این روش از عمر و پایداری بیشتری برخوردار بوده و همینطور جویدن غذا را سادهتر میکند.
به طور کلی روشهای مختلفی برای اصلاح طرح لبخند وجود دارد. لمینت دندان، کامپوزیت دندان ، بلیچینگ دندان ، ارتودنسی دندان از جمله روشهای متداول برای اصطلاح طرح لبخند میباشند. یکی دیگر از روشهای رایج و بسیار پرطرفدار برای اصلاح طرح لبخند، ایمپلنت دندان میباشد. این روش معمولا برای افرادی مورد استفاده قرار میگیرد که دندانهای طرح لبخند آنها، یعنی هشت دندان جلویی، پوسیده شده، افتاده و یا نیاز به کشیدن دارد.
ایمپلنت دندان میتواند سبب گردد که فرد صاحب دندانهایی زیبا و لبخندی منظم و جذاب شود. علاوه بر اینها ایمپلنت دندان میتواند به خوبی نقش دندانهای اصلی فرد را بازی کند و تا پایان عمر برای بیمار کاربرد داشته باشد. همچنین کسانی که قصد گذاشتن دندان مصنوعی دارند، میتوانند از دندان مصنوعی با پایه ایمپلنت کمک بگیرند.
هزینه و قیمت ایمپلنت دندان بستگی به شرایط دندانی فرد دارد این قیمت بعد از ویزیت توسط متخصص ایمپلنت مشخص خواهد شد. عوامل بسیاری وجود دارد که قیمت ایمپلنت دندان را تعیین می کند. از جمله عواملی که می توان به آن اشاره کرد :
برای تعیین هزینه مشخص و دقیق ایمپلنت بهتر است متخصص ایمپلنت ابتدا وضعیت فک و دندان شما را بررسی میکند و پس از انجام معاینات هزینه ایمپلنت را با شما در میان میگذارد. هزینه ایمپلنت دندان از حدود ۶ تا ۱۹ میلیون تومان بر اساس عوامل موثر ذکر شده متغیر است.
قرار دادن ایمپلنت اغلب از بیرون کشیدن دندان راحت تر است و معمولاً با استفاده از بی حسی موضعی ساده انجام می شود. شما هیچ وقت احساس درد نخواهید کرد، اما دقیقاً مثل بعد از عمل کشیدن دندان، ممکن است بعد از عمل جراحی دندانتان در طول هفته احساس ناراحتی کنید.
ایمپلنت یکی از روش های دائمی برای جایگزین کردن دندان از دست رفته و اصلاح طرح لبخند است. ایمپلنت عملکردی شبیه دندان دارد به گونه ای که پایه ایمپلنت جایگزین ریشه دندان در استخوان فک می شود بنابراین ایمپلنت نه تنها سرطان زا نیست بلکه به رشد استخوان فک نیز کمک می کند و از تحلیل رفتن آن جلوگیری می کند.
سینوس، نوعی حفره خالی در فک بالا است که با کشیدن یا از دست دادن دندان، متورم شده و فضای کافی برای کاشت ایمپلنت را کاهش می دهد. در این موارد متخصص فک و صورت، انجام عمل لیفت سینوس را برای پر کردن این فضای خالی با پیوند استخوان پیشنهاد می کند تا شرایط لازم برای کاشت ایمپلنت در استخوان فراهم شود.
پیوند استخوان (osseointegration) معمولا زمانی توصیه می شود که جراحتی در ناحیه فک ایجاد شده و یا به دلیل عفونت عمیق لثه، ساختار فک از دست رفته است و یا پس از کشیدن دندان، به تدریج استخوان باز جذب شده و کوچک شده است. تحلیل رفتن بافت استخوان خواه به دلیل جراحت باشد یا عفونت و یا تحریک نشدن از طرف دندان، باعث می شود استخوان کوچک شود و استحکام قبل را نداشته باشد. در این صورت هنگامی که ایمپلنت را در استخوان فک می گذارید و فشار شدید فک به آن وارد می شود، استخوان نمیتواند ایمپلنت را سفت و ثابت نگه دارد و خطر شکست درمان وجود دارد. اگر ایمپلنت کوچکترین حرکتی بکند، درمان موفق نخواهد بود و به مرور ایمپلنت از استخوان اطراف جدا می شود و لق می شود. در این صورت باید آن را بکشید و با پیوند استخوان دندان، ساختار محکمتری برای کاشت ایمپلنت فراهم کنید و سپس از یک ایمپلنت جدید استفاده کنید.
جراحی کاشت ایمپلنت فرآیند پیچیده ای است که در آن پریودنتیست ها، پروستودنتیست ها، ایمپلنتولوژیست و جراح فک و دهان درگیر هستند و برای اینکه کاشت ایمپلنت موفقی داشته باشید باید دقت کنید که تمام این متخصصین در حرفه خود آموزش های لازم را دیده باشند و تجربه کافی کسب کرده باشد.
پاسخ ها