سال 2024 محصولات، اپلیکیشنها و ویژگیهای مختلفی به گورستان فناوری پیوستند. این مطلب، نگاهی به 11 مورد از آنها میاندازیم.
شرکتهای فناوری هرساله محصولات و اپلیکیشنهای جدیدی عرضه میکنند؛ تولد هر محصول جدیدی با مرگ محصولات و اپلیکیشنهای دیگری همراه است. سال 2024 محصولات، اپلیکیشنها و ویژگیهای مختلفی به گورستان فناوری پیوستند که در این مطلب نگاهی به 11 مورد از آنها میاندازیم.
سال 2024، بسیاری از اپلیکیشنها، ویژگیها و محصولاتی که ممکن است سالها با آنها سروکار داشتید، منسوخ و حذف شدند. مواردی که در ادامه میخوانید، جنبههای مختلف فناوری را پوشش میدهد و از حذف تب «لایک» در ایکس (توییتر سابق) تا WordPad و هولولنز مایکروسافت را در بر میگیرد.
تخمین زده میشود 38 درصد صفحات وب از سال 2013 دیگر وجود ندارند، پدیدهای که به عنوان «پیوند مرده» یا Link rot شناخته میشود. سالها بود که گوگل عکسهایی از صفحات وب هنگام خزیدن میگرفت و ذخیره میکرد تا درصورت ازکارافتادن سایت، تصویر آرشیوشده را به کاربران ارائه دهد. همچنین کارشناسان میتوانستند با این ابزار ببیند یک صفحه وب طی زمان چه تغییراتی کرده است. فوریه، گوگل بیسروصدا این قابلیت را حذف کرد. البته اخیراً گوگل با Internet Archive همکاری کرد تا محتوای Wayback Machine را مستقیم در نتایج جستجو ارائه دهد.
توانایی اجرای اپلیکیشنهای اندرویدی یکی از ویژگیهای تبلیغشده برای ویندوز 11 بود اما نقطه ضعف بزرگی داشت؛ از اپاستور آمازون استفاده میکرد، نه گوگل پلی. این قابلیت ژوئیه 2023 فعال شد اما مایکروسافت اوایل 2024 گفت پشتیبانی از «سابسیستم ویندوز برای اندروید» (WSA) 5 مارس 2025 به پایان میرسد. البته راههای دیگری برای اجرای اپلیکیشنهای اندرویدی در ویندوز وجود دارد.
گوگل تابستان امسال برنامه Google Pay را در Google Wallet ادغام کرد. طبق گفته گوگل، از اپلیکیشن Wallet پنجبرابر بیشتر از Pay استفاده میشود؛ بنابراین این شرکت تمرکز خود را روی Wallet گذاشته است. با حذف این برنامه، کاربران Google Pay توانایی ارسال و دریافت پول را از دست دادند و مجبور شدند به یکی از چندین گزینه جایگزین شخص ثالث مانند PayPal و Venmo مهاجرت کنند.
«هاوفی وانگ»، مدیر بخش مهندسی ایکس، درباره حذف تب لایکها در خرداد امسال گفت ایکس نمایش لایکها را خصوصی میکند. به گفته او، نمایش عمومی لایکها باعث رفتار نادرست میشود. «ایلان ماسک»، مالک شبکه اجتماعی ایکس، نیز گفت این اقدام باعث میشود مردم «پستها را بدون اینکه به آنها حمله شود، لایک کنند.»
البته تعداد لایکها هنوز در ایکس قابلمشاهده است اما فقط نویسنده توییت میتواند ببیند چه کسی پست او را لایک کرده است. درکل چنین اقدامی در دنیای شبکههای اجتماعی بیسابقه نیست؛ برای مثال، سال 2019 اینستاگرام تب «Following» را حذف کرد که در آن لایکها و کامنتهای دنبالکنندگان شما عمومی نمایش داده میشد.
سرویس Apple Pay Later سرویس «اکنون بخرید، بعداً پرداخت کنید» (BNPL) بود که به کاربران اجازه میداد خرید خود را انجام دهند و مبلغ آن را بدون هیچ هزینه اضافهای بعداً پرداخت کنند. مارس 2023، این سرویس برای برخی کاربران فعال شد و امسال نیز کامل در ایالات متحده در دسترس قرار گرفت اما اپل چند ماه قبل اعلام کرد دیگر این سرویس را ارائه نمیکند. درعوض، کسانی که iOS 18 و iPadOS 18 و بالاتر دارند، میتوانند به گزینه BNPL دیگری هنگام پرداخت دسترسی داشته باشند اما اعتبارها را شرکتهای شخص ثالث ارائه میکند.
ژوئیه 2024، گوگل به سرویس کوتاهکننده URL خود پایان داد. قدمت این قابلیت به سال 2009 برمیگردد و در پاسخ به ظهور توییتر و محدودیت 140 کاراکتری آن ایجاد شد. از آن زمان، وبسایتها و شبکههای اجتماعی تغییرات بسیاری کردهاند. اکنون همه لینکهای goo.gl یک اخطار نشان میدهند و پس از 25 آگوست 2025 (3 شهریور 1404) دیگر کار نمیکنند.
اواخر سال گذشته میلادی، متا چتباتهای سلبریتیها را در واتساپ، مسنجر و اینستاگرام راهاندازی کرد. این چتها تصاویر افراد مشهوری مانند «اسنوپ داگ»، خواننده رپ مشهور، را نشان میداد ولی شما در واقع با آنها صحبت نمیکردید. چیزی که دریافت کردید، ویدیویی کوتاه از واکنش سلبریتیها با حالات مختلف چهره مختلف به پیامهای شما بود. ژوئیه امسال متا این چتباتها را کنار گذاشت.
قبل از آنکه ویژن پرو اپل معرفی شود، هولولنز مایکروسافت توجه طرفداران هدستهای واقعیت مجازی و ترکیبی را جلب کرده بود. قدمت هدست واقعیت ترکیبی غول ردموند به سال 2016 بازمیگردد. مایکروسافت آن را بهعنوان یک دستگاه سازمانی به بازار عرضه کرد و حتی برای آموزش سربازان در میدان جنگ مجازی با ارتش ایالات متحده قراردادی منعقد کرد اما این هدست چندان موفق نبود و اکتبر مشخص شد تولید هولولنز متوقف شده است. البته این هدستها تا پایان سال 2027 آپدیت نرمافزاری و امنیتی دریافت خواهند کرد.
مایکروسافت حدوداً 28 سال پیش برنامه Wordpad را جانشین Microsoft Write معرفی کرد. وردپد اولین بار در ویندوز 95 عرضه شد و از آن زمان بخشی از ویندوز محسوب میشد. سال 2020 نیز به کاربران این امکان داده شد تا این برنامه را حذف کنند. امسال در آپدیت ویندوز 11 24H2 این برنامه بهکلی از ویندوز کنار گذاشته شد. مایکروسافت اکنون توصیه میکند کاربران از برنامه Microsoft Word برای فایلهایی با فرمت .doc و .rtf و از برنامه Notepad برای فرمت .txt استفاده کنند.
گوگل پارسال اعلام کرد برنامه Google Podcasts را تعطیل میکند و کاربران میتوانند از سرویس YouTube Music استفاده کنند. سیاست گوگل این بوده است که کاربران را بهسمت یوتوب موزیک هدایت کند؛ به همین دلیل نیز برنامه پادکست خود را متوقف کرد. گوگل ابتدا قابلیتهای پادکست یوتوب موزیک را در آمریکا سپس در سراسر جهان راهاندازی کرد.
خرداد امسال، شرکت مالک برند Jabra اعلام کرد دیگر ایربادهای الیت جدیدی معرفی نخواهد کرد و از این بازار کنارهگیری میکند. تقریباً قبل از این خبر، این شرکت 2 ایرباد جدید الیت 10 نسل 2 و الیت 8 اکتیو نسل 2 را معرفی کرده بود. این 2 محصول آخرین ایربادهای این برند محبوب هستند.
پاسخ ها