افرادی که در تخلیه مثانه خود مشکل دارند از سوند استفاده می کنند. سوند یک لوله نازک است که به مثانه (معمولاً از طریق مجرای ادرار) منتقل می شود و اجازه می دهد ادرار آزادانه تخلیه شود. دو نوع اصلی سوند وجود دارد:
1. سوند متحرک که به آنها سوند نلاتون و "in/out" نیز گفته می شود که به طور موقت در مثانه قرار داده می شود تا مثانه تخلیه شود و سپس خارج می شود.
2. سوند ساکن که به سوند فولی شناخته می شود. این نوع سوند طوری طراحی شده است که به طور مداوم برای مدت زمان طولانی تری در مثانه باقی بماند.
سوندهای نلاتون برای تکنیکی به نام "کاتتریزاسیون متناوب" استفاده می شود. سوند نلاتون لوله های ساده ای با نوک صاف و گرد در انتهای دارند که به مثانه منتقل می شوند. در طرفین سوند نزدیک به نوک گرد سوراخ های کوچکی (چشمک) وجود دارد که اجازه می دهد ادرار وارد سوند شود. سوندهای متحرک معمولاً انتهای بیرونی قیفی شکل گسترده تری دارند که می تواند به یک کیسه جمع آوری متصل شود و همچنین گرفتن و هدایت کاتتر را در هنگام قرار دادن و تخلیه ادرار آسان تر می کند.
کاتتریزاسیون متناوب توسط بسیاری از افراد برای مدیریت احتباس ادرار استفاده می شود. این وضعیتی است که در آن مثانه به طور جزئی یا کامل تخلیه نمی شود.
این روشی است که در آن سوند برای تخلیه ادرار به مثانه منتقل می شود و پس از تخلیه خارج می شود. این کار معمولاً توسط خود شخص (خود سونداژ متناوب تمیز) یا توسط یک کمک کننده انجام می شود.
بسیاری از افراد با موفقیت از کاتتریزاسیون متناوب هم در کوتاه مدت (مثلاً در زمان انتظار برای عمل) و هم در طولانی مدت (مثلاً به دنبال آسیب نخاعی) استفاده می کنند. استفاده از کاتتریزاسیون متناوب از نیاز به کاتتر ساکن جلوگیری می کند.
اگرچه برای همه مناسب نیست، بسیاری از مردم کاتتریزاسیون متناوب را ترجیح می دهند زیرا به آنها کنترل بیشتری می دهد و به نظر "طبیعی"تر از داشتن سوند ساکن است. هر زمان که نیاز به تخلیه مثانه داشته باشند، برای کاتتریزاسیون به توالت مراجعه می کنند.
کاتتریزاسیون متناوب فقط باید پس از ارزیابی کامل و آموزش در مورد روش توسط یک متخصص مراقبت های بهداشتی انجام شود. برای برخی از افراد دارای ناتوانی های عصبی یا جسمی، یادگیری انجام کاتتریزاسیون متناوب ممکن است طولانی تر شود و نیاز به یک دوره یادگیری طولانی داشته باشد.
دفعات کاتتریزاسیون در روز معمولاً تصمیمی است که به طور مشترک با یک متخصص گرفته می شود. این از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به ملاحظات بالینی مانند میزان احتباس تجربه شده و همچنین ملاحظات سبک زندگی بستگی دارد.
اگرچه کاتترهای متناوب می توانند توسط افرادی با طیف وسیعی از مشکلات فیزیکی (از جمله اختلال در بینایی، لرزش و کاهش حس) استفاده شوند، اما موفقیت در موارد زیر بیشتر است:
نگرش مثبت نسبت به این روش: شروع کاتتریزاسیون متناوب می تواند بسیار دلهره آور باشد، اما تحقیقات نشان داده است که اطلاعات خوب همراه با آموزش کامل و ارتباط خوب با متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند به شما کمک کند تا با کاتتریزاسیون متناوب به طور موفقیت آمیزی سازگار شوید، هم زمانی که در آن تازه کار هستید و در بلند مدت.
کنترل دستی نسبتاً خوب: باز کردن بسته بندی، روغن کاری و قرار دادن کاتتر می تواند برای برخی افراد دشوار باشد، اگرچه برخی از محصولات وجود دارند که می توانند کمک کنند.
سوند فولی به گونهای طراحی شدهاند که برای مدتی به طور مداوم در مثانه باقی بمانند. انتهای داخلی (نوک) کاتتر به سادگی در مثانه قرار می گیرد، جایی که توسط یک بالون کوچک که پس از قرار دادن کاتتر با آب استریل پر می شود، در جای خود نگه داشته می شود. به هیچ وجه به مثانه نمی چسبد، مثلاً با بخیه.
سوراخهای کوچک (چشمکها) در نوک کاتتر اجازه میدهند ادرار آزادانه از مثانه از طریق لوله تخلیه شود. انتهای بیرونی قیف سوند معمولاً به یک کیسه جمع آوری متصل می شود که در آن ادرار قبل از تخلیه ذخیره می شود. از طرف دیگر، کاتتر ممکن است به یک دریچه کاتتر متصل شود که در صورت لزوم باز می شود تا اجازه تخلیه متناوب مثانه را بدهد.
سخن پایانی: در این مقاله سعی شد دو نوع سوند یعنی سوند متحرک که سوند نلاتون نامیده می شود و سوند ثابت که سوند فولی نامیده می شود توضیح داده شود برای استفاده از هر کدام از این نوع سوندها با توجه به نوع بیماری و نحوه درمان باید از پزشک معالج خود مشاوره بگیرید و مطابق تجویز ایشان مصرف نمایید.
پاسخ ها