خلط خونی واژهای پزشکی است که برای توصیف سرفه همراه با خون از ریه و لولههای برونش استفاده میشود. این خلط ممکن است حاوی لکههای کوچک خون یا کاملا پر از خون باشد. میدانید خلط خونی نشانه چیست و چرا ایجاد میشود؟ راه تشخیص و درمان آن چیست؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
زمانی که خون از ریه و لولههای برونشی بالا بیاید به آن خلط یا سرفه خونی (hemoptysis) میگویند. بنابراین وجود خون در بزاق بهعلت خونریزی دهان، مسیر هوایی یا استفراغ خونی از لوله گوارش خلط خونی نیست. این عارضه معمولا زندگی را تهدید نمیکند، اما اگر سرفه خونی دارید، برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کنید. همچنین در بعضی شرایط باید با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید، از جمله:
ممکن است این عارضه با بیماریهای دیگر اشتباه گرفته شود. به همین دلیل بهتر است با انواع آنها آشنا شویم:
خلط خونی با توجه میزان خونی که طی ۲۴ ساعت بالا میآید، به انواع مختلفی تقسیم میشود از جمله:
یکی از شایعترین علتهای این عارضه عفونتی مثل برونشیت یا ذاتالریه است. در این شرایط باید سرفه و تب داشته باشید. علت شایع دیگر برونشکتازی است، نوعی بیماری که بهسبب آن مسیر هوایی بزرگ در ریه آسیب میبیند. در این مورد، احتمالا عفونت مکرر قفسه سینه و سرفه زیاد دارید.
عوامل دیگری هم در ایجاد خلط خونی نقش دارند، از جمله:
گاهی اوقات پزشک نمیتواند علت سرفه خونی را تشخیص دهد.
بسته به علت خلط خونی ممکن است علائم مختلفی بروز کنند، از جمله:
اگر خون زیادی بالا میآورید یا علائمی مثل درد قفسه سینه یا تنگی نفس دارید، با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید. اگر مقدار کمی خون در سرفه شما وجود دارد، سریع به پزشک مراجعه کنید.
خلط خونی با توجه به میزان خونریزی مهار میشود. اگر زندگی فرد در خطر باشد، قبل از تشخیص، درمان فوری لازم است. برای تشخیص علت سرفه خونی پزشک چند سؤال میپرسد، از جمله:
احتمالا پزشک درباره داروها، بیماری قبلی یا سیگاریبودن شما سؤال بپرسد. سپس پزشک علائم بیماریهای مربوط به سرفه خونی را بررسی میکند. همچنین دمای بدن شما را برای بررسی عفونت میگیرد و بینی شما را بررسی میکند تا مطمئن شود خونریزی از بینی نیست. با توجه به شرایط، احتمالا به عکسبرداری پرتوی ایکس از قفسه سینه یا سی.تی اسکن نیاز دارید تا هر مشکلی تشخیص داده شود. همچنین ممکن است به برونکوسکوپی نیاز داشته باشید. برونکوسکوپی روشی است که با آن درون مجاری هوایی و ریه دیده میشود. اگر پزشک به وجود لخته خون در ریه شک کرده باشد، شاید اسکن تهویه-پرفیوژن ریه تجویز کند تا جریان هوا و جریان خون در ریه بررسی شود.
ممکن است آزمایشهای دیگری هم انجام شوند، از جمله:
نوع درمان با توجه به عامل ایجادکننده بیماری متفاوت است. مثلا اگر عامل خلط خونی عفونت باکتریایی باشد، احتمالا با آنتیبیوتیک درمان میشود.
برونشیت معمولا خودبهخود و بدون درمان برطرف میشود. اگر برونشیت دارید و کمتر از یک هفته مقدار بسیار کمی از خون در خلط شما وجود دارد، مشکل جدی نیست و میتوانید صبر کنید تا بیماری برطرف شود.
اگر خلط خونی شدید باشد، ممکن است قبل از پیداکردن علت، از جراحی برای توقف خونریزی استفاده شود. بنابراین احتمالا فرد در بیمارستان بستری میشود و جراح ریه یا جراح قلبوعروق او را ملاقات میکند. درمان اولیه ممکن است شامل موارد مختلفی باشد، از جمله:
زمانی که پزشک علت خونریزی را پیدا کند، ممکن است با چند روش آن را متوقف کند از جمله:
در موارد نادر، به جراحی نیاز است مانند:
زمانی که خطر رفع شود، ممکن است پزشک برای درمان سرفه خونی اقدامات مختلفی انجام دهد از جمله:
اگر بهعلت مصرف دارو غلظت خون دارید، احتمالا به تزریق خون یا مصرف داروهای رقیقکننده خون نیاز خواهید داشت.
شما چقدر با خلط خونی آشنایی دارید؟ آیا تابهحال به این عارضه مبتلا شدهاید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها