DamondExchange

DamondExchange

damond.ir

معاملات فیوچرز ارز دیجیتال: به روایت صرافی داموند

راه‌های زیادی برای سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال وجود دارد؛ اما معاملات فیوچرز (Futures) یا آتی یکی از محبوب‌ترین و راحت‌ترین روش‌های موجود است. در این مقاله از داموندمگ قصد داریم معاملات فیوچرز را به‌طور کامل بررسی کنیم. علاوه بر این، بازار فیوچرز را با معاملات اسپات، مارجین، بازار کامودیتی و بازار آپشن مقایسه خواهیم کرد تا شما بهتر بتوانید پیچیدگی‌های این معاملات را درک کنید. در آخر هم نحوه سرمایه‌گذاری در معاملات فیوچرز صرافی کوکوین (Kucoin) را توضیح می‌دهیم تا تمام مسیر را با هم طی کرده باشیم.

معاملات فیوچرز یا آتی چیست؟

معاملات فیوچرز ارز دیجیتال ابزار معاملاتی بازار مشتقه هستند؛ این معاملات نوعی قرارداد تجاری‌اند که بین دو معامله‌گر تنظیم می‌شوند. در این نوع معاملات دو طرف توافق می‌کنند یک دارایی پایه را با قیمت ثابت و در تاریخ مشخص بخرند یا بفروشند. توجه کنید که دارایی پایه برای مثال در معاملات آتی بیت کوین، همان بیت کوین است.

سرمایه‌گذاران ارزهای دیجیتال با استفاده از معاملات فیوچرز می‌توانند از سرمایه خود در برابر نوسانات بازار محافظت کنند. علاوه بر این، آنها مطمئن می‌شوند که می‌توانند یک ارز دیجیتال خاص را در آینده با یک قیمت معین بخرند یا بفروشند. البته اگر روند قیمت، عکس پیش‌بینی آنها حرکت کند، ممکن است مجبور شوند برای خرید ارز موردنظر خود بیشتر از قیمت بازار بپردازند یا آن را با ضرر بفروشند.

در معاملات فیوچرز سرمایه‌گذاران مجبور نیستند یک کیف پول راه‌اندازی کنند، در صرافی‌های پیچیده جست‌وجو کنند و به‌طور مستقیم ارز دیجیتال موردنظرشان را بخرند یا بفروشند. قراردادهای فیوچرز به سرمایه‌گذاران این امکان را می‌دهد که به‌طور غیرمستقیم روی ارزهای دیجیتالی مثل بیت کوین سرمایه‌گذاری کنند و از نوسانات قیمتی آن سود ببرند.

معاملات فیوچرز بیت کوین برای اولین بار در اواخر سال ۲۰۱۷ وارد بورس اختیار معامله شیکاگو (CBOE) شد و خیلی زود به بورس کالای شیکاگو (CME) راه پیدا کرد. هرچند که CBOE در سال ۲۰۱۹ معاملات فیوچرز بیت کوین را منحل کرد، این روش سرمایع‌گذاری توانست خیلی سریع خود را در پلتفرم‌های معاملاتی دیگر جای دهد.

قرارداد فیوچرز چیست؟

قرارداد فیوچرز چیست؟

قراردادهای فیوچرز بخشی از ابزارهای معاملاتی مشتقه هستند. از دیگر انواع ابزارهای مشتقه می‌توان به قراردادهای مابه‌التفاوت، اختیار معامله و سواپ‌ اشاره کرد. در ابتدا، از قراردادهای فیوچرز برای معامله کالاها، از جمله نفت و فلزات استفاده می‌شد. آنها خیلی زود پیشرفت کردند و وارد تمام بازارهای مالی، از جمله ارزهای دیجیتال شدند.

به‌‌طور خلاصه، یک قرارداد آتی چیزی نیست جز توافق بین دو طرف برای خرید یا فروش یک دارایی، در یک تاریخ مشخص و با یک قیمت از قبل تعیین‌شده. این قراردادها مربوط به یک دارایی پایه هستند و این دارایی پایه می‌تواند یک کالا، سهام یا ارز دیجیتال باشد. برخی تصور می‌کنند قراردادهای فیوچرز اساساً نوعی شرط‌بندی روی قیمت آینده یک دارایی هستند.

به‌عنوان مثال، اگر فکر می‌کنید قیمت بیت کوین تا پایان ماه ۱۰ درصد افزایش می‌یابد، می‌توانید یک قرارداد فیوچرز خرید بیت کوین با تاریخ انقضای یک ماهه ایجاد کنید؛ در این قرارداد ذکر می‌کنید که بیت کوین را در پایان ماه با ۵ درصد بیشتر از قیمت کنونی خواهید خرید، در نتیجه اگر پیشبینیتان درست باشد و بیت کوین ده درصد رشد کند، ۵ درصد از معامله فیوچرز سود شما خواهد بود. اگر این کار را انجام ندهید، مجبورید با هزاران دلار یک بیت کوین بخرید و تا پایان ماه صبر کنید. شایان ذکر است که به محض فرا رسیدن تاریخ انقضای قرارداد دو طرف معامله تسویه حساب می‌کنند و قرارداد تمام می‌شود.

اجزای اصلی قراردادهای فیوچرز ارزهای دیجیتال

قبل از اینکه بیشتر درباره معاملات فیوچرز و انواع قراردادهای فیوچرز صحبت کنیم، اول باید با سه جزء اصلی این قراردادها آشنا شویم.

تاریخ انقضا (Expiration date)

منظور از تاریخ انقضا همان تاریخی است که قرارداد فیوچرز باید تسویه شود. به‌عبارت دیگر، در این تاریخ یک طرف خرید خود را انجام می‌دهد و طرف دیگر نیز باید بر اساس قیمت از قبل توافق‌شده ارز دیجیتال موردنظر را به او بفروشد. با این حال، در برخی از پلتفرم‌ها، معامله‌گران در صورت تمایل می‌توانند قبل از تاریخ انقضا، قراردادهای خود را به سایر سرمایه‌گذاران بفروشند.

مقدار هر قرارداد (Units per contract)

در قرارادادهای فیوچرز مقدار دارایی پایه‌ای که قرار است در آینده معامله شود، باید از قبل تعیین گردد. این مقدار می‌تواند از پلتفرمی به پلتفرم دیگر متفاوت باشد. به‌عنوان مثال، قرارداد آتی بیت کوین در بورس کالای شیکاگو می‌تواند ۵ بیت کوین و قرارداد آتی بیت کوین در پلتفرم دریبیت (Deribit) می‌تواند ۱۰ دلار بیت کوین باشد.

اهرم (Leverage)

برای اینکه معامله‌گران بتوانند با استفاده از معاملات آتی خود سود بیشتری کسب کنند، صرافی‌ها به آنها اجازه می‌دهند که سرمایه بیشتری را قرض بگیرند. به این امر در بازارهای مالی اهرم گفته می‌شود. نرخ‌های اهرم بین پلتفرم‌های مختلف می‌تواند بسیار متفاوت باشد. برای مثال صرافی کراکن (Kraken) به کاربران خود اجازه می‌دهد تا معاملاتشان را تا ۵۰ برابر افزایش دهند. این در حالی است که صرافی اف‌تی‌ایکس (FTX) نرخ اهرم خود را از ۱۰۰ برابر به ۲۰ برابر کاهش داده است.

سرمایه‌گذاران بازار ارزهای دیجیتال می‌توانند قراردادهای فیوچرز خود را طبق یکی از دو روش زیر تسویه کنند:

  • تحویل فیزیکی: به این معنی که پس از تسویه حساب، طرف خریدار ارز دیجیتال خریداری‌‌شده را دریافت می‌کند. شایان ذکر است که این نوع تسویه بسیار نادر است.
  • تسویه نقدی: به این معنی که پس از تسویه، ارزش ارز دیجیتال پایه با استفاده از یک ارز دیگر (معمولاً به دلار آمریکا) بین خریدار و فروشنده مبادله می‌شود.

نکات مربوط به قیمت‌گذاری ارزهای دیجیتال در قراردادهای فیوچرز

اگرچه در قراردادهای آتی ارزهای دیجیتال قیمت دارایی پایه بر اساس بازارهای اسپات محاسبه می‌شود، گاهی نیز ممکن است ارزش آنها هنگام تاریخ انقضا متفاوت باشد. این امر معمولاً به‌خاطر نوسانات ناگهانی و شدید ارزهای دیجیتال به وجود می‌آید. برای مثال خرید بیت ‌کوین توسط شرکت تسلا یا ممنوع‌شدن ارزهای دیجیتال در یک کشور بزرگ (همان اتفاقی در سال ۱۴۰۰ در چین افتاد) می‌تواند به‌شدت در بازار تأثیرگذار باشد. علاوه بر این، عرضه و تقاضای ارزهای دیجیتال هم در قراردادهای فیوچرز تأثیرگذارند.

در برخی موارد هم «شکاف‌های زمانی» روی قیمت ارزهای دیجیتال تاثیر می‌گذارند. این اصطلاح به مواقعی اشاره دارد که در آن هیچ معامله‌ای انجام نمی‌شود و در نتیجه هیچ داده‌ای برای آنها وجود ندارد. چنین شکاف‌هایی فقط در بازارهای سنتی مثل گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو به وجود می‌آید که ساعت معاملاتی خاصی دارند.

به‌عبارت دیگر، اگر قیمت یک ارز دیجیتال بعد از بسته‌شدن بازار سنتی به‌طور قابل توجهی کاهش یا افزایش یابد، با آغاز معاملات در روز بعد، کندل‌های بزرگی در نمودار آن ظاهر می‌شود.

انواع قراردادهای فیوچرز ارزهای دیجیتال

انواع مختلفی از قراردادهای فیوچرز وجود دارد که معامله‌گران ارزهای دیجیتال می‌توانند از آنها استفاده کنند. شایان ذکر است که هیچ پلتفرمی تمام این قراردادها ارائه نمی‌دهد. در نتیجه، باید مطمئن شوید پلتفرم مناسب و مدنظرتان را به درستی انتخاب می‌کنید.

قراردادهای فیوچرز استاندارد

قراردادهای استاندارد ارزهای دیجیتال تمام خصوصیات یک قرارداد آتی استاندارد در بازارهای سنتی را دارد. گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو و بورس اختیار معامله شیکاگو اولین صرافی‌های معاملات آتی بودند که این نوع قراردادها را برای بیت کوین در دسامبر ۲۰۱۷ (آذر ۹۶) راه‌اندازی کردند. همین اتفاق یکی از دلایل زیادی بود که باعث شد در آن زمان قیمت بیت کوین به‌شدت افزایش یابد.

در حال حاضر گروه بورس بازرگانی و کالای شیکاگو چندین قرارداد آتی بیت کوین را تاریخ‌های انقضای متفاوت ارائه می‌کند. گفتنی است که تمام این قراردادها به دلار آمریکا تسویه می‌شوند. از طرف دیگر، بورس اختیار معامله شیکاگو پس از مدتی تصمیم گرفت قراردادهای آتی بیت کوین را کنار بگذارد، اما قطعاً با توجه به افزایش علاقه معامله‌گران به ارزهای دیجیتال این تصمیم تغییر خواهد کرد.

برخی از صرافی‌های ارز دیجیتال نیز قراردادهای فیوچرز استاندارد را ارائه می‌کنند. برای مثال می‌توان به بای‌بیت و بایننس اشاره کرد. اکثر این معاملات آتی سه‌ماهه هستند و معمولاً به دلار آمریکا انجام می‌شوند. گفتنی است که معاملات فیوچرز مذکور مخصوصاً برای نوسان‌گرفتن کاربردی هستند.

معاملات آتی با تحویل فیزیکی ارز دیجیتال معامله‌شده

نوع دیگری از معاملات فیوچرز ارزهای دیجیتال که تاریخ انقضا هم دارند، قراردادهای آتی با تحویل فیزیکی هستند. این قراردادها برای اولین بار توسط پلتفرم بککت (Bakkt) معرفی شدند و سپس نهادهایی مثل اینترکانتیننتال اکسچنج (Intercontinental Exchange) و بورس اوراق بهادار نیویورک (NYSE) از این پلتفرم حمایت کردند. تنها تفاوت این نوع قراردادها با قراردادهای آتی استاندارد در این است که ارز دیجیتال معامله‌شده هنگام تسویه طرفین به خریداد تحویل داده می‌شود. پلتفرم بککت تنها این نوع معاملات فیوچرز را برای بیت کوین ارائه می‌کند و هدف آن این است که به گردش بیت کوین کمک کند.

قراردادهای دائمی (Perpetual Contracts)

قراردادهای دائمی (Perpetual Contracts)

قراردادهای دائمی یکی از محبوب‌ترین قراردادهای فیوچرز موجود در بازار ارزهای دیجیتال هستند. ویژگی متفاوت قراردادهای دائمی در این است که تاریخ انقضا ندارد. این نوع قراردادها برای اولین بار در صرافی بیت مکس (BitMEX) ارائه شدند، اما خیلی سریع توانستند خود را به صرافی‌های بزرگی مثل بای‌بیت و بایننس برسانند.

در قراردادهای دائمی یک نرخ تامین مالی (فاندینگ ریت) وجود دارد که باعث می‌شود قیمت استفاده‌شده در آنها تا حد ممکن به قیمت‌های آنی و لحظه‌ای ارزهای دیجیتال نزدیک گردد. این نرخ نشان‌دهنده پرداخت‌های اضافی است که معامله‌گران برای حفظ موقعیت معاملاتی خود باید پرداخت کنند.

نرخ تامین مالی (فاندینگ ریت) مثبت نشان می‌دهد که قیمت قرارداد دائمی بالاتر از قیمت اصلی دارایی است. در نتیجه معامله‌گرانی که موقعیت خرید را ایجاد کرده‌اند، باید این پرداخت اضافی را به کسانی بدهند که موقعیت فروش را ایجاد کرده‌اند. برعکس، اگر نرخ تامین مالی منفی باشد، فروشندگان باید این هزینه را به خریداران بپردازند.

 

ادامه مطلب در لینک زیر در صرافی ارز دیجیتال داموند:

https://damond.ir/mag/what-is-future-trading-in-crypto/

DamondExchange
DamondExchange damond.ir

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋