ابر رایانهی مایکروسافت که نتیجهی همکاری این شرکت با OpenAI است ۱۰ هزار پردازندهی گرافیکی دارد و به قدرت پردازشی سرسامآوری دست پیدا میکند.
مایکروسافت از مدتها پیش اعلام کرده بود با وجود مشکلات پیشآمده بهدلیل دنیاگیری ویروس کرونا قصد ندارد کنفرانس بیلد امسال را بهطور کامل لغو کند. ردموندیها اعلام کردند بیلد ۲۰۲۰ (Microsoft Build 2020) بهفرم آنلاین درمیآید تا توسعهدهندگان بتوانند در خانه از تماشای کنفرانس لذت ببرند. مایکروسافت سرانجام شب گذشته برگزاری بیلد ۲۰۲۰ را آغاز کرد. در مراسم مایکروسافت شاهد اعلام اخبار مهمی بودیم که یکی از آنها به رونمایی نوعی ابر رایانهی جدید مربوط میشود.
مایکروسافت در ساعات نخست اولین روز از برگزاری مراسم بیلد ۲۰۲۰ اعلام کرد که در همکاری نزدیک با استارتاپ OpenAI موفقبه تولید ابر رایانهای برای فعالیت در حوزهی هوش مصنوعی شده است. ناگفته نماند یکی از اهداف مهم OpenAI این است که بتواند نوعی هوش مصنوعی عمومی خلق کند که به کار همهی انسانها بیاید و زندگی روزمرهی آنها را بهبود بخشد. بر این اساس مایکروسافت از سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری در استارتاپ موردبحث خبر میدهد تا OpenAI در همکاری با متخصصان مایکروسافت یک ابر رایانهی جدید بر پایهی زیرساختهای پلتفرم آژور (Azure) بهمرحلهی تولید برساند. ساخت این ابر رایانه عصر جدیدی برای زیرساختهای عظیم پلتفرم آژور مایکروسافت بهحساب میآید.
از ابر رایانهها بهعنوان قدرتمندترین دستگاههای رایانشی در دنیا یاد میشود که بهطور معمول برای اهداف تحقیقاتی مورداستفاده قرار میگیرند. از ابر رایانهها همچنین برای کارهایی نظیر شبیهسازی دقیق انفجارهای ناشی از تسلیحات هستهای، پیشبینی وضعیت آبوهوای زمین در آینده و حتی تلاش برای یافتن داروی ویروس کرونا استفاده میشود. مایکروسافت میگوید ابر رایانهی موردبحث قرار است یکی از پرسرعتترین ابر رایانههای دنیا باشد. براساس اطلاعات رسمی، ابر رایانهی مایکروسافت که از ۲۸۵ هزار هستهی پردازشی استفاده میکند پتانسیل این را دارد که به جمع پنج ابر رایانهی برتر از نگاه رنکینگ TOP500 برود. ردموندیها میگویند بهدنبال خلق سیستمی هستند که بتواند پلتفرمهایی ویژه بر پایهی هوش مصنوعی بسازد که در حوزههای مختلف به کار بیایند.
یکی از اصلیترین ویژگی هر ابر رایانه داشتن حجم عظیمی از حافظه است. همچنین یک ابر رایانهی توانمند باید بتواند در بین پردازندههایش اتصالاتی سریع برقرار کند. این قابلیتها باعث میشوند ابر رایانهها بتوانند بهشکلی بسیار دقیقتر از چندین رایانهی کوچکتر که در همکاری با یکدیگر کار میکنند روی پروژههای مختلف متمرکز شوند.
مایکروسافت فعلا ترجیح داده است اطلاعات زیادی بهخصوص درمورد مشخصات فنی دستگاه با رسانهها در میان نگذارد، البته برخی اطلاعات مربتطبه آن را میدانیم. برای مثال طبق اعلام ردموندیها ابر رایانهی این شرکت به ۱۰ هزار پردازندهی گرافیکی (GPU) مجهز شده است و میتواند بهازای هر سرور به سرعت اتصال به شبکهی ۴۰۰ گیگابیتبرثانیه دست پیدا کند. اعداد یادشده همگی ادعاهای مایکروسافت و اوپن AI هستند و فعلا باید منتظر بمانیم و ببینیم که آیا ردموندیها واقعا موفقبه تولید چنین هیولایی میشوند یا خیر.
ابر رایانهی موردبحث حاصل همکاری مایکروسافت با استارتاپ اوپن AI است
اگر یک ابر رایانه بخواهد به جمع پنج ابر رایانهی برتر در رنکینگ TOP500 برود باید بتواند به قدرت پردازشی بیش از ۲۳٬۰۰۰ ترافلاپسبرثانیه دست پیدا کند. در این بین بد نیست اشاره کنیم که لقب قدرتمندترین ابر رایانهی دنیا امروزه دراختیار دستگاه تولیدشده توسط شرکت IBM قرار دارد. ابر رایانهی IBM Summit به قدرت پردازشی بالای ۱۴۸٬۰۰۰ ترافلاپس دست پیدا میکند که عددی دیوانهوار است. بنابراین فاصلهی بسیار زیادی بین نخستین ابر رایانه و پنجمین ابر رایانهی دنیا وجود دارد. مایکروسافت ازطریق وبسایت رسمیاش بیانیهی مطبوعاتی چهار صفحهای درمورد نوآوریهای ابر رایانهی خود در حوزهی هوش مصنوعی منتشر کرده است؛ اما در کمال تعجب این بیانیه هیچ مشخصات فنی دیگری را از دستگاه بهخصوص اعداد و ارقام مربوط به قطعات آن شامل نمیشود.
فردی بهنمایندگی از مایکروسافت در گفتوگو با خبرنگار رسانهی تککرانچ اعلام میکند: «این ابر رایانه به پلتفرم آژور متصل است، اما منابع موردنیاز آن بهصورت اختصاصی از سوی اوپن AI تأمین میشود. اوپن AI برای این سیستم به مایکروسافت و دیگر تأمینکنندگان هزینه پرداخت کرده است. ما ترجیح میدهیم در رابطه با هزینهی نهایی ساخت ابر رایانه سخنی به میان نیاوریم». از زمان سرمایهگذاری یک میلیارد دلاری مایکروسافت در اوپن AI، این استارتاپ پلتفرم آژور را بهعنوان زیرساخت ابری خود برگزیده است. مایکروسافت میگوید ابر رایانهی جدید در همکاری با اوپن AI و بهصورت اختصاصی برای این استارتاپ ساخته میشود. اوپن AI پیشتر با دست گذاشتن روی پروژههای بزرگ بارها موردتوجه قرار گرفته است و بهنظر میرسد همچنان قصد دارد بهشکلی جدی به این سیاست خود ادامه دهد.
سم التمن، مدیرعامل اوپن AI، در گفتوگو با رسانهها اعلام کرده است: «هرچه بیشتر دربارهی نیازمندیهایمان و البته محدودیتهایی که قطعات سازندهی ابر رایانهها ایجاد میکنند اطلاعات کسب کردیم، از خود پرسیدیم که اگر بتوانیم سیستم رؤیاییمان را طراحی کنیم، چه ظاهری خواهد داشت؟ در همین مرحله بود که فهمیدیم مایکروسافت از پس تولید این سیستم برمیآید». مایکروسافت و اوپن AI ادعا میکنند که ابر رایانهی تولیدشده توسط آنها میتواند هوش مصنوعی را بیشازپیش به بلوغ برساند.
شما کاربران دیجیتال چه دیدگاهی درمورد ابر رایانهی مایکروسافت و اوپن AI دارید؟
پاسخ ها