آسیب های تک فرزندی
تک فرزندی انتخابی است که این روزها برای بسياري از زوجین بصورت یک اجبار تحمیل می شود.حال آن که تک فرزندی علاوه بر فواید، سختی های خاص خود را پدید می آورد. در این مقاله به بررسی تک فرزندی و تأثیرات آن می پردازیم.
از دلایل تک فرزندی بالا رفتن سن ازدواج و بچه دار شدن، شاغل بودن مادر، ترس از مسوولیت پذیری، وضعیت اقتصادی حاکم بر خانواده ها و کوچک شدن محیط منزل در سال های اخیر است.
با توجه به این شرایط تمایل برای فرزندآوری کاهش یافته است و زوجین به سوی تک فرزندآوری مایل میشوند ، بدین ترتیب برای جلوگیری از تک فرزندی باید این مشکلات حل شود.
اسیب های تک فرزندی
_ از اسیب های تک فرزندی میتوان به وابستگی بی اندازه فرزندان به والدین اشاره کرد؛ بچه ها همواره مرکز توجه والدین قرار دارند و توجه تقسيم شده را تجربه نمی کنند بنابراین امکان دارد افرادی متوقع، حساس و زودرنج شوند که هیچگاه نمی توانند خواسته های خویش را به تعویق بیندازند.
معایب تک فرزندی
_ افرادی که خواهر و برادر ندارند و تجربه برقراری رابطه با همسالان خویش را نداشته اند، درصورتی که در محیط خارج از منزل هم با گروههای همسالان خویش رابطه نداشته باشند، امکان دارد ضعف در ارتباطات اجتماعی داشته باشند.
_ گاهی اشخاص مایل هستند در مورد حل مسایل پیش آمده در زندگی شان با شخصی به جز پدر و مادر صحبت کند و در چنين شرایطی آنها در خصوص خواهر و برادر حس خلأ می کند.
_ بچه امکان دارد از دست والدین خسته شود.
_ نمی توانند از اشتباهات برادر یا خواهر بزرگتر یاد بگیرند:خواهر و برادر بزرگتر اشتباهات زيادي مرتکب میشوند که میتوانند از آن ها الگو بگیرند.
_ دوستی در نزدیکی خویش ندارند:مدام تک فرزندان دوست دارند کسی را داشته باشند که با آن ها بازي و صحبت کنند.
بررسی رابطه تک فرزندی با اختلالات رفتاری
_ تک فرزندها سریعتر از همسالان غیر تک فرزند وارد دنیای بزرگسالان می شوند؛ در نتیجه رفتارها و تجربه رفتارهای خاص گروه سنی خویش را تجربه نمی کنند و بیشتر مثل بزرگ ترها رفتار می کنند.
_ تک فرزندها، خواهر یا برادری ندارند تا با وی رقابت کنند.
_ در مرکز توجه بودن باعث می شود تا تک فرزند ها در آينده برای کسب کردن موقعیت های اجتماعی، شغلی، عشق و... سعی زيادي نکنند و در زندگی با ناکامی های زيادي روبرو شوند.
_ کودکان تک فرزند، تفاوت بین خواسته ها و آرزوهایشان و آنچه حق آنهاست قایل نیستند. چراکه امپراطور خانواده اند. همه چیز برای آن ها آماده است. مشکلات آن ها به وسیله پدر و مادر سریع رفع میشود. ولی در ارتباطات اجتماعی همه چیز به این آسانی نیست برطرف نشدن مشکل و عدم توانایی در حل مسوولیت های شخصی، آن ها را کم طاقت و سرخورده می کند.
گردآوری: بخش روانشناسی
پاسخ ها