یورتروسکوپی یک روش تشخیصی و درمانی برای مشکلات دستگاه ادراری
یورتروسکوپی، یک روش پزشکی است که برای تشخیص و درمان مشکلات دستگاه ادراری مانند سنگ کلیه یا پولیپ به کار میرود. در این مقاله از به بررسی مراحل، مزایا و عوارض احتمالی این روش میپردازیم.
اگر هنگام ادرار درد دارید یا احتمال وجود سنگ کلیه وجود دارد، ممکن است پزشک پیشنهاد یورتروسکوپی بدهد. یورتروسکوپی روشی برای شناسایی و در برخی موارد درمان مشکلات دستگاه ادراری است. در این روش، پزشک یک اسکوپ نازک و انعطافپذیر را وارد مثانه و حالب (لولهای که ادرار را از کلیهها به مثانه میبرد) میکند تا سنگ کلیه یا مشکلات دیگر را بررسی کند.
در یورتروسکوپی از یک اسکوپ نازک و انعطافپذیر استفاده میشود
یورتروسکوپی معمولاً برای بررسی سنگهای کلیهای که در حالب قرار دارند انجام میشود.
سنگهای کلیه ذرات کوچکی هستند که از مواد معدنی و نمک موجود در ادرار تشکیل میشوند. این سنگها میتوانند از کلیه به حالب حرکت کنند. اورولوژیست (پزشکی که در بیماریهای دستگاه ادراری تخصص دارد) ممکن است یورتروسکوپی را برای بررسی پولیپ، تومور یا بافت غیرطبیعی در دستگاه ادراری نیز پیشنهاد دهد.
همچنین ممکن است پزشک از این اسکوپ برای خارج کردن سنگ، پولیپ یا نمونهبرداری از بافت جهت آزمایشهای آزمایشگاهی استفاده کند. پزشک ممکن است برای تشخیص عفونتهای ادراری یا مشکلات مرتبط، آزمایشهای دیگری نیز انجام دهد، از جمله:
• آزمایش ادرار برای تشخیص عفونتهای احتمالی.
• سیتی اسکن برای تشخیص سنگهای کلیه و شناسایی اندازه و موقعیت آنها.
• MRI برای ارائه تصاویر دقیق از کلیهها، مثانه و سایر اندامهای داخلی.
اگر مشکلات ناشناخته دستگاه ادراری مانند انسداد ادرار دارید، یورتروسکوپی میتواند مشکل را شناسایی کند. اگر به دلیل درد هنگام ادرار یا کاهش تعداد دفعات ادرار به پزشک مراجعه کنید، ممکن است به این روش نیاز پیدا کنید. تصمیمگیری بستگی به علائم و نتایج آزمایشهای دیگر دارد. پزشکان گاهی از یورتروسکوپی بهعنوان بخشی از درمان سنگشکنی با امواج شوکی استفاده میکنند. این روش برای موارد زیر مفید است:
• زنان باردار
• افراد با اضافهوزن بالا
• افراد با مشکلات لخته شدن خون
یورتروسکوپی برای تشخیص تومورهای مثانه و حالب مؤثر است
یورتروسکوپی راه موثری برای انجام چندین کار است. برای مثال، این روش به اورولوژیست امکان میدهد:
• دید واضحی از دستگاه ادراری داشته باشد.
• سنگها را بردارد یا بشکند.
• بافتهای مشکوک را خارج کند.
این روش بهصورت سرپایی انجام میشود، به این معنی که پس از انجام آن میتوانید به خانه بروید.
• احتمال کمی از خونریزی یا آسیب به حالب
• احتمال کم عفونت
• ممکن است پس از آن هنگام ادرار کمی ناراحتی داشته باشید. اگر حالب متورم شود، ادرار کردن ممکن است مدتی دشوار باشد.
در طول یورتروسکوپی، از بیهوشی عمومی استفاده میشود. این به این معناست که شما در طول عمل بیدار نخواهید بود. مانند هر روشی که از داروهای بیهوشی استفاده میشود، احتمال اندکی برای مشکلات دیگر وجود دارد.
برای یورتروسکوپی نیاز به آمادهسازی زیادی ندارید. باید قبل از عمل ادرار کنید. پزشک یا پرستار به شما زمان آن را اعلام خواهند کرد.
همچنین دستورالعملهایی درباره زمان قطع غذا، نوشیدنی و برخی داروها به شما داده میشود. این موضوع بهویژه در صورتی که از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنید اهمیت دارد.
اطمینان حاصل کنید که فردی همراهتان باشد تا شما را به خانه ببرد.
درد و خونریزی جزئی پس از یورتروسکوپی معمول است
بعد از اثرگذاری بیهوشی و خوابیدن شما، اورولوژیست نوک یورتروسکوپ را وارد مجرای ادراری میکند. پس از ورود یورتروسکوپ به مثانه، محلولی استریل از طریق نوک اسکوپ تزریق میشود. این محلول مثانه را پر میکند تا دیوارههای آن واضحتر دیده شوند. سپس اسکوپ بهآرامی به سمت حالب هدایت میشود. اگر نگرانی درباره کلیه وجود داشته باشد، اسکوپ میتواند تا آنجا حرکت کند. مشاهده دستگاه ادراری ممکن است تا 30 دقیقه طول بکشد. اگر برای برداشتن یا شکستن سنگ یا نمونهبرداری از بافت اقدامی انجام شود، ممکن است زمان بیشتری ببرد.
در صورت استفاده از لیزر برای شکستن سنگهای کوچک کلیه، این فرآیند ممکن است حدود 90 دقیقه طول بکشد. نوع لیزر مورد استفاده، لیزر هولمیوم نامیده میشود. روش مشابهی از یک سبد کوچک در انتهای اسکوپ برای گرفتن و برداشتن سنگ استفاده میکند.
پس از خارج شدن یورتروسکوپ و تخلیه مایع داخل مثانه، شما مدتی برای رفع اثر بیهوشی استراحت میکنید. این روند ممکن است 1 تا 4 ساعت طول بکشد.
در برخی موارد، استنت (یک لوله کوچک برای پشتیبانی) در محل قرار میگیرد، اما اغلب نیازی به آن نیست. شما احتمالاً باید در طی دو ساعت بعد، هر ساعت حدود 16 اونس آب بنوشید. ممکن است هنگام ادرار کمی درد داشته باشید و تا 24 ساعت بعد کمی خون در ادرارتان مشاهده کنید. پس از آن نباید درد یا ناراحتی زیادی داشته باشید.
ممکن است پزشک مسکن و آنتیبیوتیک برای پیشگیری از عفونت تجویز کند. همچنین میتوانید برای کاهش ناراحتی، حمام گرم بگیرید یا یک پارچه گرم و مرطوب را روی دهانه مجرای ادرار قرار دهید. اگر درد شدید، لرز یا تب داشتید، به پزشک اطلاع دهید، زیرا ممکن است نشانه عفونت باشد. در صورتی که نمونهای برای بیوپسی برداشته شده باشد، ممکن است چند روز منتظر نتایج آزمایشگاهی بمانید.
یورتروسکوپی یک روش ایمن و کمخطر است
1. آیا یورتروسکوپی درد دارد؟
در طول یورتروسکوپی، از بیهوشی عمومی استفاده میشود، بنابراین بیمار در حین عمل هیچ دردی احساس نمیکند. اما بعد از عمل ممکن است کمی ناراحتی هنگام ادرار داشته باشید.
2. آیا یورتروسکوپی نیاز به بستری شدن دارد؟
یورتروسکوپی یک روش سرپایی است، به این معنی که شما پس از عمل میتوانید به خانه برگردید و نیاز به بستری شدن ندارید.
3. چه کسانی به یورتروسکوپی نیاز دارند؟
افرادی که به سنگ کلیه، پولیپ یا تومور در دستگاه ادراری دچار هستند و همچنین کسانی که مشکلاتی مانند انسداد ادرار دارند، ممکن است به یورتروسکوپی نیاز داشته باشند.
4. آیا پس از یورتروسکوپی باید دارو مصرف کنم؟
بله، ممکن است پزشک برای پیشگیری از عفونت و کاهش درد داروهای آنتیبیوتیک و مسکن تجویز کند.
5. آیا یورتروسکوپی برای سنگهای بزرگ کلیه موثر است؟
یورتروسکوپی معمولاً برای سنگهای کوچکتر مناسب است. برای سنگهای بزرگتر، ممکن است روشهای دیگری مانند سنگشکنی با امواج شوکی پیشنهاد شود.
یورتروسکوپی یک روش پزشکی موثر است که برای تشخیص و درمان مشکلات دستگاه ادراری مانند سنگ کلیه، پولیپها و تومورها به کار میرود. این فرایند با استفاده از یک اسکوپ نازک و انعطافپذیر از طریق مجرای ادراری انجام میشود و معمولاً نیاز به بستری شدن ندارد. اگرچه این روش عوارضی مانند درد یا خونریزی جزئی ممکن است داشته باشد، اما به طور کلی یک روش کمخطر و کارآمد است. یورتروسکوپی به ویژه برای افرادی که به سنگهای کلیه یا مشکلات مشابه دچار هستند، بسیار مفید است و میتواند به بهبود کیفیت زندگی آنها کمک کند.
گردآوری:بخش سلامت
پاسخ ها