دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس چهارمین نسل از کنسولهای تولید کمپانی مایکروسافت هستند که در همین حدود یک سال ورود خود به بازار اخبار و حواشی مختلفی را تجربه کردهاند. دوستداران بازیهای ویدئویی سالهای سال است که در مورد تفاوتها و شباهتهای کنسولهای دو کمپانی سونی و مایکروسافت با یکدیگر در ستیز هستند ولی اینطور که به نظر میرسد حتی بین دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و سری اس نیز بحثهای جنجالی فراوانی رخ داده است. خیليها میان انتخاب خرید ایکس باکس سری ایکس یا خرید ایکس باکس سری اس گیر کردهاند.
تفاوتهای اساسی مانند اختلاف چشمگیر قیمت این دو کنسول یا مثلا دیسکخور نبودن کنسول ایکس باکس سری اس و... تصمیمگیری خرید را برایشان دشوار ساخته است. خریدار وقتی به قیمتها نگاه میاندازد ذهنش به دنبال دلیل این اختلاف میگردد، بنابراین در خریدش دچار تردید میشود.
ما در اینجا سعی داریم هر چه را که در مورد این دو کنسول نسل جدید به آن احتیاج دارید برایتان شرح بدهیم تا بتوانید بهترین تصمیم را بسته به شرایط و خواستههای خود اتخاذ کنید.
خرید ایکس باکس سری اس
ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس دو کنسول کاملا متفاوت !
هر نسل از کنسولهایی که به بازار میآیند تحولات فراوانی را با خود به همراه میآورند. کنسولهای ایکس باکس سری ایکس Xbox Series X و ایکس باکس سری اسXbox Series S کمپانی مایکروسافت نیز از این قاعده مستثنا نیستند. رویکرد مایکروسافت برای عرضه جدیدترین نسل کنسولهای خود کاملا با گذشتهاش تفاوت داشته است.
همواره منوال به اینگونه بود که کمپانی سونی و مایکروسافت هر یک ابتدا تنها یک عدد دستگاه از کنسولهای خود را روانه بازار میکردند و بازیدوستان همیشه برای اجرای جدیدترین نسخه بازیها مجبور بودند آخرین و گرانترین نسل کنسول را تهیه کنند؛ اما این بار از طرف کمپانی مایکروسافت دو کنسول با دو دنیای متفاوت از لحاظ قیمتی و سختافزاری به صورت همزمان به بازار آمده که در کمال تعجب، هر دویشان توانایی اجرای آخرین نسل بازیهای روز را دارند.
البته عرضه دو کنسول از یک کمپانی اتفاق چندان جدیدی نیست؛ برای مثال کمپانی سونی کنسول پلی استیشن ۳ را با دو مدل به بازار فرستاد که یک نسخهی آن حافظه ۶۰ گیگابایتی داشت و نسخهی دیگر آن دارای حافظه ۲۰ گیگابایتی بود (که از وایفای پشتیبانی نمیکرد و خروجیهای کمتری نسبت به نسخه ۶۰ گیگابایتی داشت). همچنین در همان دوران و در سال ۲۰۰۵ نیز کمپانی مایکروسافت یک نسخه Core از ایکس باکس۳۶۰ به بازار عرضه کرد که قیمت و قابلیتهای کمتری نسبت به نسخه اصلی داشت (برای مثال از دستههای بیسیم پشتیبانی نمیکرد و حافظه کمتری هم داشت). با این حال ولی هیچکدام از این عرضهها به صورت همزمان صورت نگرفته بود.
تفاوتهای بسیاری بین ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس وجود دارد که این تفاوتها را چه در حین بازی کردن و چه از لحاظ ظاهر و ابعاد و... میتوان لمس کرد. برای مثال کنسول سری ایکس توانایی اجرای بازیهای با کیفیت تصویر تمامفورکی و ۶۰ فریم در ثانیه Full 4K 60fps را دارد، در حالیکه بالاترین رزولوشن ایکس باکس سری اس 1440p با همان ۶۰ فریم بر ثانیه است. این تفاوت بزرگی تلقی میشود که قبلا مشابه آن را در بین کنسولهای ایکس باکس وان و ایکس باکس وان ایکس نیز مشاهده کرده بودیم؛ اما فرقش این است که این بار هر دوی کنسولها در یک روز عرضه شدهاند، نه به فاصله یک یا چند سال.
ایکس باکس سری اس
اگر بخواهیم به تفاوتهای دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و سری اس اشاره کنیم میبایست از دیسکخور بودن یا همان پشتیبانی درایو بلوری اولترا ایچدی فورکی UltraHD 4K Blu-ray سری ایکس شروع کنیم. عملکرد ایکس باکس سری اس ولی به صورت کاملا دیجیتالی All digital است که یعنی از دیسک بلو-ری خبری نیست و کاربر میبایست حجم بالای بازیها را دانلود کند. همچنین دیسکخور نبودن ایکس باکس سری اس به این معنا است که نمیتوان با آن فیلمها و دیسکهای با کیفیت بلوری را مشاهده کرد؛ اما برای آن بازیدوستانی که علاقه چندانی به جمعآوری و خرید دیسکهای متعدد ندارند بهترین انتخاب خواهد بود.
تفاوت مهم دیگر این دو کنسول با یکدیگر حافظه یک ترابایتی 1TB ایکس باکس سری ایکس در مقایسه با حافظه ۵۰۰ گیگابایت 500GBسری اس است؛ که به خاطر اجبار در دانلود بازیها، نتیجتا فضای هارد ایکس باکس سری اس زودتر از سری ایکس پر خواهد شد. ایکس باکس سری ایکس همچنین رم RAM بالاتری نسبت به سری اس دارد (۱۶ گیگابایت در برابر ۱۰ گیگابایت).
پردازنده گرافیک متمایز، دیگر تفاوت اساسی بین ایکس باکس سری ایکس و سری اس به شمار میرود. درست است که هر دوی این کنسولها از ساختار گرافیکی AMD RDNA2 بهره میبرند، اما گرافیک نسخه سری ایکس ۵۲ واحد محاسبهای compute units در خود دارد، ولی پردازنده گرافیکی سری اس تنها دارای ۲۰ واحد محاسباتی است. همچنین گرافیک سری ایکس در ۱.۸۲۵ گیگاهرتز به بیشینه سرعت خود میرسد (کلاک clock میشود) در مقایسه با سری اس که در فرکانس ۱.۵۶۵ گیگا هرتز کلاک میشود. در مجموع، ایکس باکس سری ایکس ۱۲.۱۵ ترافلاپ teraflops قدرت گرافیکی دارد، ولی ایکس باکس سری اس ۴ ترافلاپ.
کنسول ایکس باکس سری اس ابعاد فیزیکی و وزن بسیار کوچکتر و سبکتری از برادر بزرگتر خود یعنی ایکس باکس سری ایکس دارد. لازم به ذکر است که ایکس باکس سری اس با ارتفاع ۲۷.۵ سانتیمتر، طول ۱۵.۱ سانتیمتر و عمق ۶.۵ سانتیمتر لقب کوچکترین کنسول تاریخ مایکروسافت را نیز یدک میکشد. پس اگر دلتان میخواهد در هنگام مسافرتها، کنسولتان را نیز همراه خود ببرید، با خرید ایکس باکس سری اس خیال راحتی بابت محدودیت فضای چمدانتان خواهید داشت.
ایکس باکس سری ایکس
حال بیایید از شباهتهای این دو کنسول نسل جدید مایکروسافت حرف بزنیم.
با وجود دو برابر بودن حافظه هارد کنسول ایکس باکس سری ایکس در مقایسه با حافظه ایکس باکس سری اس اما هر دو کنسول از درایو سولیداستیت Solid-State Drive بهره میبرند. به زبان ساده یعنی این کنسولها با این نوع هارد قادرند بازیها را خیلی سریعتر لود کنند (بالا بیاورند). برای مثال بازیهایی که لود شدنشان در ایکس باکس وان ایکس بیش از یک دقیقه طول میکشید، در این دو کنسول کمتر از چند ثانیه بوت میشوند.
این حافظه سریع همچنین قابلیت کوییک رزیوم یا شروع مجدد آنی Quick Resume را نیز برای کاربران به ارمغان میآورد که یعنی میتوانیم بهسادگی بازی فعلی را متوقف کرده و با سرعت فراوان بین دیگر بازیها سوئیچ کنیم. البته این ویژگی هنوز برای تمام بازیها پشتیبانی نمیشود ولی مایکروسافت قول داده است که این محدودیت را کمتر و کمتر کند. به هر حال این ویژگی کوییک رزیوم یکی از بهترین افزونههای ایکس باکس به شمار میرود که حتی پلی استیشن ۵ نیز از آن بینسیب است.
هر دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و سری اس از سیپییو ۸ هستهای بهره میبرند و تفاوت ناچیزی با یکدیگر در بیشینه سرعت کلاکی دارند (۳.۸ گیگاهرتز در بالاترین حد ممکن برای ایکس باکس سری ایکس در مقایسه ۳.۶ گیگاهرتز برای ایکس باکس سری اس). هر دوی این کنسولها از کارت حافظه جانبی expansion card تا یک ترابایت پشتیبانی میکنند، هردو خروجی اچدیامآی ۲.۱ دارند و هر دویشان هزاران بازی ایکس باکس وان، ایکس باکس ۳۶۰ و... را اجرا میکنند.
هر دو کنسول ایکس باکس سری اس و ایکس باکس سری ایکس از ویژگی اشعهتابی شتابدهی سختافزاری اشعهیابیRay tracing برای ایجاد نورپردازیهای واقعیتر در اجرای بازیها بهره میبرند؛ هر دو از فناوری صدای اتموس دالبی Atmos Dolby پشتیبانی میکنند و هر دو از استاندارد اچدیآر دالبی ویژن HDR DolbyVision بهره میبرند و در مجموع از تمام لوازمات جانبی ساخت کمپانی مایکروسافت پشتیبانی میکنند؛ اعم از دستهها، هدستها، دوربین و... . البته قرار نیست از دوربین کینکت پشتیبانی کنند.
با وجود تفاوتهای سختافزاری و گرافیکی این دو کنسول با یکدیگر اما به ادعای کمپانی مایکروسافت هر دوی این کنسولها قادر به اجرای ۶۰ فریم بر ثانیه بازیها هستند. در واقع بازی کردن بازیهای روز با هر دوی این کنسولها امکانپذیر است و تنها تفاوتهای ظریفی در رزولوشن دارند.
از دیگر شباهتهای دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس همچنین میتوان به سیستم تهویهای مناسب هر دوی کنسول اشاره کرد که بعید است دمای دستگاه بیش از اندازه بالا برود.
دستههای جدید کنسولهای ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس طراحی کوچکتری نسبت به گذشته دارند و با دو رنگ سفید و مشکی در دسترس هستند. یک دکمه شیر Share نیز در این دستهها به کار رفته تا عملیات آپلود اسکرینشاتها و ویدئوها را سادهتر کند. لازم به ذکر است که تمامی نسخههای سابق دستههای ایکس باکس توسط دو کنسول نسل جدید پشتیبانی میشوند.
یکی از مهمترین عواملی که انتخاب خرید بین ایکس باکس سری ایکس و سری اس را برای کاربران دشوار میسازد تفاوت قابل توجه در قیمت تمامشدهشان است. مایکروسافت با عرضه همزمان این دو کنسول با دو قیمت اولیه ۴۹۹ دلار برای سری ایکس و ۲۹۹ دلار برای سری اس، حسابی جریان بازار کنسولها را داغ کرد؛ چون هیچ بازیدوستی انتظار نداشت که به یکباره با دو گزینه اینچنینی روبهرو شود. در حال حاضر قیمت ایکس باکس سری ایکس در ایران حدود ۲۶،۷۰۰،۰۰۰ تومان و قیمت ایکس باکس سری اس ۱۴،۱۶۰،۰۰۰ تومان تخمین زده میشود؛ که این تفاوت قابل توجه، مسلما خریدار را به شک میاندازد.
ایکس باکس ایکس
کلام آخر
کمپانی مایکروسافت بهخوبی میداند که برای رقابت با بزرگانی همچون سونی میبایست هم از لحاظ سختافزاری و هم از لحاظ نرمافزاری، تجربه عالیتری را برای کاربران به ارمغان بیاورد. به همین خاطر دست به نوآوریهایی زده که از مهمترین آنها میتوان به گرافیک قدرتمندتر، حافظه سولید-استیت برای بوت کردن هر چه سریعتر بازیها، و امکانات نرمافزاریای مانند سرویس ایکسکلاد xCloud، شروع مجدد آنیQuick Resume ، قابلیت طیفیابی Ray tracing و... اشاره کرد. تفاوتهای سختافزاری و اختلاف قابل توجه قیمت دو کنسول ایکس باکس سری ایکس و ایکس باکس سری اس انتخاب خرید را برای کاربران سخت کرده است. این انتخاب به حدی چالشبرانگیز شده که حتی خود کمپانی مایکروسافت نیز یک بخشی را در وبسایت رسمی خود برای مقایسه و انتخاب عاقلانه این دو کنسول تعبیه کرده است.
ما توصیه میکنیم که اگر نمایشگر فورکی 4K در اختیار دارید (یا میخواهید در آینده نزدیک بخرید) و دلتان میخواهد بهترین کیفیت ممکن در اجرای بازیها را تجربه کنید ایکس باکس سری ایکس بهترین انتخاب برایتان خواهد بود. اما اگر تلویزیونتان قابلیت پخش تصاویر فورکی را ندارد و فضای بازی کردنتان با خرید ایکس باکس سری اس هیچ چیزی را از دست نخواهید داد و ۱۲ میلیون تومان هم کمتر هزینه خواهید کرد. پس ابتدا شرایط خود را با دقت بسنجید تا بتوانید مناسبترین کنسول را از بین این دو کنسول نسل چهارمی مایکروسافت انتخاب کنید.
طرفداران کنسولهای بازی ایکس باکس تولید کمپانی مایکروسافت در مورد خرید آخرین نسل از کنسول مورد علاقه خود کمی دچار تردید شدهاند زیرا این بار مایکروسافت دو کنسول متفاوت به نامهای تجاری ایکس باکس ایکس و ایکس باکس اس را به صورت همزمان برایشان عرضه کرده است. در کنار تفاوتهای چشمگیر از جمله اختلاف قیمت و تفاوتهای سختافزاری اما شباهتهای فراوان این دو کنسول با یکدیگر است که انتخاب خرید را تبدیل به یک چالش کرده؛ حال خریداران میبایست شرایط اقتصادی و تمایلات خود را در نظر بگیرند تا مناسبترین کنسول را از میان این دو کنسول نسل چهارمی انتخاب کنند.
پاسخ ها