نماز شب اهل سنت به چه صورت خوانده می شود ؟
نماز شب، یکی از نمازهای اختصاصی شبانه و بسیار ارزشمند در اسلام است. نماز شب در اهل سنت به شکلی خاص اجرا میشود و در ادامه این مطلب به برخی از مهمترین جزئیات این نماز پرداخته خواهد شد.
نماز شب، به عنوان یکی از نمازهای مستحب در اسلام، بسیار ارزشمند است و ثواب بسیاری در پی دارد. در بسیاری از روایات اسلامی، این نماز به عنوان سرمایه ای برای آخرت و امر به معروف و نهی از منکر توصیف شده است. همچنین، اجرای نماز شب میتواند روحانیت و تقوا را در فرد افزایش دهد و در پیشرفت روحی آن شخص نقش بسیار مهمی داشته باشد.
نماز شب در اهل سنت به شکلی خاص اجرا میشو.د تفاوتهایی در چگونگی خواندن نماز شب میان اهل سنت و شیعه وجود دارد، مانند تفاوت در جای گفتن سلام و تشهد، همچنین در تعداد رکعات نماز شب و وتر که در زیر به طور خلاصه فتوای مذاهب اهل سنت بیان میشود.
وقت نماز شب اهل سنت اغلب از عشاء تا طلوع فجر می باشد.
چهار مذهب حنفی، مالکی، شافعی و حنبلی مهمترین مذاهب فقهی اهل سنت هستند و امروزه اکثریت قریب به اتفاق اهل سنت پیرو یکی از این مذاهب چهارگانه هستند. در ادامه چگونگی خواندن نماز شب در این مذاهب را توضیح داده ایم.
مذهب حنفیه، یکی از چهار مذهب فقهی مشهور اهل سنت است که توسط ابوحنیفه نعمان بن ثابت بنیانگذاری شده است. در این مذهب، نماز شب به این صورت خوانده می شود: نماز وتر واجب است و تعداد رکعت های آن سه رکعت است که با یک سلام به پایان میرسد؛ در هر رکعت فاتحه و یک سوره یا مانند آن خوانده میشود.
در رکعت سوم پس از قرائت، قنوت در آن واجب است و وقت آن بعد از نماز عشا تا فجر است و در غیر وتر، قنوت نیست مگر در بلاها و سختی های روزگار که در نماز صبح بعد از رکوع سنت خواهد بود؛ آن هم برای امام، نه مأموم. علاوه بر این، نماز وتر به جماعت مشروع نیست مگر در وتر رمضان.
طرز خواندن نماز شب اهل سنت در مذهب های مختلف
مالکیه، یکی از فرقههای اهل سنت هستند که به فقه امام مالک بن انس عمل میکنند. در این فرقه، نماز شب به صورت طواف دو رکعتی آغاز میشود و مؤکدترین سنت نماز وتر است. وتر یک رکعت است و وصل آن به شفع مکروه است و وقت آن پس از نماز عشا تا طلوع فجر است. در وتر، قنوت نیست ولی قنوت در نماز صبح قبل از رکوع مستحب است و در صورت فراموش کردن، بعد از رکوع نیز مستحب است. تقدیم شفع بر وتر شرط کمال است، اما جماعت در شفع و وتر مستحب نیست مگر در ماه رمضان.
مکتب شافعی، یکی از بزرگترین مکتبهای اهل سنت است و از نظر تعداد پیروان، محبوبیت بسیاری دارد. نماز شب در این مذهب به این صورت خوانده می شود:
نماز وتر، از میان سنن مؤکد، تأکید بیشتری دارد؛ کمترین تعداد رکعت های آن، یک رکعت و بیشترین تعداد آن، یازده رکعت است. میتوان دو رکعتی سلام داد یا به صورت متصل بجا آورد و وقت نماز وتر، از عشا تا طلوع فجر است.
در ماه رمضان، خواندن نماز وتر به جماعت مشروع است و قنوت در آخرین رکعت آن، در نیمه دوم ماه رمضان سنت است. همچنین، این قنوت بعد از رکوع در رکعت دوم نماز صبح نیز سنت است. برای امام، بلند خواندن قنوت سنت است ولی برای مأموم، آهسته خواندن آن سنت است. همچنین، قنوت در بلاها و سختی ها در جمیع اوقات نمازها سنت است.
حنبلیّه، یکی از چهار مذهب فقهی مشهور اهل سنت است. مؤسّس مذهب حنبلی، ابوعبدالله احمد بن حنبل بن هلال شیبانی بود. در این مذهب، نماز شب به این صورت خوانده می شود: وتر سنت مؤکد است، تعداد رکعت های آن حداقل یک رکعت و حداکثر یازده رکعت است. شخص میتواند سه رکعت، پنج رکعت، هفت رکعت یا نُه رکعت بخواند و در هر دو رکعت سلام دهد یا با دو تشهد و یک سلام و یا با یک تشهد و یک سلام تمام آن را انجام دهد.
قنوت در رکعت آخر بعد از رکوع سنت است، قبل از رکوع هم می تواند قنوت بخواند و در غیر وتر مکروه است، مگر در بلای سختی که بر مسلمانان فرود آید که در این صورت سلطان و نایبش در جمیع نمازهای مکتوب قنوت می گیرند. هنگام قنوت بالا بردن دستها تا برابر سینه سنت است؛ به گونهای که کف دست به آسمان باشد و بعد از قنوت، دست های خود را بر صورت بکشد. وقت وتر بعد از عشا تا قبل از فجر ثانی است و در ماه رمضان انجامش به جماعت سنت است و در غیر رمضان مباح است.
در نهایت، نماز شب به عنوان یکی از نمازهای پر برکت و ارزشمند در اسلام، باید به صورت کامل و با تمرکز و انرژی بالا اجرا شود. اجرای مستمر این نماز، میتواند نقش بسیار مهمی در پیشرفت روحی و اخلاقی فرد داشته باشد.
گردآوری: بخش مذهبی
پاسخ ها