ترک تحصیل فرزندان
نحوه برخورد والدین با ترک تحصیل فرزندان
ترک تحصیل فرزندان هم برای خود آنها هم برای جامعه هزینهها و واکنشهای بلند مدتی دارد که بهتر است خانوادهها و خود شخص پیش از هر کاری از مشاوره تحصیلی استفاده کنند. چنانچه تصمیم به ترک تحصیل دارید بهتر است قبل از هر کاری آگاهیهای لازم را در مورد واکنشهای آن به دست آورید.
علل ترک تحصیل نوجوانان
مشکلات در مدرسه
بیشترین علل ترک تحصیل نوجوانان مربوط به مدرسه است آن ها مدرسه را دیگر دوست ندارند.
بعضی از نوجوانان با همکلاسی های خود با مشکل روبرو می شوند و این مشکلات مجددا خود احتیاج به دقت بسیاری دارد که قسمتی از آن به علت کاهش اعتماد به نفس نوجوان می باشد و مورد مسخره قرار گرفتن از طرف دوستان و همکلاسی ها که جای تامل و تفکر بسیاری دارد.
در بعضی وقت ها نوجوانان با مشکلات درسی و بی حوصلگی روبرو می شوند که همیشه با مدیر مدرسه و یا معلمان در حال بگو مگو، دعوا و بحث می باشند و این مسئله را امکان دارد که پدر و مادر در جریان نباشند.
موقعیت اقتصادی نامناسب
شرایط اقتصادی خانواده و مشکلات اقتصادی جامعه میتواند عاملی تاثیر گذار در ترک تحصیلی دانش آموز باشد، عواملی مثل نداستن درآمد به اندازه خانواده و محیا نبودن مسکن مناسب و یا داشتن تعداد بچه های زیاد که میتواند دقت و رسیدگی والدین به آن ها را ضعیف کند و حتی فرزندان را مجبور به وارد شدن به بازار کار و ترک تحصیلی کند.
مشکلات اقتصادی و کوشش های والدین برای رهایی و برطرف کردن این مشکلات هم میتواند عاملی برای فراموشی و عدم رسیدگی، تربیت و آموزش فرزندان به وسیله والدین شود که این خود میتواند عامل اثر گذاری برای افت تحصیلی و ترک تحصیلی در دانش آموز باشد.
یک عامل دیگر دیدگاه منفی دانشآموز به تحصیلات و پیدا کردن شغل مناسب متناسب با تحصیل است، هنگامی که دانش آموز در اطراف خود بیکاری افراد تحصیلکرده را میبیند امکان دارد انگیزه خود را برای ادامه تحصیل از دست داده و به دنبال وارد شدن به بازار کار میشود.
برخورد والدین با ترک تحصیل فرزندان
ابراز استقلال شخصیتی و اجتماعی
در بعضی از زمان ها با توجه به افکار و رویدادهایی که در سنین نوجوانی بر روحیه و شخصیت آن ها وارد می شود، تمایل دارند که زودتر مستقل شوند و هر چه زودتر وارد بازار کسب و کار شوند، که با دلیل تراشی مانند “درس فایده ای ندارد؛ آخرش باید به طرف همین بازار کار برویم و غیره..” خود را توجیه می کنند.
جذابیت نداشتن مدارس و به وجود آوردن حس دافعه در دانشآموز
بعضی وقتها بچه ها تحت تاثیر گروه های هم سن خود قرار می گیرند و انگیزه درس خواندن را از دست می دهند. نظام آموزشی ما نظام جذابی ندارد و محیط شاد و لذت بخشی برای دانش آموزان ایجاد نمی کند. بچه ها زمانی که از مدرسه دور می شوند حس بهتری دارند، و این خود از دلایل مهم ترک تحصیل است.
نحوه ارزیابی در نظام آموزش و پرورش ما خیلی نامناسب است که متمایل به آزمون سراسری دانشگاه ها نیز است که نمونه آن ها در مدارس با شکل آزمون تیزهوشیان، نمونه دولتی، هیئت اُمنایی و امثال اینها برپا می شود. نکته بعدی این است که بعضی از مدیران و معلمین دانش آموزان را از آزمون های سراسری می ترسانند و این یک سیستم آموزشی اشتباه است.
مشکلات جسمی
و در برخی از مواقع امکان دارد نوجوان دچار بیماری های جسمی مانند ضعف بینایی، درد در قسمتی از بدن باشد، که او خجالت بکشد با والدینش حرف بزند پس سعی می کند مدرسه را ترک کند.
شیوه برخورد والدین با ترک تحصیل فرزندان
شیوه برخورد والدین با ترک تحصیل فرزندان
صحبت کردن با نوجوان
همان گونه که دیدید علل مهمی که یک نوجوان تصمیم می گیرد که مدرسه را ترک کند، زیاد مشکلات بزرگی نیستند، هر چند که در صورت رسیدگی نکردن می توانند به بزرگ ترین مشکلات تبدیل شوند.
ولی به عنوان پدر و مادر اصلا کار صحیحی انجام نمی دهید که در نخستین برخورد با او تند حرف می زنید، یا برای او خط و نشان می کشید و از همه بدتر بخواهید با او برخورد فیزیکی می کنید.
هنگامی که با ترک تحصیل نوجوانان برخورد می کنید، باید بدانید که یک جای کار غلط است و امکان دارد شما نیز در این مسئله بی تقصیر نباشید.
بنابراین بهتر است از مخالفت دست بردارید و به او بگویید که هیچ نوع مخالفتی ندارید و آنگاه با زبانی نرم و رفتاری شایسته که شایسته نوجوان شماست با او صحبت کنید.
جلب اعتماد و مذاکره
چنانچه فرزند شما خیلی اصرار دارد که مشغول به کار شود، به جای مخالفت کردن با او، از اینکه او می خواهد وارد بازار کار شود استقبال کنید. اعتماد او را جلب کنید و با او معامله کنید. با نظارت خودتان موقعیتی به وجود آورید که او برای کار کردن آماده شود در مقابل فرزند شما به تحصیل خود ادامه دهد.
آشناکردن با کسانی که از ترک تحصیل خود پشیمان هستند
استفاده از تجربیات دیگران همیشه تدبیر درست است. افراد زیادی هستند که دوباره علاقهمند به درس خواندن میشوند و دوست دارند که به تحصیل ادامه دهند. ما باید آنها را پشتیبانی و تشویق کنیم تا بتوانند خود را بالا بکشند و انگیزهی کافی برای درس خواندن داشته باشند.
نحوه برخورد والدین با ترک تحصیل فرزندان
کمک گرفتن از روانشناس
تا اینجا به عنوان والدین آگاه خیلی خوب برخورد کرده اید، بهتر است در این مدتی که او مشغول فکر کردن و کشمکش با خودش می باشد، شما نیز بیکار ننشینید و یک جلسه حضوری و یا تلفنی با روانشناس خانواده یا تحصیلی که آگاه و متخصص می باشد، حرف بزنید و مشورت بگیرید، حتما راه حلی مفید و ویژه ای به شما عرضه می کند.
جلوگیری نکنید
در خیلی از مواقع فرزندان به دنبال مشکلاتی که آن ها را اسم بردیم، تصمیم به ترک مدرسه را دارند، ولی پس از مدتی چنانچه مشکل او با مدرسه، سیستم تحصیلی،معلمان و دوستان برطرف شود، امکان دارد متوجه شود که این مشکلات آنقدر بزرگ نبوده که بخواهد به خاطرشان زندگی خود را خراب کند.
ولی در بعضی از موارد وی همچنان بر تصمیم خود پایدار می باشد و دیگر تحصیل را نمی خواهد، برای این مسئله نیز می توانید او را قانع کنید که چنانچه واقعا به درس علاقه ای ندارد و می خواهد وارد بازار کار شود بسیار خوب است که به رشته های فنی و حرفه ای وارد شود تا انگیزه اصلی او در آن جا به وجود بیاید.
گردآوری: بخش روانشناسی
پاسخ ها