زکات طلا به چه صورت است
همه چیز درباره زکات طلا
زکات یکی از اعمال واجب در دین اسلام است که بسیار اهمیت دارد. زکات به همه ی اموال و ... تعلق نمی گیرد. یکی از این اموال طلا است که البته باید به حدی برسد که زکات به آن تعلق بگیرد. در ادامه با نحوه ی پرداخت زکات طلا را آورده ایم.
زکات چیست؟
زکات یکی از واجبات مالی و عبادتی است که در دین اسلامی از اهمیت زیادی برخوردار است. هر کسی که عاقل، بالغ، آزاد و در مال خویش اختیار کامل داشته باشد، زکات مال بر او واجب است. اگر زکات مال مطابق آنچه که در فقه اسلامی آمده است، تطبیق گردد، اکثر کمبودی های اقتصادی و نیازمندی های مستمندان مرفوع گردیده، در جامعه عدالت بر قرار خواهد شد.
زکات به چه اموالی تعلق می گیرد ؟
زکات بر 10 مورد واجب است :
– گندم
– جو
– خرمای خشک (تَمْر)
– انگور (کشمش)، به این چهار مورد، «غلّات چهارگانه» گفته می شود.
– طلا
– نقره به این دو مورد، «نقدَین» گفته می شود.
– شتر
– گاو
– گوسفند به این سه مورد، «أنعام سه گانه» گفته می شود.
– مال التجاره (بنابر احتیاط واجب)
شرایط زکات دهندگان :
افرادی که پرداخت زکات برای آنها واجب است باید از شرایط زیر برخوردار باشند:
1- رسیدن به سن بلوغ
2- عاقل بودن
3- آزادی عمل
4- مالکیت مال
5- امکان تصرف کامل در مال
زکات طلا :
زکات طلا دو نصاب دارد :
نصاب اول : بيست مثقال شرعى است، كه هر مثقال آن هيجده نخود است، كه بنابر مشهور سه ربع مثقال صيرفى ـ معمولى است، پس وقتى طلا به بيست مثقال شرعى كه پانزده مثقال صيرفى (بازاری) است برسد، اگر شرايط ديگر را هم كه گذشت داشته باشد ، انسان بايد يك چهلم آن را كه نُه نخود مى شود از بابت زكات بدهد، و اگر به اين مقدار نرسد زكات ندارد.
نصاب دوم :چهار مثقال شرعى است، كه سه مثقال صيرفى ـ معمولى است، يعنى اگر سه مثقال به پانزده مثقال اضافه شود بايد زكات تمام هيجده مثقال را از قرار یک چهلم بدهد، و اگر كمتر از سه مثقال اضافه شود فقط بايد زكات پانزده مثقال آن را بدهد، و زيادى آن زكات ندارد، و همچنين است هر چه بالا رود، يعنى اگر سه مثقال اضافه شود بايد زكات تمام آنها را بدهد، و اگر كمتر اضافه شود مقدارى كه اضافه شده زكات ندارد.
زكات طلا و نقره در صورتى واجب مى شود كه آن را سكه زده باشند و معامله با آن رواج داشته باشد، و اگر سكه آن هم از بين رفته باشد، بايد زكات آن را بدهند.
میزان حد نصاب طلا برای پرداخت زکات:
پرسش : میزان حدنصاب طلا جهت پرداخت زکات آن با محاسبه امروزی چقدر است؟
در پاسخ به پرسش شما از خداوند طلب توفیق کرده و می گوییم :
حد نصاب طلا را رسول الله (ص) بیان کرده و فرموده است: (ليس فيما دون خمس أوافق صدقة) يعنى: (در کمتر پنج اوقیه زکات واجب نمی شود) و پنج اوقیه برابر بیست مثقال است و هر مثقال معادل 4/25 گرم می باشد و در محاسبه امروزی نیز به همین روش عمل می شود یعنی ابتدا وزن طلا را بر حسب مثقال مشخص می کنیم و معلوم شد که هر دینار -که همان یک مثقال است- معادل 4/25 گرم می باشد لذا حد نصاب طلا بیست مثقال می باشد همانطور که در احادیث صحیح به آن تصریح شده است و در حدیثی از سنن نسائی آمده است: (ليس فيما دون عشرين مثقال صدقة) یعنی: ( در -طلای- کمتر از بیست مثقال، زکات وجود ندارد) یعنی هرگاه وزن طلا به بیست مثقال برسد مشمول زکات می شود و بیست مثقال، معادل بیست دینار است.
بنابراین با محاسبه امروزی، حد نصاب طلا هشتاد و پنج گرم می باشد و اکثریت قریب به اتفاق اهل علم بر روی این مساله اتفاق نظر دارند و برخی از علماء حدنصاب مذکور را کمتر هم عنوان کرده اند و آن را به هفتاد گرم رسانده اند اما قول صحیح که اکثریت اهل علم هم قائل بر آن هستند این است که: حد نصاب طلا با محاسبه امروزی و براساس گرم، هشتاد و پنج گرم می باشد.
نحوه ی حساب کردن زکات طلا
نحوه ی حساب کردن زکات طلا:
حد میزان زکات طلا 85 گرم می باشد. یعنی اگر شما 85 گرم و یا ببشتر از 85 طلا داشته باشید باید زکات اش بپردازید.
مثلا در مورد شما که مقدار طلا به 170 گرم رسیده، زکات طلا به صورت زیر حساب می شود:
170 × 2.5 ÷ 100 = 4.25
پرسش : زرگری که تعداد قابل ملاحظه ای طلای مسکوک دارد به لحاظ زکات وظیفه اش چیست؟
پاسخ : زکات ندارد ولی تخمیس آن واجب است.
پرسش: طلا چه ساخته شده باشد و چه ساخته نشده ارزش مالی دارد. در چه حالت به آن زکات تعلق می گیرد؟ آیا طلای زینتی زکات دارد؟
پاسخ: در هر دو حالت به آن زکات تعلق نمی گیرد و زکات به طلائی تعلق می گیرد که سکه و پول رایج باشد.
پرسش : وجوب زکات در مورد طلافروشان چیست آیا سکه بهار آزادی زکات دارد؟
پاسخ : زیور و آلات و سکه های فعلی زکات ندارد.
پرسش: آیا به طلایی که زن برای زینت از آن ها استفاده می کند زکات تعلق می گیرد ؟
پاسخ : زکات ندارد.
پرسش : آیا به سکه یا طلاهایی که مهریه زن است زکات تعلق می گیرد ؟
پاسخ : زکات ندارد.
گردآوری: بخش مذهبی
پاسخ ها