پنیر کاتیج یا پنیر کلبه
خواص، کالری و طرز تهیه پنیر کاتیج
پنیر کاتیج جزو پنیر های تازه محسوب میشود ، زمان کمی برای تهیه آن در خانه نیاز دارید و بلافاصله آماده مصرف میشود و پروتئین بسیار با کیفیتی دارد.
پنیر کاتیج چیست؟
پنیر کاتیج ( به انگلیسی : Cottage Cheese ) یا پنیر کلبه نوعی پنیر سفید و نرم است که جزو پنیرهای تازه محسوب میشود و برای اولین بار در کلبه های روستایی اروپا تولید شد.
پروتئین با کیفیت بالای موجود در پنیر کاتیج یک ماده عالی در رژیم غذایی زنان باردار، کودکان در حال رشد و ورزشکاران است. از این پنیر میتواند به صورت خرد شده در انواع سالاد یا همراه با نان مصرف کنید. در اغلب دستورهای آشپزی میتوانید پنیر کاتیج را جایگزین پنیر ریکوتا نمایید. یا در پاستاهای پنیری از آن استفاده کنید.
این پنیر به صورت محلی از شیر ترش تهیه میشده است به همین دلیل طعمی ترش داشته ولی امروزه با روشی جدید به نام کلامپینگ ( به انگلیسی : clumping ) برای تولید پنیر کاتیج ، مواد اسیدی به شیر تازه اضافه میشود تا دلمه شود. برای تهیه پنیر کاتیج بر خلاف سایر پنیر ها از مایه پنیر استفاده نمیشود . پنیر کاتیج خانگی در عرض 40 درقیقه آماده شده و 3 ساعت بعد قابل مصرف است. اگر تمایل به تهیه پنیر خانگی دارید ، ساده ترین و سریعترین روش پنیر خانگی ، طرز تهیه پنیر کاتیج است.
طرز تهیه پنیر کاتیج
طرز تهیه پنیر کاتیج سنتی به دو روش
روش اول تهیه پنیر کاتیج سنتی : در این روش شما به 2 لیتر شیر تازه نیاز دارید. برای تهیه پنیر کاتیج سنتی چربی و سرشیر را از شیر جداکنید و شیر را در یک کاسه شیشه ای ریخته رویش را با یک پارچه پشمی درشت بافت بپوشانید، شیر را 2 روز در هوای آزاد بگذارید تا ضمن تبخیر شدن ، دلمه دلمه شده یا به اصطلاح کمی ترش شود.
بعد از 2 روز هیچ آبی نباید روی ظرف باقی مانده باشد و اگر آبی روی کاسه بود باید فرصت بیشتری برای ترش شدن به شیر بدهید.
دوباره چربی شیر را بگیرید و شیر ترش شده را در یک ظرف فلزی روی حرارت خیلی کم به مدت 5 تا 10 دقیقه حرارت دهید تا کاملا آب دلمه های شیر گرفته شود. بعد از این که کمی از حرارت افتاد ، پنیر را در یک پارچه نخی بریزید تا آبش گرفته شود.
کیسه حاوی پنیر را 2 – 3 ساعت آویزان کنید تا آبش به آرامی کشیده شود یا این که یک جسم سنگین رویش بگذارید تا آبش کاملا خارج شود و پنیر بافت سفتی بگیرد.
در این روش 250 گرم پنیر کاتیج دارید که آماده مصرف است. میتوانید پنیر را چرخ کنید یا رویش خامه ریخته و مصرف کنید.
برای این که بتوانید مدت طولانی تری پنیر کاتیج را در یخچال نگهداری کنید میتوانید آن را در آب نمک 15 درصد در یک ظرف در باز قرار دهید.
طرز تهیه پنیر کاتیج خانگی
روش دوم تهیه پنیر کاتیج خانگی : در این روش ابتدا 1 لیتر شیر را روی حرارت به جوش آورید و در حال قل زدن 2 قاشق چایخوری آبلیمو یا سرکه یا 4 قاشق غذاخوری ماست خانگی هم زده به شیر در حال جوش اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شود، کمی صبر نمایید تا شیر دلمه ببندد. بعد از این که شیر برید و آب از مواد جامد جدا شد مثل روش قبل آبش را بگیرید.
خواص پنیر کاتیج
خواص پنیر کاتیج
تحقیقات انجام شده در دانشکده بهداشت عمومی هاروارد نشان میدهد که ویتامین D و کلسیم موجود در پنیر ، خطر سرطان سینه در زنانی که دچار یائسگی زودرس شده اند را کاهش میدهد.
مقدار ویتامین های گروه ب در پنیر کاتیج بالاست.
ویتامین B12 موجود در پنیر به جذب بهتر آهن در بدن کمک میکند و بری عملکرد بهتر مغز لازم است.
وجود تیامین ، ریبوفلاوین ، پانتونیک اسید و نیاسین در پنیر کاتیج به بهبود هضم غذا ، تولید انرژی از تبدیل قند و کربوهیدرات و تشکیل اسیدهای آمینه و پروتئین به بدن کمک میکند.
وجود فولات در پنیر کاتیج به تولید سلول های قرمز خون و سلامت جنین در بارداری کمک میکند.
مقدار بالای کلسیم موجود در پنیر کاتیج باعث شده این پنیر برای مصرف در بارداری فوق العاده باشد.
وجود منیزیم در پنیر کاتیج باعث بهبود واکنش های بیوشیمی بدن ، سلامت استخون ها و تقویت عملکرد عضلات، اعصاب و سیستم ایمنی بدن میشود.
وجود پتاسیم در پنیر از گرفتگی عضلات پیشگیری کرده و مایعات بدن را به تعادل میرساند.
کیفیت بالای پروتئین پنیر کاتیج باعث شده یکی از گزینه های مناسب برای رژیم غذای کاهش وزن و سم زدایی بدن باشد.
پنیر کاتیج در بدنسازی
مصرف پنیر کاتیج در بدنسازی
ورزشکاران ، بدنسازان و دوندگان دو سرعت میتوانند از پنیر کاتیج قبل و بعد از ورزش استفاده کنند.
پنیر کاتیج به آرامی هضم میشود بنابراین میتواند انرژی لازم برای بدنسازی را به مرور به بدن ورزشکار برساند و یک گزینه عالی برای استفاده ورزشکاران قبل از تمرینات بدنسازی است.
کیفیت بالای پروتئین موجود در پنیر کاتیج به ترمیم و بازسازی عضلات بعد از بدنسازی کمک میکند.
ارزش غذایی پنیر کاتیج در هر 100 گرم
پنیر کاتیج یا پنیر کوتاژ حاوی مقادیر قابل توجهی کلسیم، زینک (روی)، منیزیم، پتاسیم، سلنیم و... است.
کالری | ۹۸ کیلو انرژی |
کربوهیدرات | ۳.۳۸ گرم |
چربی | ۴.۵ گرم |
قند | ۲.۶ گرم |
پروتئین | ۱۱.۱۲ گرم |
ویتامین آ | ۳۷ ug |
ویتامین دی | ۲۱ ug |
گردآوری : بخش آشپزی
پاسخ ها