عکس حلزون
همه چیز درباره حلزون ها
حلزون که به نام لیسک هم شناخته می شود نوعی نرم تن از گروه شکم پایان می باشد. دلیل قرار گرفتن حلزون در رسته شکم پایان این می باشد که تمام قسمت زیرین بدنش پاهای آن به حساب می آیند . برای شناخت بیشتر این جانور مطالب را دنبال کنید.
معرفی حلزون یا لیسک
حلزون ها از جانوارانی هستند که به گونه های بسیار مختلفی تقسیم می شوند و زیست شناسان تا کنون بیشتر از ۳۰ هزار نوع حلزون را طبقه بندی کرده اند . حلزون ها با اندازه های متنوع کوچک ۰.۵ سانتی متری تا اندازه بزرگ ۸۰ سانتی متری یافت می شوند که وزن آن ها نیز در بازه ۰.۱ گرم تا ۱۸ کیلو گرمی می باشد.
حلزون ها از محیط زیست متفاوتی بهره مند می باشند. هر کدام از این جانواران در محل های مختلفی زندگی می کنند ، برای مثال بعضی از لیسک ها در دریا ساکن هستند ، بعضی از آن ها در آب های شیرین استقرار دارند و گروهی هم باغ ها را به عنوان محل زندگی خود انتخاب می کنند به صورت کلی می توان بیان کرد که حلزون ها بر اساس زیستگاه هایشان سه دسته دارند که عبارتند از : حلزون های خشکی، حلزون های دریایی و حلزون های آب شیرین. خوراک حلزون ها از انواع گیاهان تامین می شود .حلزون ها به طور طبیعی عمری میان ۱ تا ۲۰ ساله دارند . این جانوران در رنگ های سیاه، زرد ، قهوه ای و زرد نزدیک به قهوه ای دیده می شوند.
نمونه ای از حلزون زرد رنگ
دسته ای از حلزون ها هستند که بسیار سمی و خطرناک می باشند ، به عنوان مثال حلزون مخروطی از مرگ آورترین جانوران به شمار می رود ، این دسته از لیسک ها در اقیانوس و دریا های گرمسیری مستقر می باشند که با کمک نیش پر خطرشان طعمه را شکار می کنند. برای جمع بندی خطرناک بودن بعضی از حلزون ها این مطلب را نیز می توان شرح داد که دسته ای از حلزون ها به طور غیر مستقیم هر سال سبب مرگ ۱۰ هزار انسان در کل جهان می شوند ، به این صورت که حلزون ها با انگل های خود باعث آلوده شدن آب ها می شوند .
انگل هایی که در آب ها وجود دارند بعد از منتقل شدن به بدن انسان تخم گذاری می کنند و منجر به بیماری خطرناک و کشنده ای میشوند که از علامت های اولیه وجود آن می شود به استفراغ خونی و فلج شدن پا ها اشاره کرد . بعضی از حلزون ها قابل خوردن هستند گونه خوراکی آن ها حلزون اسکارگو نام دارد که غذای آن ها نیز با همین نام در منوی رستوران ها مشاهده می شود . حلزون ها قادر هستند تا فشار چندین برابر وزن خود را متحمل شوند برای مثال با جثه ۱۰ گرمی خود می توانند جسمی ۴۵۰ گرمی را بر روی زمین حرکت دهند .
ظاهر حلزون ها
آشنایی با شکل ظاهری حلزون ها
بدن این جانور دارای قسمت های : سر که یک جفت بازوی حسی دارد ، یک پای شکمی و پهن که عضلانی می باشد و نوعی خزیدن را انجام می دهد ، یک توده احشایی پشتی و شبیه به گنبد که بیشتر اندام های داخلی جانور در آن وجود دارد ، صدف بر روی بدن جانور که تنها بعضی از گونه های لیسک ها صدف دارند ، چشم که به صورت معمولی بر روی دو عدد شاخک روی سر آن ها قرار می گیرد.
لاروی حلزون ها ولیگر نامیده می شود که شامل یک کمربند مژکی ظریف می باشد ، این جانوران ولیگر را برای شنا به عمل در می آورند . بخش پشتی ولیگر لیسک ها در مرور زمان به صورت کامل بزرگ می شود . بر روی زبان شبیه به تسمه حلزون ها صد ها دندانه ریز به نام سوهانک یا رادولا قرار داد که همچون سوهان غذا را ریز می کنند.
دهان و مخرج لیسک ها از یک قسمت باز می شوند. به دلیل اینکه صدف حلزون ها تنها یک دهانه دارد این ویژگی باعث نزدیک تر شدن دهان آن ها به سطح زمین می شود و افزون بر این نکته باعث به عقب راندن بخش های سنگین سر لیسک می شود و بدن را به گونه ای تنظیم می کند که حرکت حلزون آسان تر می شود .
نحوه تولید مثل حلزون ها
جفت گیری و تولید مثل در حلزون ها
حلزون ها از جانداران هرمافردویت هستند یعنی هر دو اندام تولید مثلی نر و ماده را به تنهایی دارند و میتوانند به صورت تکی اسپرم و تخمک تولید کنند اما برای بارور شدن تخم ها نیاز است که برای تبادل اسپرم، با حلزون های دیگر جفت گیری کنند. یک ماه بعد از زمان جفت گیری، حلزون ها تخمی کوچک و سفید رنگی را در تونل های زیر زمینی حفر شده یا در میان برگ قرار می دهند و چند هفته بعد از این عمل حلزون نوزاد یا همان لارو از تخم بیرون می آید و دو سال بعد به یک حلزون بالغ تبدیل می شود.
حلزونها به صورت طبیعی در طول یک سال به مدت ۶ مرتبه تخم ریزی می کنند و هر بار به صورت متوسط ۲۰۰ تخم می گذارند ، اما این عدد ثابت نیست و متفاوت نیز می باشد به عنوان مثال دسته ای از حلزون های قهوه ای مستقر در باغچه در هر متربه ۸۰ عدد تخم می گذارد.
مراحل رشد حلزون ها
همان طور که در مطالب پیشین شرح داده شد ولیگر نام مرحله رشد حلزون های نوزاد می باشد . در این دوره حلزون ها یک کمربند مژکی دارند که از آن برای شنا استفاده میکند. بخش پشتی ولیگر در طول زمان به سمت رو به بالا رشد می کند و توده احشایی را به وجود می آورد.
توده احشایی در بخش های چپ و راست به اندازه برابر رشد نمی کند و این موضوع باعث پیچ خوردن توده احشایی می شود که در نتیجه این توده به شکل صدف در می آید. به صورت معمولی توده احشایی ۱۸۰ درجه بر خلاف جهت عقربه های ساعت نسبت به عضو های دیگر بدن حلزون می چرخد.
عکسی از انواع مختلف حلزون ها
حلزون ها در چرخه زنجیره غذایی
بیشتر گونه حلزون ها گیاه خوار هستند و از قسمت های ساقه، برگ و گل گیاهان تغذیه می کنند . در گونه های بزرگ تر حلزون ها نوع شکارچی آن ها نیز وجود دارند که همهچیز خوار یا گوشت خوار می باشند . حلزون ها در چرخه زنجیره غذایی، غذای سوسک ها، مار ها، قورباغه ها، لاکپشت ها ، پرندگانی چون : اردک، مرغ و غاز می شوند . حلزون های دریایی هم در آب منبع تغدیه ماهی ها می شوند.
کاربرد غذایی حلزون برای انسان
کاربردهای حلزون برای انسان
- در خیلی از کشور ها از حلزون ها خوراک حلزون درست می کنند که جزء غذا های پر طرفدار و خوش طعم می باشد.
- از لیسک ها می توان به عنوان حیوانات خانگی بیآزار و سرگرم کننده برای انسان ها استفاده کرد. حلزون ها در طبیعت آزاد ۱۰ سال و در منطقه های بومی خود ۱۵ سال عمر می کنند اما در قفس ۵ تا ۷ سال دوام می آورند .
- از حلزون ها در تولید لوازم آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می شود . به گفته سازنده کرم ها و ژل های لاغری ای که از حلزون ها ساخته می شوند بیشتر مواد تشکیل دهنده ی لیسک ها از مواد آلانتوئین و گلیکولید می باشد. ماده آلانتوئین در گستره گسترده ای از محصول های آرایشی، خمیر دندان و شامپو ها وجود دارد ، از گلیکولید اسید نیز در محصولات مراقبت پوستی بهره گیری می شود .
استفاده از حلزون برای جوان سازی پوست
- برای حفظ سلامت، شادابی و جوان سازی پوست از حلزون ها بهره گیری های سودمندی می شود.
گردآوری:بخش علمی
پاسخ ها