افسردگی در میانسالی اکثرا در مردان دیده می شود
همه چیز درباره افسردگی در میانسالی
افراد در سنین میانسالی، ممکن است با تغییرات زیادی مواجه شوند. بازنشستگی، مستقل شدن فرزندان، ضعف های بدنی، بیماری های مختلف و... از جمله تغییراتی است که در سنین میانسالی اتفاق می افتد و گاهی اوقات باعث ایجاد افسردگی در افراد می شود. در ادامه به صورت دقیق تر عوامل ایجاد افسردگی در میانسالی را بررسی می کنیم.
افسردگی چیست؟
پیش از این که به دلایل و درمان افسردگی در میانسالی بپردازیم، نخست بیایید با تعریف اصلی و مختصر افسردگی آشنا شویم تا گاها آن را با بیماری های دیگر و یا ناراحتی های روزمره اشتباه نگیرید.
افراد در زندگی روزانه دچار غم می شوند. این غم ممکن است چند ساعتی طول بکشد و این کاملا طبیعی است. اما گاهی اوقات این احساسات روز ها و یا ماه ها طول می کشد و به طور کلی زندگی افراد را مختل می کند. در این حالت این غم تبدیل به افسردگی می شود.
افسردگی نوعی اختلال روانی جدی است که باعث مختل شدن زندگی روزانه افراد می شود و فعالیت های روزانه را برای فرد سخت می کند و باعث می شود تا فرد از کار هایی که قبلا از آن ها لذت می برده، دیگر لذت نبرد.
افسردگی یکی از شایع ترین بیماری های روانی است به گونه ای که حدود 6 درصد افراد با افسردگی در میانسالی مواجه می شوند.
افسردگی با افزایش سن ارتباط مستقیم دارد و این یعنی هر چه سن افراد بیشتر می شود، بیشتر از قبل در معرض افسردگی قرار می گیرند.
اگر افسردگی در میان سالی به درستی کنترل نشود، به علاوه این که زندگی روزانه افراد را مختل می کند و به دنبال خود بیماری های مختلف و زیادی را می آورد، در نهایت حتی باعث خودکشی در افراد می شود.
حدود 16 درصد خودکشی ها به افراد افسرده 60 ساله و یا بیشتر تعلق دارد.
دلیل ایجاد افسردگی در میانسالی چیست؟
میانسالی از سنین 50 تا 60 است و در این سن تغییرات زیادی در زندگی روزمره افراد رخ می دهد. بازنشستگی یکی از این تغییرات بزرگ است که به دنبال خود بی کاری و بی هدفی را می آورد که یکی از عوامل ایجاد افسردگی در میانسالی است.
به دنبال آن تغییرات دیگری مانند ازدواج و مستقل شدن فرزندان و به دنبال آن تنها شدن والدین، باعث ایجاد سندرم آشیانه خالی که یکی از اشکال افسردگی است می شود.
در سنین میانسالی بدن رو به زوال می رود و فرد می تواند ضعف در بدن خود را حس کند. پایین آمدن عملکرد قلب، کلیه ها، ریه ها و ... از جمله ضعف های بدن در این دوره است.
افسردگی میانسالی در زنان معمولا دیرتر از مردان ایجاد می شود
مشاهده شدن این ضعف ها به دنبال خود استرس و در نتیجه افسردگی را همراه دارد.
پس می توان دلایل اصلی ایجاد افسردگی در میان سالی را عوامل زیر دانست:
• تنهایی
• بازنشستگی و بی کاری
• بی هدفی
• ایجاد ضعف در بدن
• بیماری های مختلف
• استرس های مختلف ناشی از زندگی روزمره
• یائسگی در زنان
دیگر دلایل ایجاد افسردگی
به غیر از عواملی که پیش تر خواندید، برخی از عوامل هستند که در ایجاد افسردگی در هر سنی دست دارند. از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ژنتیک
اگر در خانواده ای فردی به افسردگی مبتلا شود، برای دیگر افراد خانواده نیز احتمال ابتلا به افسردگی وجود دارد و می توان گفت که این بیماری می تواند ارثی باشد و ممکن است که ژنتیک اثر خود را در میانسالی در افراد بگذارد.
پس می توان گفت که ژنتیک افراد بر روی افسردگی در میانسالی آن ها تاثیر دارد.
استرس و فشار
حوادث و اتفاقات استرس زا مانند مرگ یکی از عزیزان و یا مشکلات روزمره زندگی و کاری می تواند باعث ایجاد افسردگی در میانسالی شود.
بیماری ها و دارو ها
همان طور که پیش تر نیز خواندیم، در سنین میان سالی با توجه به سبک زندگی گذشته افراد، بدن ضعیف می شود و به همین دلیل خطر ابتلا به بیماری های مختلف نیز افزایش می یابد.
برخی از بیماری ها و داروها ممکن است که غلظت شیمیایی مواد را در مغز تغییر دهد و این تغییرات ممکن است که باعث ایجاد افسردگی در میانسالی شود.
جلوگیری از افسردگی در میانسالی
افسردگی معمولا در کنار دیگر مشکلات فیزیکی و یا پزشکی به وجود می آید. به همین دلیل در افراد میانسال و مسن به دلیل افزایش بیماری ها امکان ایجاد افسردگی نیز بیشتر می شود.
اما در نظر داشته باشید که افسردگی یکی از عوارض حتمی پیری نیست و می توان با انجام برخی اعمال از بروز آن در میانسالی و کهن سالی جلوگیری کرد.
در ادامه به برخی از کارهای مفیدی که خود فرد و یا اطرافیان او برای جلوگیری از افسردگی می توانند انجام دهند می پردازیم:
کاری دست و پا کنید
همان طور که پیش تر نیز گفته بودیم، بازنشستگی و در ادامه آن بی کاری باعث می شوند تا افراد بیش از پیش به مشکلات خود فکر کنند و به همین دلیل دچار افسردگی شوند.
پس این که افراد پس از بازنشستگی یک شغل ساده و کم زحمت داشته باشند، به آن ها برای جلوگیری از افسردگی کمک می کند.
بیکاری و بی هدفی یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد افسردگی است
میانسالی زمانی است که افراد تجربه های زیادی پیدا کرده اند و استعداد ها آن ها بال و پر گرفته اند.
پس در این سن افراد بر خلاف باور عموم می توانند کاری را شروع کنند و در آن موفق تر از قبل باشند ولی نکته مهم این است که این کار باید با توجه به استعداد ها و توانایی افراد باشد تا بتوانند در آن پیشرفت کنند و موفق شوند.
آن ها را تنها نگذارید
کاری که شما می توانید به عنوان نزدیکان افراد میانسال و یا مسن انجام دهید این است که آن ها را تنها نگذارید و یا اگر جدا از آن ها زندگی می کنید، به صورت مداوم به آن ها سر بزنید.
طبق مطالعه ای، افرادی که در خانه سالمندان و به دور از خانواده خود زندگی می کنند، دو برابر احتمال درگیری با افسردگی بیشتری دارند.
تنهایی باعث می شود تا فرد بیشتر به مشکلات فکر کند و به دنبال آن غم های افراد زیاد شود و در نهایت باعث ایجاد افسردگی شود.
همچنین تنها شدن والدین در هنگام ازدواج فرزندان، رفتن به دانشگاه و یا به طور کلی تر مستقل شدن فرزند، گاهی اوقات باعث ایجاد سندروم آشیانه خالی در افراد می شود و در ادامه این سندروم تبدیل به افسردگی می شود.
این امر کاملا طبیعی است زیرا فرزندان برای والدین مهم ترین بخش زندگی هستند و جدا شدن آن ها از والدین مانند کم شدن بخشی از زندگی است.
بیشتر تفریح کنید
شما باید در این سن بیشتر از قبل وقت خود را صرف تفریح کنید. در این سن معمولا وقت آزاد بیشتری دارید و می توانید بیشتر خوش گذرانی کنید.
تفریح کردن تنها به سفر رفتن نیست! خواندن کتاب نیز می تواند تفریح خوبی باشد
اگر بهانه شما پول است باید بگویم که بسیاری از تفریحات پول زیادی نمی خواهد. مانند یک روز کوه نوردی به همراه همسرتان و یا پیاده روی در پارک ها و ...
افسردگی در میانسالی چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص افسردگی در میانسالی کمی مشکل است زیرا علائم رفتاری افراد افسرده بسیار شبیه به افراد دارای زوال عقل و یا آلزایمر است و به همین دلیل در بسیاری از موارد بیماری به درستی شناخته نمی شود. طبق آمار فقط حدود 10 درصد افسردگی در میانسالی تشخیص داده و درمان می شوند.
به همین دلیل برای تشخیص قطعی افسردگی در میانسالی نیاز به آزمایش های دقیق تری از جمله موارد زیر است:
معاینه بدنی و سوالات مختلف
ممکن است که پزشک ابتدا بیمار را معاینه بدنی کند و از سوابق بیماری خانوادگی شخص سوال کند. همان طور که پیش تر نیز گفتیم ممکن است که برخی از بیماری ها و دارو ها باعث ایجاد افسردگی شوند و این معاینه بدنی و سوالات به پزشک کمک می کند تا عامل را شناسایی کند.
آزمایش خون
پزشک می تواند با بررسی دقیق آزمایش خون فرد، به عوامل احتمالی ایجاد افسردگی پی ببرد.
آزمون روانشناسی
در این آزمون که به واسطه یک روانشناس و یا روانپزشک گرفته می شود، از جنبه های مختلف احساسات، عادت ها و افکار فرد سوالاتی پرسیده می شود و می توان با توجه به پاسخ هایی که بیمار می دهد، بیماری او را تشخیص داد.
انواع افسردگی در میانسالی
به طور کلی افسردگی را به سه نوع مختلف تقسیم می کنند:
افسردگی ماژور یا اساسی
در این نوع افسردگی، علائم به طور ناگهانی و شدید آشکار می شوند و تا حدود دو هفته از زندگی شخص با تداخل و مشکل روبرو می شود.
اختلال افسردگی مداوم
در این نوع افسردگی، فرد در حالتی دائما افسرده قرار دارد و این حالت تا دو سال و یا بیشتر ادامه دارد.
اختلال دو قطبی
در اختلال دو قطبی فرد در حالتی صفر و صد قرار می گیرد. یعنی مدتی بسیار شاد است و مدتی بسیار غمگین و افسرده و دائما در این حالات در حال تغییر است.
درمان افسردگی در میانسالی
حمایت و بازدید مداوم از افراد میانسال، بهترین درمان و جلوگیری از افسردگی است.
درمان های مختلفی برای افسردگی وجود دارد که اساس همگی بر روی درمان پزشکی و با استفاده از دارو ها است. در اکثر اوقات ترکیبی از روان دروانی به علاوه داروها استفاده می شود.
مصرف دارو های ضد افسردگی ممکن است چندین هفته طول بکشد و تداوم مصرف آن ها بسیار مهم است حتی اگر بعد از یک هفته نتوانید تاثیر آن ها را تشخیص دهید یاز هم باید مصرف را ادامه دهید.
بهترین درمانی که نزدیکان می توانند انجام دهند، گذراندن وقت بیشتر با افراد میانسال و مسن است.
گردآوری: بخش زناشویی
پاسخ ها