سرکه چوب
همه چیز درباره سرکه چوب
سرکه چوب یک ماده گیاهی است که با نام های دیگر اسید چوب یا اسید پیروگلینوس نیز شناخته می شود و مایعی تیره رنگ .... می باشد که از حرارت دادن چوب در محیطی بسته به دست می آید. سرکه چوب کاربردهای فراوانی دارد و در ادامه به معرفی کامل سرکه چوب، نحوه تهیه و کاربرد و مزایای آن می پردازیم.
تاریخچه سرکه چوب
استفاده از این ماده در دوران باستان با اهداف مختلفی تنها در بخشی از مناطق جغرافیایی رواج داشته که جهت مصرف خوراکی، کشاورزی و پزشکی بوده است.
در اواسط قرن شانزدهم میلادی، یک شیمی دان آلمانی به نام ژوهان رودولف گلابر این ماده را به طور علمی ارزیابی کرد اما با این حال بیشترین استفاده از آن به عنوان خوراکی یا درمان زخم های ناشی از بیماری بود و سر انجام در قرن نوزدهم استفاده از این ماده رایج تر شد. در این زمان از سرکه چوب به عنوان طعم دهنده استفاده می کردند و تحقیقات بیشتری روی آن انجام شد که نتیجه آن فهمیدن تاثیر چشمگیر این مایع در زمینه های کشاوری بود.
سرکه چوب در بخش کشاورزی از اهمیت بالایی برخوردار است
کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا، استرالیا و ژاپن از جمله بزرگترین مصرف کنندگان سرکه چوب مخصوصا در بخش کشاورزی هستند.
سرکه چوب چیست؟
سرکه چوب مایعی تیره رنگ (معمولا قهوه ای) می باشد که ممکن است کدر یا شفاف باشد. بدست آوردن این مایع، همزمان با تولید زغال و قرار دادن چوب در محیطی بسته و بدون هوا صورت می گیرد و مواد اصلی تشکیل دهنده آن اسید استیک، استون و متانول است.
کیفیت سرکه چوب و محصول نهایی رابطه مستقیمی با میزان دقیق دما و زمان در فرایند تولید دارد. سرکه چوب خام حاوی بیش از دویست ماده شیمایی مانند اسید استیک، فرمالدهید، اتیل والرات، متانول، مواد قیری و... می باشد.
کیفیت و رنگ سرکه چوب با توجه به عوامل مختلفی تغییر می کند
پی اچ این ماده حدود ۳ بوده و میزان مواد آلی آن حدودا ۸ درصد می باشد. سرکه چوب مایعی بی یضرر و کاملا ارگانیک است که هیچ تخریبی از خود به جای نمی گذارد.
عملکرد سرکه چوب
سرکه چوب باعث می شود قدرت جذب مواد غذایی از خاک توسط گیاهان بیشتر شود و سیستم دفاعی آن ها را تقویت می کند. همانطور که متوجه شدید این ماده کاملا طبیعی و ارگانیک می باشد و از تخریب چوب بدست می آید در نتیجه ضرری برای محیط زیست ندارد.
علاوه بر تقویت گیاهان، افزایش کیفیت خاک از جمله مزایای دیگر این محصول است و آفت های موجود در خاک را هم از بین می برد.
سرکه چوب در دریافت مواد غذایی توسط گیاهان و جانداران تاثیری گذار است
نتیجه نهایی استفاده از سرکه چوب زخیم شدن شاخه ها، ساقه ها و برگ هاست. همچنین جوانه زدن بذر و رشد گیاه با سرعت بیشتری اتفاق می افتد و میوه ی درختانی که از سرکه چوب برای آن ها استفاده شده است درشت تر، پر رنگ تر و شیرین تر هستند. همچنین ماندگاری محصولات افزایش می یابد و سریعا نیز توسط گیاهان جذب می شود.
به طور کلی سرکه چوب محصولی شامل مواد آلی فراوان با هزینه ی کمتر است که با محیط زیست سازگار بوده که مقاومت گیاهان را در برابر مشکلاتی مانند کم آبی افزایش داده و وابستگی به شرکت های تولید کننده مواد شیمایی پر هزینه یا استفاده از کود ها را کاهش می دهد.
سایر کاربردهای سرکه چوب
این ماده به دلیل داشتن مواد مختلف در خود که همگی طبیعی هستند در بخش های مختلفی به کار می رود. برخی از مصارف سرکه چوب عبارتند از:
۱. تولید داروهای مختلف برای حیوانات (دود مایع برای زنبور عسل، انگل کش دام و...)
۲. تولید محصولات پزشکی / درمانی مانند پدهای چسب دار برای کف پا (جهت تمیز کردن خون)
۳. ساخت مواد نگهدارنده غذایی (با روش های مختلفی مانند دود کردن یا استفاده از مایع روی محصول و...)
۴. تولید کودها
۵. ساخت سموم دفع آفت ها
۶. استفاده برای تولید مواد آرایشی و بهداشتی
۷. تولید طعم دهنده های مختلف مانند اسانس سیب
۸. همچنین در صورت اضافه کردن سرکه گوشت به موادی که حیوانات پرورشی از آن تغذیه می کنند طعم گوشت آن ها را بهتر کرده و دستگاه گوارشی حیوان را بهبود می بخشد.
نحوه تولید سرکه چوب
این ماده به طور طبیعی و ارگانیک تولید شده و از تخریب چوب بدست می آید. در واقع تولید سرکه چوب از سوزاندن چوب تازه در کوره آغاز می شود، بدین ترتیب با انجام مراحل مختلفی محصول نهایی تولید شده (سرکه چوب خام) از واکنش های شیمایی به صورت مایع، از کوره خارج می شود.
برای تولید سرکه چوب از بشکه یا کوره استفاده می شود
مزایا و معایب استفاده از سرکه چوب
سرکه چوب به صورت طبیعی تولید می شود و هیچ آسیبی به محیط زیست یا موجودات زنده وارد نمی کند. در عین حال استفاده از آن مزایای فراوانی دارد که عبارتند از:
• سرکه چوب ماده ای سالم و ارزان می باشد
• این ماده آسیبی به طبیعت وارد نمی کند
• استفاده از آن باعث تامین نیازهای گیاه می شود
• سرکه چوب مقاومت گیاه را افزایش می دهد
سرکه چوب ماده ای طبیعی و بدون عوارض جانبی است
به دلیل طبیعی بودن استفاده از سرکه چوب هیچ ضرر یا معایبی ندارد اما این بدین معنی نیست که شما می توانید به مقدار دلخواه از آن استفاده کنید. بلکه استفاده بیش از اندازه سرکه چوب می تواند باعث بروز مشکلاتی از جمله عدم رشد گیاه و آسیب دیدن آن شود. پس پیش از استفاده حتما تحقیقات لازم را انجام دهید.
تشخیص مقدار مناسب سرکه چوب
برای استفاده از سرکه چوب ابتدا آن را با مقدار مشخصی از آب ترکیب می کنند. سپس با توجه به اهداف و شرایط، مقدار مختلفی از این مایع استفاده می شود. برای مثال:
• بکارگیری نسبت ۱:۲۰ به خاک، برای آفت کشی
• استفاده از نسبت ۱:۵۰ به خاک، جهت از بین بردن علف های هرز
• استفاده از نسبت ۱:۱۰۰ برای تقویت ساقه، ریشه و جلوگیری از پوسیدن آنها
• بکارگیری نسبت ۱:۲۰۰ به خاک، جهت جلوگیری از بروز آفت ها و کپک ها و رشد سریع تر گیاه
• نسبت ۱:۴۰۰ برای گیاه، جهت جلوگیری از شپش
• استفاده نسبت ۱:۵۰۰ برای تشکیل میوه و افزایش رشد آن ها
گردآوری:بخش علمی
پاسخ ها