احساس پشیمانی از اتفاقات گذشته
چگونه از احساس پشیمانی جلوگیری کنیم؟
احساس پشیمانی پس از چیزی که به تازگی برایمان اتفاق افتاده است، باید باعث درس گرفتن از گذشته شود و در غیر این صورت سبب به وجود آمدن مشکلات گوناگونی خواهد شد.
احساس پشیمانی اتفاقی خیلی طبیعی و شایع است
زمانی که خودتان را برای یک اتفاق بد سرزنش می کنید و یا به علت نتیجه یک انتخاب نادرست ناراحت می شوید یعنی پشیمان شده اید. پشیمانی چندین حالت دارد: احساس باخت پس از شکست در یک رابطه، احساس ناامیدی پس از شکست در به دست آوردن یک موقعیت شغلی، و احساس غم و غصه شدید پس از ندیدن پدر و مادر در آخرین روزهای زندگی.
بررسی ها نشان داده است که ۹۰ درصد ما درمورد موضوعی در زندگی مان دچار احساس پشیمانی شده ایم. شایع ترین پشیمانی درباره مسائل عاشقانه و به دنبال آن خانواده، آموزش، شغل و مسائل مالی است.
احساس پشیمانی
راه حل های رهایی از احساس عذاب آور پشیمانی
چنانچه کاری از دست تان بر نمی آید آن را رها کنید
برنده شدن شامل باخت های زیادی است. این باخت ها شامل شکست شغلی، ورشکستگی و یا حتی رسوایی می شود. دلیل هر چه باشد کارآفرینان موفق می دانند که چطور شکست ها را رها کرده و به سمت پیروزی حرکت کنند. درصورتیکه آن ها زمان و انرژی خود را صرف ابراز پشیمانی می کردند روحیه کارآفرینی شان را از دست می دادند. برای شما هم همینگونه است. چنانچه به خاطر تصمیمی که ماه ها یا سال ها پیش گرفته اید پشیمان هستید ولی نمی توانید کاری انجام دهید آن را رها کنید.
به زمان های از دست رفته، به عنوان یک آغاز جدید نگاه کنید
زمانی که از زمان های از دست رفته نترسیم، حتما حال مان بهتر خواهد بود چون می دانیم هر زمانی که از دست برود، نشان دهنده آغازی جدید است. بنابراین ؛ حسرت و پشیمانی برایمان بی معنی می شود. قطعاً کسانی که به جاهای خوبی رسیده اند، چیزهایی را نیز از دست داده اند و از همان راه توانستند مسیر را به جاهای جدید باز کنند.
از بین بردن پشیمانی
خودتان را بیش از اندازه سرزنش نکنید
اعتقاد همه ما این است که بخشیدن دیگران راحت تر از بخشیدن خودمان است. این یعنی خودمان را بیشتر از آن چه هست سرزنش می کنیم. مثلاً تصادفی داشتید که مقصر شما بودید. ولی از کجا اطمینان دارید که ۱۰۰ در صد مقصر خود شما هستید؟ شاید نور، هوا و یا وضعیت جاده نیز در این اتفاق نقش داشته اند. شاید راننده روبرو هم در این حادثه نقش داشته است. چنانچه بدانید که این سرزنش کردن ها چه اثراتی روی روان و شخصیت شما دارد با انصاف تر و حقیقت بین تر خواهید شد.
ریشهی پشیمانی را پیدا کنید
بیایید برویم سراغ شیوه ی یافتن ریشهی پشیمانی! ما احساس گناه و پشیمانی را در زمانهای گوناگون زندگی یعنی، چه در رابطه با شغل، چه شریک زندگی و یا خانواده داریم.
در ادامه چند مثال آوردهایم تا به شما یاد دهیم چگونه ریشه پشیمانیهای خود را پیدا کنید:
پشیمانی ۱: من پشیمانم که آن پیشنهاد کاری را قبول نکردم. چنانچه قبول میکردم تا الآن یک مرتبه ترفیع گرفته بودم و سالی x تومان پول در میآوردم.
در دید اول پشیمانی ذکر شده در مورد از دست دادن یک فرصت خوب است. ولی چنانچه دقیقتر فکر کنیم، قطعا علتی داشته است که شما در آن هنگام این فرصت شغلی را قبول نکردهاید. شاید آن هنگام زمان مناسبی برای پذیرفتن این پیشنهاد نبود. شاید اولویتبندی شما در آن زمان با امروز تفاوت داشت یا شاید پای هر علت شخصی دیگری در بین بود.
ابتدا و قبل از همه ببینید آیا همان فردی هستید که آن زمان بودید؟
آیا ارزشهایتان همان ارزشهای گذشته است؟
آیا هنوز همان چیزهایی را میخواهید که آن زمان میخواستید؟
چه تجربههایی از نپذیرفتن آن شغل نصیبتان شده است؟
امکان دارد آن زمان نسبت به حال فرد کاملاً متفاوتی بوده باشید. به عنوان انسان، برای ما تقدیر شده است که رشد کنیم و خود گذشته مان را بالا ببریم. در اینجا غم از دست دادن موقعیتی خوب، سبب پشیمانی نیست. بلکه قبول کردن این واقعیت است که همه چیز امکان دارد عوض شود؛ از جمله خودتان.
مثال دوم در مورد کاری است که در گذشته انجام دادهاید.
پشیمانی ۲: پشیمانم که به این شهر آمده ام. وضعیت اینجا آنگونه که فکر میکردم نیست و من شاد نیستم.
در اینجا پشیمانی به علت مهاجرت به شهری غریب است، ولی قطعا علتی داشته است که شما این تصمیم بزرگ را گرفتهاید.
آیا به جای دیگر رفته اید، چون میخواستید چیز جدیدی را امتحان کنید یا همیشه دوست داشتید در این شهر زندگی کنید؟
آیا به علت موضوع یا فرد خاصی بوده است؟
این سوالها را از خودتان بپرسید و ببینید احتیاجات اکنونتان کدامند.
همینطور به این موضوع دقت کنید که باید در زمان حال زندگی کنید. در نتیجه زمان و انرژی خود را صرف پشیمانی قبل نکنید. در عوض تلاش کنید از موقعیتی که آن را منفی می دانید، نکات مثبت پیدا کنید. یادتان باشد هر موقعیتی به زمان احتیاج دارد تا آسان شود.
احساس پشیمانی خود را برطرف کنید
خودتان را ببخشید
قبل از همه باید با خودتان صلح و آشتی کنید. از سرزنش کردن خود دست بردارید، خودتان را ببخشید و بیش از اندازه به گذشته فکر نکنید. کاری را انجام دهید که مجددا احساس خوبی را در شما زیاد کند. بخشش خود به معنای نادیده گرفتن موضوع و مشکل نیست، بلکه به شما اجازه می دهد تا برای بهتر شدن کارتان فکری بکنید.
مسئولیت پذیری خود را افزایش دهید
مسئولیت پذیری سبب می شود که شما از اشتباه کردن نترسید و به خودتان پشیمانی و حسرت راه ندهید، چون هنگامی که مسئولیت خود را به طور کامل انجام دهید، کمتر از همیشه احساس پشیمانی به شما چیره خواهد شد.
از پشیمانی چه حاصل
بپذیرید که هیچکس کامل نیست
هیچکس کامل و بینقص نیست. حتی خانواده و دوستانتان هم با اینکه همگی تلاش میکنند زندگی بی عیبی داشته باشند، بعضی اوقات بدون اینکه خودشان بخواهند به اشتباه میروند. چنانچه در همه جنبههای زندگی بر کمالگرایی پافشاری کنید، درنتیجه شکست خواهید خورد، چون رسیدن به کمال در همه چیز امکان پذیر نیست.
همهی ما گاهی در زندگی به اشتباه میرویم و پس از اینکه متوجه اشتباهمان شدیم به حس رنجآور گناه دچار میشویم. بنابراین چنانچه خطایی انجام دادید، آن را قبول کنید که هر کسی امکان دارد خطا کند. نیازی نیست هفتهها یا ماهها خودتان را به علت اینکه مثلا باید طور دیگری رفتار میکردید و بیعیب نبودید، سرزنش کنید و با این کار اعتماد به نفس خود را کم کنید، چون نه شما نه هیچکس دیگر کامل و بی عیب نیست.
خلاصه اینکه زندگیِ بدون خطا امکان پذیر نیست، ولی میتوانید این حس گناه ناگزیر را که بالاخره گاهی به وجود می آید را کنترل کنید. هر زمان اشتباهی مرتکب شدید که واقعا سزاوار پشیمانی بود، تلاش کنید با جبران و اصلاح اشتباهتان از سنگینی حس پشیمانی خود بکاهید.
اشتباهات تان را تصحیح کنید
هر چه سن بالاتر می رود احتمال این که پشیمانی را تجربه کنید بیشتر می شود. علتش این است که هر چه سن بالاتر می رود تصحیح اشتباهات دشوار تر می شود پس بیشتر احساس پشیمانی خواهید کرد.
پس پیش از دیر شدن باید با پشیمانی مبارزه کنید. مثلا کتابی از کتابخانه مدرسه امانت گرفته اید و آن را به کتابخانه پس نداده اید و از این کارتان پشیمان هستید. به جای این که دست روی دست بگذارید وارد عمل شوید. چنانچه هنوز کتاب را دارید آن را به کتابخانه برگردانید چنانچه اگر آن را ندارید یک کتاب وقف کتابخانه کنید. اصلاح اشتباهات به سرعت احساس پشیمانی را از میان می برد.
گردآوری: بخش روانشناسی
پاسخ ها