ژله ای شدن مدفوع نوزاد
علت ژله ای شدن مدفوع در نوزادان
نوزادان، در یکی از حساس ترین مقاطع زندگی شان قرار دارند، زیرا در این دوره نوزاد نمی تواند حرف بزند و درد خود را بگوید و در دوره نوزادی، پدر، مادر بسیار باید مراقب نوزاد باشند. البته غریزه و طبیعت انسان و حیوانات، به خصوص مادران، این گونه است و به صورت طبیعی هر مادری مراقب فرزند خود هست.
در این دوره با توجه به این که کودک نمی تواند درد خود را بازگو کند، پدر و مادر باید به زبان بدن کودک، نحوه گریه کردنش دقت کنند و مدفوع و ادرار او را بازبینی کنند و اگر غیر طبیعی بود سریعا به پزشک مراجعه کنند.
یک از بهترین روش ها برای شناسایی بیماری های بدن بررسی خون، ادرار و مدفوع است. هر تغییری در آن ها نشان دهنده یک بیماری است.
برای نوزادان، تغییر در مدفوع باید مهم باشد. زیرا تغییر مدفوع می تواند نشانه یک بیماری، یک حساسیت غذایی و یا تغییر وضعیت غذایی است.
گاهی اوقات در نوزادان، ژله ای شدن مدفوع مشاهده می شود و اگر تازه پدر و مادر شده باشید با دیدن آن بسیار نگران می شوید.
مدفوع ژله ای ، رنگی نزدیک به رنگ سبز دارد و حالت لجن مانند و چسبناک دارد. اگر مدفوع ژله ای همراه با نشانه های دیگری مانند خون و مشکلات دفع و درد در هنگام درد همراه باشد، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید.
در ادامه به بررسی ژله ای شدن مدفوع، دلایل و درمان های آن می پردازیم.
علت ژله ای شدن مدفوع چیست؟
علت ژله ای شدن مدفوع
علت اصلی ژله ای شدن مدفوع، ماده ای به نام مخاط است. مخاط توسط غده های مخاطی ترشح می شود.
غدد مخاطی در لوله های گوارشی و دستگاه تنفسی وجود دارند.
مخاط بسیار لزج است و عمدتا شفاف و بی رنگ و یا به رنگ سفید شیری است. این ماده دستگاه تنفسی، دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی را پوشش می دهد و در هر قسمت وظیفه ی خاصی دارد.
مثلا در دستگاه تنفسی باعث می شود تا آلودگی های موجود در هوایی که استنشاق کرده ایم، تصفیه شود و سپس تخلیه شوند.
مخاط در دستگاه گوارشی وظیفه روانسازی لوله های گوارشی ، کمک به هضم غذا و پاکسازی باکتری ها و قارچ های مضر را دارد.
پس به همین دلیل وجود مقداری کمی از این مخاط در مدفوع طبیعی است. اما اگر در دفعات زیاد در مدفوع دیده شود و عمل دفع برای فرد درد آور و یا همراه با خونریزی باشد، باید به پزشک مراجعه نمود.
تشخیص ژله ای شدن مدفوع
تشخیص ژله ای شدن مدفوع نوزاد
همان طور که پیش تر نیز گفته شد علت اصلی ژله ای شدن مدفوع، افزایش ماده مخاطی در مدفوع است. و این افزایش ماده مخاطی به صورت طبیعی به وجود نمی آید بلکه برخی از بیماری ها و شرایط موجب افزایش مخاط در مدفوع می شوند.
برای تشخیص نوع بیماری شما فقط باید به پزشک مراجعه کنید.
وقتی که شما ژله ای شدن غیر طبیعی را در نوزاد مشاهده می کنید و به پزشک مراجعه می کنید، پزشک در مرحله اول برای نوزاد شما آزمایش مدفوع تجویز می کند.
این آزمایش برای شناسایی باکتری ها، انگل ها و بیماری های دیگر انجام می گیرد. همچنین پزشک ممکن است برای نتایج دقیق تر آزمایش خون، کولونوسکوپی، آندوسکوپی و یا حتی CT اسکن تجویز کند.
اگر دلیل بیماری کودک شما باکتری ها باشند، پزشک با تجویز آنتی بیوتیک شروع می کند.
بیماری هایی که باعث ژله ای شدن مدفوع می شوند
بیماری های مربوط به ژله ای شدن مدفوع
همان طور که پیش تر نیز گفته شد، افزایش تولید مخاط در مدفوع طبیعی نیست، خصوصا اگر همراه با درد و خونریزی باشد. در این صورت ممکن است بدن با بیماری های زیر آلوده شده باشد که عامل تولید بیشتر مخاط می شوند:
• فیبروز کیستیک
فیبروز کیستیک یک اختلال ژنتیکی است که باعث تغییر در مخاط می شود. در این اختلال، مخاطی ضخیم و چسبنده تر از حالت معمول ایجاد می شود و این مخاط در ریه، روده، پانکراس و کبد دیده می شوند.
• عفونت روده
عفونت روده اغلب از طریق باکتری ها به وجود می آید. باکتری ها با خوردن غذا های آلوده وارد بدن ما می شوند. برخی از باکتری هایی که باعث عفونت روده می شوند: شگللوس و سالمونا و...
• بیماری کرون
این بیماری جزو بیماری های التهابی روده است که از علائم شایع آن می توان به خستگی، بی حالی، خون در مدفوع، دل پیچه، کاهش اشتها، کاهش وزن و اسهال اشاره کرد. این بیماری بر روی تمامی دستگاه گوارش اثر می گذارد.
• کمبود جذب
وقتی که روده نتواند مواد مغذی را جذب کند، مسئله کمبود جذب رخ می دهد. بیماری سلیاک نمونه ای از بیماری ها است که بر روی جذب روده تاثیر می گذارد.
• سرطان کولون و یا رکتوم
سرطان کولون باعث ایجاد خون در مدفوع و کاهش وزن بی دلیل می شود.
• شکاف های مقعدی
این شکاف ها در انتهای مقعد دیده می شوند و علت آن ها بیماری های دیگری مانند بیماری کرون و یا کولیت زخمی است.
• سندرم روده تحریک پذیر
این سندرم باعث ایجاد علائمی مانند شکم درد، نفخ، احساس گرفتگی روده، اسهال و دیده شدن مخاط در مدفوع می شود. در این بیماری اعصاب موجود در روده تحریک پذیر می شوند.
• دیورتیکولیت
نقاط ضعیفی در روده وجود دارند که به دلیل دفع مدفوع سفت و سخت به وجود می آیند. در این نقاط برامدگی های کیسه مانندی به وجود می آید. اگر این کیسه ها عفونی یا ملتهب شوند یاعث دیورتیکولیت می شوند.
علائم دیورتیکولیت شامل: نفخ، درد در ناحیه شکم، استفراغ، اسهال، یبوست، حساسیت به لمس ناحیه و... است.
• انسداد روده
گرفتگی و یا همان انسداد روده، به دلایل گوناگونی به وجود می آید. از مهم ترین عوامل انسداد روده می توان عفونت های باکتریایی، عفونت های ویروسی، چسبندگی روده، فتق، پیچ خوردگی روده، وجود تومور، مدفوع فشرده و ... نام برد.
علائم انسداد روده: یبوست، اسهال، دل درد، نفخ، وجود مخاط در مدفوع و...
• عفونت های انگلی
پشه عامل مالاریا
عفونت های انگلی دارای نشانه های مختلفی است. برخی از این نشانه ها شامل مدفوع شل و حاوی خون و مخاط است. انواع مختلفی انگل نیز باعث ایجاد این بیماری ها می شوند مانند مالاریا، کرم نواری، کرم سنجاقی، کرم حلقوی و تریکومونیاز و...
• کولیت اولسراتیو
این بیماری نوعی بیماری التهابی روده است که روده بزرگ را تحت تاثیر قرار می دهد. از علائم این بیماری می توان به : مدفوع خونی، وجود مخاط در مدفوع، درد در ناحیه روده، دل پیچه، اسهال و ... اشاره کرد.
• بواسیر
هموروئید و یا بواسیر بیماری است که با تورم روده ای و یا تورم مقعد شناخته می شود و علائمی مانند ، درد، خارش مقعد، وجود خون و مخاط در مدفوع و ... را به همراه دارد.
• مسمومیت غذایی
مسمومیت غذایی به دنبال مصرف آب و غذا های آلوده می آید. علائم مسمومیت غذایی: دل درد، تب، اسهال، استفراغ، تهوع و...
• عوامل دیگر ژله ای شدن مدفوع
- کم شدن آب بدن: وقتی آب بدن کم شود، باعث می شود که مخاط روده ای دفع شوند.
- عفونت
- ترشح زیاد بزاق دهان: ترشح زیاد بزاق معمولا در زمان سرماخوردگی و یا در آوردن دندان جدید اتفاق می افتد.
- یبوست
- آلرژی غذایی: آلرژی به بعضی از مواد غذایی مانند آجیل ،گلوتن و ... می تواند باعث نفخ ، اسهال، یبوست و ... شود.
درمان ژله ای شدن مدفوع در نوزادان
همانطور که پیش تر نیز گفتیم این کار بسیار تخصصی است و باید با توجه به تشخیص پزشک انجام شود.
بعد از این که پزشک به درستی بیماری را تشخیص داد، معمولا از روش های زیر استفاده می کند:
- تغییر در برنامه و عادات غذایی
- درمان یبوست و اسهال
- تغییر در شیوه زندگی و برنامه غذایی مادر
- استراحت
- مصرف مکمل ها و پروبیوتیک ها برای اصلاح حرکات روده
مراقبت از نوزاد در هنگام ژله ای شدن مدفوع نوزاد
خلاصه مطلب و 3 نکته حیاتی
در این مقاله علت ژله ای شدن مدفوع و همچنین برخی از بیماری هایی که باعث ایجاد این عارضه می شود را بررسی کردیم. مهم ترین نکته این است که شما نباید به صورت خودسرانه نسبت به درمان این عارضه عمل کنید.
با توجه به این که نوزادان نمی توانند درد خود را بیان کنند، در یکی از بحرانی ترین دوران های زندگی هستند.
در این دوران والدین باید بیشترین توجه را نسبت به فرزند خود داشته باشند تا هر تغییر کوچکی در رنگ پوست، حالت های کودک، تغییر در مدفوع و ادرار و ... را مشاهده کنند تا از طریق ان ها بتوانند متوجه درد و یا ناراحتی نوزاد خود بشوند.
همانطور که پیش تر دیدید، علت اصلی ژله ای شدن مدفوع، وجود مخاط در مدفوع است. اما مخاط به صورت طبیعی به مقدار بسیار کمی در مدفوع وجود دارد و اگر این مقدار افزایش پیدا کند، نشانی از یک بیماری و یا مشکل در سبک زندگی را می دهد. برای این که این مشکل شدید تر نشود سریعا باشید به پزشک مراجعه کنید.
1. در این گونه موقعیت ها به درمان های سنتی و پیشنهاد دیگران اهمیت ندهید و سریعا به پزشک مراجعه کنید.
2. با توجه به تعدد بیماری هایی که باعث ژله ای شدن مدفوع می شوند هیچ فردی به غیر از پزشک نمی تواند علت اصلی را تشخیص دهد.
3. اگر شما نیز تجربه ای در مورد ژله ای شدن مدفوع نوزاد دارید، می توانید آن را با ما از طریق نظرات در میان بگذارید.
گرداوری : بخش کودکان
پاسخ ها